Evde Geçirdiğiniz Vakti Verimli ve Faydalı Hale Getirecek 50 Aktivite

Koronavirüs nedeniyle yine evlerdeyiz. Pandemi boyunca anladık ki evde geçirdiğimiz zamanı da programlamak gerekiyor. Peki buradaki boş zamanı nasıl daha faydalı hale getirebiliriz? İşte evdeki zamanınızı verimli geçirmenizi sağlayacak 50 aktivite!
*Her aktivite ile ilgili içerikleri madde altında linkledik.

1) Online Eğitim

Online eğitim platformları dünya genelinde eğitim kavramını değiştirmeye başladı. Artık insanlar istedikleri eğitime online cihazlardan ulaşabiliyorlar. Siz de istediğiniz bir eğitimi satın alıp evde geçireceğiniz süre boyunca kendinize iyi bir eğitim programı tasarlayabilirsiniz.
İlgili içerikler:




2) İlk akla gelenlerden: kitap okuyun.

Evet belki kitaplar aldınız ve bir süredir kitaplıktan öylece bakışıyorsunuz. Artık kavuşma zamanı gelmedi mi sizce de? 🙂
İlgili İçerikler:


3) Online Kültür Gezileri

Avrupa ülkelerine giriş çıkışlar kapatıldı. Hatta uzun bir süre seyahate çıkamayacağız gibi görünüyor. Fakat bu kültür gezileri yapmanıza elbette engel değil. Bilgisayarınızdan müzeleri, tarihi mirasları gezebilirsiniz.
İlgili İçerikler:


4) İnternetten para kazanın.

Hayat bir şekilde devam ediyor. Planlarımız, hayallerimiz, harcamalarımız var. Dolayısıyla internetten para kazanmaya başlayabilirsiniz. İlla bir konuda derin bilgiye sahip olmanız gerekmiyor. En kolay işler için bile ilanlar var.
İlgili İçerikler:




5) Kendinize meydan okuyun.

Şu sıralar çok popüler olan No Sugar Challenge yapabilirsiniz. 30 gün boyunca rafine şekerden tamamen uzak durarak vücudunuza harika bir iyilik yapmış olursunuz. Ya da sigarayı bırakmaya ne dersiniz? Belki her gün 50 sayfa okuma yapmak üzere bir zincir oluşturabilirsiniz.
İlgili içerik:


6) Podcast

Podcast kültürü gün geçtikçe büyümeye devam. Spotify’da, Apple Music’te, YouTube harika Türkçe Podcast’ler bulabilirsiniz.

7) İngilizce öğrenin, biliyorsanız geliştirin.

Birçoğumuzun kanayan yarası İngilizce ile baş etmek, İngilizce öğrenmek için bu dönem harika bir fırsat olabilir.
İlgili İçerikler:




8) TED

Technology, entertainment, design! TED konuşmalarını birçoğumuz çok seviyoruz. Kısa sürede etkili vizyonlar edinmek için TED Talks harika bir içerik türü. Bizce her gün bir tane mutlaka izleyin.
İlgili İçerikler:
CEOtudent’taki diğer tüm TED listelerine ve önerilerine buradan ulaşabilirsiniz.


9) Bir konuda derinleşin.

Kendinize yeni bir disiplin seçin. Bu konuda derinlemesine bilgi sahibi olun. Her gün üzerine koyarak daha da gelişin.
İlgili İçerik:

10) Dizi/Film

Muhtemelen hali hazırda yaptığınız bir aktivite. Fakat belki bir çerçeve çizerek, bir fayda amacıyla ilerleyebilirsiniz. Mesela belirli bir alandaki yapımlara yönelebilirsiniz. Belki İngilizcenizi geliştirmek için izleyebilirsiniz.
İlgili İçerikler:




11) Belgesel

Belgesel bilgi içeriklidir. Gerçek ile ilişkilidir. Elbette uzun vadede dizi ve film izlemekten çok daha faydalıdır. Her gün de belgesel izleyin demiyoruz ama belirli aralıklarla izlemekte fayda var.
İlgili İçerikler:


12) Yazılım öğrenin.

