Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Nasıl Yapılır?

WonWoman

WonWoman

Kırmızı her zaman kazanır | @SouthCarolina

Meditasyon nasıl yapılır?”, “Yeni başlayanlar için meditasyon nedir?” gibi sorular pandemi ile birlikte son zamanların cevabı en çok merak edilen sorularından. Meditasyonun nasıl yapıldığıyla ilgili soruları cevaplamadan önce meditasyonun ne olduğu, neden önemli olduğuna dair fikir sahibi olmak da oldukça önemlidir. Meditasyon nedir, yeni başlayanlar için meditasyon neden önemlidir, meditasyon teknikleri nelerdir konularına göz atalım. Meditasyona başlangıç noktasında bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.

Meditasyon nasıl yapılır?

meditasyon nasıl yapılır

Meditasyon başlangıç aşamaları

Meditasyon nasıl yapılır evde sorusunun cevabına geçmeden önce bir ön hazırlık yapmaya ihtiyacımız var. Meditasyon başlangıç aşamaları üzerinde dikkatle durmak, özellikle evde meditasyon yapmak isteyenler için daha faydalı sonuçlar doğuracaktır. Meditasyona nasıl başlanır noktasında ihtiyaçlarınız da sandığınız kadar fazla değil.
İlk kez yapacaksanız günde yalnızca 2-3 dakika gibi kısa bir süre ayırmak, bu alışkanlığı edinmek ve iyi sonuçlar görmek adına mükemmel bir başlangıç olacaktır.
Meditasyon kötü düşünceleri durdurmanızı sağlamaz. Meditasyon yaparken buna odaklanmak yerine sizi strese sokan, sizde kaygı uyandıran bu kötü düşüncelerden bir nebze olsun uzaklaşacak olmanın huzurunu yaşayın. Ayrıca da bunu amaçlayın.
Meditasyon başlangıç aşamasında ihtiyacınız olan; kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği ve basit hareketleri yapabileceğiniz bir alan. Biz ev ortamını öneriyoruz.

Nasıl meditasyon yapılır? İşte adım adım meditasyon yapmak!

1) Sırtınızı dik tutarak zemine ya da bir sandalyeye oturun.


2) Rahat ve sakin görüş oluşturup göz kapaklarınızı serbest bırakın.


3) Burnunuzdan derince bir nefes alıp ağzınızdan verin.


4) Nefes aldığınız sırada göz kapaklarınızı sakince kapatın ve normal bir şekilde nefes almayı sürdürün. O an var olmanın ve hayatta olmanın keyfini çıkarın. Buna 60 saniye boyunca devam edin.


5) Sonrasında nefes alıp verirken tam bu esnada bedeninizin de huzurla yükselip alçaldığını düşünün.


6) Beyninizin bir ses, titreşim, düşünce ya da buna benzer bir duygudan uzaklaştığını hissettiğiniz anda odağı yavaş yavaş tekrar nefesinize getirin.


7) Yavaşça tüm dikkatinizi bedeninize ve çevrenizdeki alana geri getirin. Sonra gözlerinizi nazikçe açın.

Tüm bunların ardından kendinizi nasıl hissettiğiniz üzerine biraz düşünmek ve zihninizi daha iyi anlamak için kendinize kısacık bir zaman daha ayırın.

Meditasyon anında müzik, mum, koku gibi şeyler gerekli midir?

Bu tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Meditasyon yaptığınız alan nasıl daha huzurlu olmanızı sağlıyorsa bu ortamı o şekilde tasarlayabilirsiniz.

