Korece öğrenmek, yeni bir dil öğrenme arayışında iseniz sizin için doğru tercih olabilir. Alfabesi açısından zorlayıcı gibi gözükse de Korece aslında Türkçe ile benzerlik gösteren bir dildir. Cümle yapısının benzerlik göstermesi Korece öğrenmek isteyen adaylar için olumlu bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.
Dilbilimciler Korece’nin en verimli alfabeye sahip dil olduğunu söylüyorlar. Günümüzde beş ülkede 100 milyondan fazla Korece konuşuyor. Sizin de Korece öğrenmek için pek çok farklı sebebiniz olabilir. Belki izlediğiniz bir dizi sizi bu yola yönlendirdi. Belki dinlediğiniz müzik grupları ilginizi çekti.
Belki de tamamen yepyeni bir deneyim olarak Asya kültüründen bu minik yarımada kültürüne dahil olmak istiyor olabilirsiniz O zaman sizin için bu dili öğrenirken işinizi kolaylaştıracak yöntemlere geçmenin zamanı geldi. Korece öğrenirken bazı yöntemlerle bu dili öğrenme sürecinize katkıda bulunabilirsiniz.
Alfabeyi Öğrenmeden Dili Öğrenemezsiniz
Korece öğrenmek istiyorsanız, doğal olarak öğrenmeniz gereken ilk şey Kore alfabesi olan Hangul öğrenmeniz gerekir. Öncelikle ön yargılarınızı bir kenara bırakırsanız, şekillerin anlamlarına çok daha eğlenceli açılardan bakabilirsiniz. Korece alfabesini öğrenmek için internetten pek çok araç ve kaynak kullanabilirsiniz.
Uygulama marketlerindeki çeşitli aplikasyonlardan da faydalanabilirsiniz. Örneğin SUN LEI Hungeul uygulaması bu anlamda size yararlı olabilir. Uygulamada sesli ve sessiz harfleri tanıtan bir bölüm yer alıyor. Ayrıca harflerin nasıl seslendirileceğine dair videolar bulmanız da mümkün.
Harflerle ilgili çalıştıktan sonra kendinizi test etmeniz ve sonucunda seviyenize göre puanlanmanız da müMkün. Harflerin çıkardığı seslerin benzer olması sizi yanıltmamalı. Korece’de her ses için farklı bir harf vardır.
Online Kore Klavyesi, Dili Dijital Olarak Kullanmanızı Kolaylaştırır
Dijital bir klavye uygulamasıyla telefon sisteminizde Korece için özel bir klavyeniz bulunmasa bile Korece klavye elde edinerek yazmaya alışarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Korece klavye kullanmak, sizi dilin günlük kullanımına alıştırmak ve harfler arasındaki geçişleri çok daha kolay kavramanıza sebep olacaktır.
Kelime Dağarcığınızı Geliştirmeniz Gerekiyor
Hangul’a iyice alıştıktan ve aşina olduktan sonra artık kelime dağarcığınızı çoğaltmaya başlayabilirsiniz. Kendinize kelime alt limit belirleyerek her gün yeni kelimeler ve konuşma kalıpları ezberleyerek başlayabilirsiniz. Öncelikle temel kavramlardan başlamak yararlı olacaktır. Örneğin canlı ve cansız nesneler, sayılar, aylar ve renkler gibi kavramlarla başlayabilirsiniz.
Bu konuda Infinite Korean adlı uygulama işinizi kolaylaştırabilir. Aslında oyun olan bu uygulamada farklı kategorilerde oyun oynayarak kelime haznenizi genişletmeniz mümkün. Ayrıca kendi kelime kartlarınızı oluşturabileceğiniz gibi hazır olarak indirebileceğiniz kelime kartları da bulabilirsiniz.
Kelime Listeleri ile İşinizi Kolaylaştırın
Korece kelimelerden oluşan kelime tablosu oluşturabilirsiniz. Bir sütuna Korece kelimeleri yazarken yan sütuna da Türkçe anlamlarını yazabilirsiniz. Dil bilginiz geliştikçe üçüncü sütuna da örnek cümleler eklemek pratik yapmanızı sağlar.
Belirli aralıklarla bu tablonuzu gözden geçirerek eksiklerinizi görebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu tablodan rastgele seçtiğiniz kelimeler ile anlamlı veya anlamsız cümleler kurmaya çalışın. Zaman geçtikçe kendiniz de sizdeki gelişimi göreceksiniz.
Sözlük Kullanımı Kelimelerin Anlamlarına İnmenizi Sağlar
Korece öğrenmek için kelimelerle ne kadar içli dışlı olmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Günlük hayatınızda bağ kurduğunuz nesneler ve olayları Korece kelimelerle anlatmaya çalışın. Bu cümleleri kurarken el sözlükleri kullanabilir veya dijital sözlüklerden faydalanabilirsiniz.