Yazılımın ve teknolojinin dünyayı nasıl değiştirdiğinin hepimiz farkındayız. Bu kültüre aşina olmak, geleceği tasarlamak, değişimi kaçırmamak, ürün yaratmak ve hatta kendinize yeni kariyer yolları çizmek için yazılım öğrenin.
İlgili İçerikler:

13) Evde spor yapın.

Evde geçirdiğimiz bu süre zarfında hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürüyoruz. Bu hareketsiz yaşam tarzı daha da kötü hissetmemize sebep oluyor. Dolayısıyla hareket bu dönemde daha bir önem kazanıyor. Bunun için evinizde koşu bandı ya da bisiklet olması gerekmiyor. Çok basit egzersizlerle bile daha iyi hissetmek mümkün!
İlgili İçerikler:

14) Diyete başlayın ya da beslenme düzeninizi değiştirin.

Evde geçirdiğiniz dönem, nispeten ne yiyebileceğinizi daha kolay seçebildiğiniz bir dönemdir. Bu fırsatı değerlendirin, sağlıklı beslenmeye başlayın!
İlgili İçerikler:




15) Meditasyon

Daha iyi hissetmeye ihtiyacımız var. Meditasyon böyle zamanlarda kritik derecede fark yaratabilir. Sizi medite eden her ne ise yapmaya başlayın ve sürdürün.
İlgili İçerikler:


16) CV’nizi güncelleyin.

Halihazırda bir yerde çalışıyor olmanız CV’nizi güncellememeniz anlamına gelmiyor. Ayrıca son güncellemeden bu yana epey zaman geçtiyse son CV’nize bakıp yeni vizyonunuzla yeniden tasarlamaya başlayabilirsiniz.
İlgili İçerikler:

17) LinkedIn profilinizi güncelleyin.

Bir önceki madde ile bağlantılı olsa aslında LinkedIn profiliniz için ayrıca yapmanız gereken şeyler olabilir. Bağlantılarınızı gözden geçirin, yeteneklerinizi düzenleyin, profil fotoğrafınızı güncelleyin…
İlgili İçerikler:

18) Bir enstrüman çalmayı, müzik teorisini, nota bilgisini öğrenin.

Müzik dinlemek birçoğumuzun vazgeçilmezi. Emin olun dinlemek kadar müziği öğrenmenin de hissettirdiği muhteşem duygular var. Evinizde bir enstrüman olması gerekmiyor. Nota bilgisi edinip basit müzik uygulamaları ile bilgisayarınızdan ya da telefonunuzdan online enstrümanlar çalabilirsiniz.




19) Bir şeyler üretin.

Zihninizin sağlığı, performansı ve başarısı üzerinde bir şeyler üretmenin ne kadar etkili olduğunu tahmin edemezsiniz. Ortaya bir şeyler çıkarın! Örgü örebilirsiniz, yeni yemek tariflerini deneyebilirsiniz…


20) Sanatla ilgilenin.

Ruhunuzu beslemenin, yeni keşifler edinmenin, yeni bakış açıları yaratmanın en güzel yoludur sanatla ilgilenmek. Aklınıza hemen yağlı boya yapmak gelmesin. Sanatla ilgilenmek yalnızca sanat icra etmek değildir. Araştırmalar ve okumalar yapın, sanat tarihi hakkında bir şeyler öğrenin. Online galerileri gezin.
İlgili İçerikler:

21) Kitaplığınızı ya da giysi dolabınızı elden geçirin.

Hep ertelediğiniz o işi yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Kullanmadığınız giysileri, kitapları ayırın ve bağışlamak üzere saklayın. Bu elden geçirme işlemini gözünüzde büyütmeyin, ne kadar iyi hissettirdiğini fark ettiğinizde şaşıracaksınız.
İlgili İçerik:

22) Girişiminizi hayata geçirin.