Yeni başlayanlar için meditasyon

yeni başlayanlar için meditasyon
Yeni başlayanlar için meditasyon, iyi anlaşılması gereken bir konudur. Meditasyon nedir, dediğimizde birçok farklı tanımlama yapmak mümkündür. Özellikle yeni başlayanlar için meditasyon, kendinizle ilgili sağlıklı bir bakış açısı kazanmak olarak tanımlanabilir. Meditasyonda düşüncelerinizi ya da hislerinizi kapatmadan onları gözlemleyerek, bu düşünce ve hisleri daha iyi anlamak amaçlanır. Meditasyon yapmak, sizi tamamen farklı biri haline getirmek ya da olduğunuzdan daha iyi bir insana dönüştürmekle ilgili değildir.
Bir çitanın tüm potansiyel enerjisini kullanarak maksimum hızda koştuğunu düşünün. Çita, enerjisi tükendiğinde aniden durur, nefes nefese kalır ve kaslarında ağrı hissetmeye başlar. Bitkin düşer ve biraz dinlenmeden tekrar aynı performansı gösteremeyeceğini bilir.
Sürekli strese altında olduğumuz zamanlarda da zihnimizin yukarıdaki çita örneği ile benzer bir durumda olduğumuzu varsayabiliriz. Meditasyon sayesinde ise bu etkiden tamamen kurtulabilir ve zihnen çok daha rahat günler geçirebiliriz.

Meditasyon beynimiz ve bedenimiz için neden önemlidir?

“Meditasyon nasıl yapılır?” sorusundan önce meditasyonun bizim ve yaşamımız için ne kadar değerli olduğunu bilmek gerekiyor. Meditasyon yaparken zihnimiz kaybettiği enerjiyi tekrar kazanır. Böylece beyniniz dinlenmiş, huzur dolu ve eskisine oranla daha sağlıklı kararlar alabilen bir hale gelecektir.
Spor yaparken bedenimizi güçlendirir ve daha sağlıklı olmasını sağlarız. Dolayısıyla aynı ihtiyacı beynimiz de hisseder. Meditasyon da beyniniz için aynı olumlamayı yaratır. Beyin denen organ 30’lu yaşlardan sonra yavaş yavaş büzülmeye ve dinçliğini kaybeder fakat meditasyon bunu büyük oranda engelleyebilir ve beyninizi formda tutabiliriz.
Günlük hayatın koşuşturmacasında bedenimizin bize verdiği sinyallerin farkına varamıyoruz. Sürekli stresli bir ruh hali, vücutta hissedilen ağırlıklar, önüne geçilemeyen sıkılma hissi bunların başlıcaları. Bu mesajları görmezden geldikçe kronik yorgunluk, tansiyon, kaygı gibi problemler boy gösterebilir.

Meditasyon teknikleri nelerdir?

meditasyon teknikleri
Meditasyon nasıl yapılır dediğimiz anda aklımıza duruşlar, teknikler ve türler geliyor. Meditasyon yapmanın herkes için tek bir doğru yolu olmadığından bahsetmiştik. Kendinize uygun meditasyon tekniğini bulana kadar deneme yanılma yöntemini kullanmanız önemlidir. Meditasyon hareketleri, meditasyon teknikleri saymakla bitmiyor çünkü.
Tüm meditasyon çeşitlerinde keşfedilmeye ve uygulamaya açık birkaç alt tür vardır. Meditasyon eğitmenlerinin, bir kişinin ne sıklıkla meditasyon yapması gerektiği konusunda farklı fikirleri olabilir. Sizin için en doğru meditasyon tekniğini buluna kadar türleri karıştırmak ya da farklı meditasyon yaklaşımlarını test etmek oldukça faydalıdır.

1) Farkındalık Meditasyonu

Farkındalık meditasyonu, meditasyon yapan kişinin o anın farkında olmasını ve o anda orada bulunmasını sağlamaya çalışan bir meditasyon tekniğidir.
Farkındalık meditasyonu ile kişi geçmişe odaklanmak veya gelecekten korkmak yerine, çevresinin farkına varabilir. Farkındalık meditasyonunun en iyi tarafı, neredeyse her yerde yapılabilecek bir meditasyon olmasıdır.
Araştırmalar, farkındalık meditasyonunun sağladıklarını şu şekilde topluyor:
• Olumsuz duygulara bağlılığı azaltmak
• Odak geliştirmek
• Hafıza geliştirmek
• Dürtüsel, duygusal tepkileri azaltmak
Bazı kanıtlar, farkındalığın sağlığı iyileştirebileceğini öne sürüyor. Kronik böbrek hastalığı olan Afrikalı-Amerikalı erkekler üzerinde yapılan bir araştırma, farkındalık meditasyonunun kan basıncının düşmesine fayda sağladığını gösterdi.