Girişimcilik her türlü durumda fedakarlık gerektiren bir süreç. Enerjiniz varken ve zamanınız çokken girişiminizi tasarlamaya başlayabilirsiniz.
İlgili İçerikler:




23) Teknolojik cihazlarınızın performansını arttırın.

Bilgisayarınızın formata mı ihtiyacı var? Mobil telefonunuzda hafıza sorunu mu yaşıyorsunuz? O zaman hiç zaman kaybetmeden temizleme/iyileştirme işlemine başlayın. Yaşam kaliteniz artacak.
İlgili İçerikler:
Sürekli Telefonla Fotoğraf Çekmek Hafızamıza Ne Gibi Zararlar Veriyor?


24) Yapılacaklar listenizi ya da hedefler listenizi oluşturun. Eğer varsa güncelleyin.

Hayatınızın sonraki basamaklarını oluşturan listeleri oluşturmaya başlayın. Ölmeden önce yapmak istediklerinizi, gitmek istediğiniz yerleri, tatmak istediğiniz lezzetleri sıralayın. Başarmak istediklerinizi listeleyin. Dinlenmiş bir zihin ile çok daha keyifli olacağına eminiz.
İlgili İçerikler:

25) Yaşam alanlarınızı düzenleyin ya da değiştirin.

Zamanınızı en çok geçirdiğiniz odaları yeniden düzenleyin. Uzun süredir yapmak istediğiniz değişikliği yapmaya başlayabilirsiniz. En azından toparlayın. Vaktinizi daha kaliteli geçirmenizi sağlayacak ve veriminizi arttıracak.
İlgili İçerikler:
Daha Verimli ve Problemsiz Bir Çalışma Düzeni İçin: Ergonomi

26) Kendi imkanlarınızla geri dönüşüme katkıda bulunun.

Bu, elbiselerinizi kesip biçerek yeniden tasarlamak olabilir veya odanızı toplarken çöpe atacağınız kağıtları ayrı bir şekilde poşetleyerek geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Bayat ekmekleri Blender’dan geçirerek galeta unu olarak kullanabilirsiniz. Yapabileceğiniz çok fazla şey var.
İlgili İçerikler:
Dört Yıl Boyunca Sadece Bir Kavanoz Çöp Çıkaran Girişimci: Lauren Singer




27) Felsefe öğrenin.

Felsefe öğrenmek düşünmeye, sorgulamaya ve düşünen insana olan bakış açınızı değiştirecektir. Hayatınıza yeni perspektifler kazandırır. Biraz da ilginiz varsa çok daha kolay öğreneceksiniz.
İlgili İçerikler:


28) Bilgisayarınızla ve internetinizle sosyal fayda sağlayın.

Arama motoru olarak Google’ı değil de Ecosia‘yı kullanabilirsiniz. Bu arama motorunda yapacağınız her arama sonucu bir ağaç dikmiş oluyorsunuz.
Bir diğer alternatifimiz ise Freerice. Buradaki soruları cevaplayarak yoksul insanlara yemek yardımı yapıyorsunuz.
Bir de IBM’in hayata geçirdiği www.worldcommunitygrid.org projesi var. Boşta olan bilgisayarınızın işlemcilerini online şekilde istediğiniz süre boyunca sosyal projelere bağışlayabiliyorsunuz.

29) Online yatırımlar yapabilirsiniz.

Birikmiş paranızı online şekilde gerçekleştirebileceğiniz yatırımlarla zenginleştirebilirsiniz. Bu konuda mutlaka bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.

30) İletişim becerilerinizi geliştirin.

Diksiyon, konuşma yapma, vücut dili gibi konularda kendinizi eğitmek evde yapabileceğiniz en faydalı aktivitelerden biridir. Online eğitimlerle ya da iyi kaynaklardan öğrendiklerinizle konuşma egzersizleri yapabilirsiniz.
İlgili İçerikler:




31) Instagram, Twitter hesaplarınızı açmak için iyi bir zaman.

Belirli bir konsept çerçevesinde uzun süredir açmayı düşündüğünüz bir Instagram, Twitter, Facebook hesabı varsa hemen harekete geçin. Herkesin evde olduğu ve internet kullanımlarının arttığı şu dönemde iyi dönüşler alabilirsiniz.
İlgili İçerikler:


32) Yazmaya başlayın.

İsterseniz bir blog açın, isterseniz elinize bir kağıt kalem alın. Yazma alışkanlığı edinmek için her gün bir şeyler karalayın. Yazarak düşüncelerinizi daha net görmek iç dünyanızdaki pek çok şeyi olumlu anlamda tetikleyecektir.
İlgili İçerikler:

33) Tarihin tozlu sayfalarında gezintiye çıkın.

Bedeniniz evde olabilir fakat zihninizi uzun seyahatlere çıkarabilirsiniz. Tarihsel dönemleri ya da olayları derinlemesine araştırmaya başlayın. Araştırdıkça kayboluyor gibi hissedecek ve bilginin sağladığı güçle özgürleşeceksiniz! 🙂
İlgili İçerikler:

34) İnternette sörf yapabilirsiniz.

İnternette sörf yapmak, internetin ilk yıllarından kalma bir terim. Bugün artık buna keşif diyoruz. Algoritmalar ilgi alanlarımızı öğrenmeye başladıkça internette keşfe çıkmak artık çok daha kişisel ve eğlenceli bir deneyim sunuyor.
Pinterest’te ilgi alanlarınız odağında panolar oluşturabilir, ilginizi çeken konulara dair içeriklerde saatler geçirebilirsiniz. Bir diğer popüler keşif uygulaması ise StumbleUpon! İlgi alanlarınız doğrultusunda milyonlarca web sitesi arasından size bazı önerilerde bulunuyor.




35) Oyun oynayın.

Aşırıya kaçılmadığı sürece oyun oynamak vakit öldürmek değildir. Özellikle hızlı ve organizasyonel düşünme becerinizi tetikleyen, stratejik yaklaşımınızı güçlendiren oyunlar işinizde, profesyonel yaşantınızda harika sonuçlar yaratabilir. Fakat şunun altını tekrar çizelim: oynadığınız oyunun türü ve ayırdığınız süre çok önemli!
İlgili İçerikler:


36) Film, dizi, kitap, müzik listeleri yapın ya da varsa güncelleyin.

Bazılarımızın “aşırı eğlenceli” olarak tanımladığı liste yapma çılgınlığına katılıp uzun saatler boyunca iyi zaman geçirebilirsiniz.

37) Geleneksel oyunlar oynayın.

Satranç, tavla, bulmaca, Puzzle gibi oyunlar zihin egzersizi yapmak ve eğlenceli zaman geçirmek için harika yöntemlerdir.
İlgili İçerikler:

38) Kişisel bakımınıza zaman ayırın.

Özellikle kişisel temizliğin çok önemli olduğu günlerdeyiz. Bu dönem kendinize, kişisel bakımınıza uzun zaman ayırmak için iyi bir fırsat olabilir.




39) Odaklanma performansını arttırın.

Odaklanma problemi çağımızın en büyük problemlerinden. Her an dikkat dağıtıcı etkenlerle çevriliyiz. Evde geçirdiğiniz süre zarfında odaklanma performansınızı arttıracak araştırmalar, egzersizler yapabilirsiniz. Kendinizde işe yarayan taktikler edinebilirsiniz.
İlgili İçerikler:


40) Sosyal medya detoksu yapın.

Bu süreçte gündemden uzak kalmak pek mümkün olmasa da yarım günlük ya da 1 tam günlük detokslar daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
İlgili İçerikler:

41) Bahar Temizliği

Koronavirüsten korunma yöntemlerinden biri de yaşam alanlarını temiz tutmak. Üzerine bir de bahar aylarının gelmesi ile bahar temizliği biraz kaçınılmaz oluyor. Evde olduğunuz süreçte 1 tam gününüzü temizliğe ayırmak kalan süreyi çok daha iyi geçirmenizi sağlayacak.