2) Mette Meditasyonu

Mette Meditasyonu ya da diğer bir adıyla Sevecen Nezaket Meditasyonu, kişinin stres kaynaklarına, düşmanlarına, “problemlerine” bile sevgi ve nezaket tutumu geliştirmeyi amaçlıyor. Nefes ile birlikte başlayan uygulamada kişi içini sevecenlik ve nezaket ile doldururlar. Kabul ettikleri bu duyguları daha sonra dünyaya, insanlara, sevdiklerine gönderirler.
 Bu meditasyon türü, hem meditasyonu yapanın kendisi hem de bu duyguları gönderdiği kişiler için merhamet duygularını teşvik eder. Sevecen Nezaket Meditasyonu, olumlu duyguların artmasına yardımcı olur. Depresyon, kaygı ve travma sonrası stres bozukluğu ile baş etmek için faydalı bir meditasyondur.

3) Vücut Taraması veya Progresif (İleri) Gevşeme

Bu meditasyon tekniği, meditasyon yapan kişinin gerginlik alanlarını bulmak ve gevşemek için bedenlerini taramalarına teşvik eder. Bu meditasyon tekniğini kullanırken amaç, vücuttaki gerginliği fark etmek ve bu gerginliği serbest bırakmaktır.
Progresif Gevşeme sırasında vücudun bir noktasından başlatılan çalışma, tüm vücuda yayılana kadar devam eder. Meditasyon eğitmenleri ayrıca bu tekniği kullanırken, vücut üzerinde sürüklenen bir dalga hayal etmenin bu pratiğe yardımcı olacağını belirtmektedirler. Bu meditasyon tekniği, kronik ağrının azalmasına yardımcı olduğu gibi bedeni bir gevşeme durumuna aldığı için düzenli uyku yaratma konusunda da etkilidir.

4) Nefes Meditasyonu

Adından da anlaşılacağı üzere Nefes Meditasyonu, uygulayıcının dikkatli nefes almasına yönelik olarak oluşturulmuş bir meditasyon tekniğidir. Nefesin sayılarak, nefese odaklanılarak yapılan uygulamada sadece nefes almak, zihne giren düşünceleri geldikleri gibi göndermektir. Kaygı seviyesinin düşürülmesi, konsantrasyonun geliştirilmesi ve duygusal farkındalık sağlamak gibi faydaları olan Nefes Meditasyonu, en fazla uygulanan meditasyon tekniklerinden biridir.

5) Kundalini Yoga

Kundalini Yoga tekniği uygularken nefes meditasyonu, mantralarla zenginleştirilir. Fiziksel olarak da aktif olmayı gerektiren bu tekniği uygulayıcılar bir eğitmen eşliğinde, bir grup çalışması olarak deneyimler. Kundalini yoga ile güç kazanılabilir, beden ağrılarının azalması sağlanabilir, kaygı ve depresyon üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.

6) Zen Meditasyonu

Budist pratiğin bir kolu olan Zen Meditasyonu, Zazen olarak da bilinir. Zen meditasyonunda amaç, rahat edeceğiniz bir pozisyon bulmak, nefesinizin farkında olarak aklınıza gelen düşünceleri eleştirmeden gözlemlemektir. Farkındalık meditasyonuyla benzerlikler taşıyan Zen meditasyonu, daha fazla disiplin ve pratik gerektirmektedir. Rahatlamak isteyen ancak bununla birlikte manevi bir yol arayışında olanlar için ideal bir meditasyon türüdür.

7) Transandantal Meditasyon

Ruhsal bir meditasyon tekniği olan Transandantal meditasyonda amaç, uygulayıcının bedeninin dışına çıkması, yükselmesidir. Pratik sırasında uygulayıcılar bir mantra kullanabilirler. Bu mantranın bir eğitmen tarafından belli kurallar dahilinde belirlenmesi mümkün olduğu gibi, mantra seçimi tamamen uygulayıcıya da bırakabilir. Bu meditasyon tekniği ile uygulayıcılar manevi deneyimler edinebilir ve daha yüksek farkındalık kazanabilirler.

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Sağlık, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/