42) Hayali bir gezi tasarlayın.

Açın bir harita önünüze ve bir Avrupa gezisi planı yapın. Belki bir Asya macerası? Bu günler elbette geçecek ve hayat normale döndüğünde elinizde böyle bir seyahat planı olması harika olmaz mıydı?
İlgili İçerikler:
İçinizdeki Seyahat Tutkusu Genlerinizden Geliyor Olabilir mi?




43) Okuma hızınızı arttırın.

Günlük hayatın yoğunluğu yüzünden çoğumuz okumak için yeterli zaman aralığı bulamıyoruz. Bu zamanı arttırmak pek mümkün değil fakat okuma hızınızı arttırmak mantıklı olabilir. Ortalama bir insan dakikada 200-250 kelime okur. Düzenli pratik ve biraz çabayla kelime sayısı da katlanarak arttırılabilir.
İlgili İçerikler:


44) Ekonomi ve paranızı yönetme konularında kendinizi geliştirin.

Bir finansal planınız yoksa maddi problemlerinizi asla aşamayacaksınız. Para hayatınız boyunca yaşamınızdaki önemli kavramlardan biri olacak. Bireysel para yönetimi ve ekonomi gibi konularda kendinizi geliştirin. Planlarınızı yapın.

45) Motivatörlerinizi keşfedin.

Motivasyon olgusunun yaşamınızdaki karşılığı üzerine düşünün. Sizi motive eden detayları, içerikleri, düşünceleri keşfedin. Motivatörlerinizi bulmak yaşamınızın sonraki aşamalarında işinizi oldukça kolaylaştıracak.
İlgili İçerikler:

46) Kaygılarınızla ve endişelerinizle başa çıkmayı öğrenin.

Hayatımıza gizliden gizliye zarar veren, iç dünyamızı büyük bir yıkıma uğratan kaygılar; modern yaşamın yoğunluğu içerisinde en büyük düşmanlarımızdan biri. Bunlarla yüzleşmek, nasıl aşabileceğimizi öğrenmek bu dönemde kendimiz için yapabileceğimiz en iyi uğraşlardan biri.
İlgili İçerikler:




47) Sağlıklı bir uyku düzeni için çaba sarf edin.

Koronavirüs ile savaştığımız bu dönemde bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Dolayısıyla uyku düzenimiz de çok önemli. Ama bu “hadi düzelteyim” dediğimiz anda düzelebilen bir şey değil. Biraz üzerine giderek, buna biraz zaman harcayarak hayat kalitemizi arttırabiliriz.
İlgili İçerikler:


48) İkinci bir kariyer inşa edin.

Ünlü yazar Kabir Sehgal diyor ki: “Kendinizi sadece tek bir mesleğe bağlı hissetmemelisiniz. Bir şey ilginizi çekiyorsa, bunun için harekete geçin.” Bu dönem belki de kendimize ikinci bir kariyer fırsatı yaratmak için iyi bir dönem olabilir.
İlgili İçerik:

49) Gününüzü planlayın ve zamanınızı akıllıca yönetin.

Evde amaçsızca geçen günler sandığınızdan daha hızlı geçer. Dolayısıyla bu zamanı bir fırsat olarak görün. Bu çerçevede her gününüzü planlayın, zamanınızı yönetin.
İlgili İçerikler:

50) Hayal kurun.

Hayat denen şey öyle bir koşuşturmacadır ki, size sık sık hayallerinizin peşinden gitmeye değmezmiş gibi hissettirebilir. Hatta bazen hayal kurmayı bile unutturabilir. Ama çocukluğunuzdan bu yana kurduğunuz o hayaller yaşama sevincinizin, hevesinizin temelini oluşturur. Unutmayın, çevrenizdeki her şey ve yaşanan her güzel hikaye bir hayal ile başladı!
İlgili İçerikler:

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version