Sözlükler aradığınız kelimelerin anlamlarını size sunarken, anlatımları sayesinde yeni kelimeler de öğrenmenize yardımcı olurlar. Bu konuda özellikle Google Çeviri hizmeti pratik ara yüzüyle en rahat kullanılabilen araçlardan biridir.
Her Fırsatta Konuşma Pratiği Yapın
Yabancı bir dil öğrenirken başlarda sular seller gibi konuşmanıza gerek yok. Korece öğrenirken de basit cümleler kurmaya başlayarak konuşma pratikleri yapabilirsiniz. Kendi kendinize bir şeyler anlatmak ya da karşınızda biri varmış gibi diyaloglar kurabilirsiniz. Zamanla konuşma akıcılığınız da artacak ve özgüveniniz de aynı şekilde ilerleyecektir.
Kore’de yaygın olarak kullanılan KakaoTalk aplikasyonu ile Korece konuşmak için aradığınız arkadaşları bulabilirsiniz. Kore’de hemen hemen her telefonda yüklü olan bu aplikasyon sayesinde ana dili Korece olan kişilerle sohbet ederek pratik yapabilir ve yerel aksanları öğrenmekte kendinizi geliştirebilirsiniz.
Söz Uçar, Yazı Kalır
Korece öğrenirken karakterleri yazarak çalışmak, yazı diline hakim olmanızı sağlar. Kültürü, dilin özünü anlamakta size oldukça yardım edecektir. Hangul sizin için başta zor gözükse de pratik yaptıkça kolayca alışabileceğiniz bir alfabedir. Çekim ve bağlaçların kullanımı öğrenmek için de yazma pratiğine ihtiyacınız var. Aynı cümleleri farklı çekimlerle ve bağlaçlarla tekrar tekrar yazabilirsiniz. İlginizi çeken alanlarda okumalar yaparak özetlerini Korece yazarak çıkartabilirsiniz.
Dil Öğrenmenin En Eğlenceli Hâli; diziler, filmler, şarkılar…
Kore’nin popüler kültürü sizi en çok içine çeken alan olabilir. Tüm dünyada popüler olan pek çok K-Pop grupları ve şarkıları Korece pratiği yapmanız için bire bir kaynaklardan biri olabilir. Bir yandan Korece yeteneklerinizi geliştirirken diğer taraftan da eğlenceli şarkılarla keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Aynı durum Güney Kore film ve dizi sektörü için de geçerli tabii. Tüm dünyada sıkı sıkıya takip edilen Kore dizileri ve filmleri sizi kendi dünyası içine çekebilir. Günlük konuşma diline en hakim olacağınız kısımları da izlediğiniz dizi ve filmlerin içinden öğrenebilirsiniz.
Korece öğrenme sürecinde size yardımcı olacak bazı uygulamalardan yukarıdaki maddelerin içinde de bahsettik. Şimdi de daha detaylı bir listeyle Korece öğrenirken kullanabileceğiniz dijital araçları listeliyoruz. Yeni bir dil öğrenirken sanal dünyanın gücünden faydalanmamak hiçbir sebebiniz yok 🙂
Korece Öğrenmek İçin Kullanabileceğiniz Uygulamalar:
1) Memrise
Korece öğrenirken kullanabileceğiniz faydalı uygulamalardan biri Memrise. Korece öğrenirken en önemli konulardan biri alfabe farklılıkları olduğu için, bu uygulamada en başta belli başlı kelimeleri latin alfabesiyle öğrenerek bir sonraki seviyede Kore harflerini öğrenmeye başlayabilirsiniz. Korece öğrenmenin başında bu dili okumayı ve yazmayı öğrenmek geldiği için kolay seviyelerden başlayacağınız bu Memrise, gittikçe seviyenize göre zorlaşacak.
2) Ankidroid
Kelime kartlarının dil öğrenmedeki faydalarını hepimiz biliyoruz. Ankidroid de size bu alanda çok fazla seçenek sunan bir uygulama. İster kendi kartlarınızı oluşturarak pratik yapabilir, isterseniz de hazır uygulamada bulunan desteleri indirerek pratik yapabilirsiniz. Alfabeyi öğrenmenizi kolaylaştıracak bir deste olarak Korean Minimal Pair Sounds destesi örnek verilebilir.
Kelime dağarcığınızı geliştirecek bir deste olarak Korean Core 100 destesi örnek verilebilir. Cümle öğrenmeye geçtiğinizde de Korean Grammar Sentences by Evita destesi de basit cümleler öğretmesi açısından tercih edebileceğiniz bir deste olarak karşımıza çıkıyor. Uygulamadaki tüm desteleri sesli olarak de dinleyebiliyorsunuz.
3) Dongsa
Aynı Türkçe gibi sondan eklemeli bir dil olan Korece’de de ekler oldukça önemli bir yere sahip. Kelimeye gelen ekler kökünü de değiştirebiliyor. Dongsa uygulaması bu anlamda en büyük yardımcılarınızdan biri olacak. Bu uygulamada herhangi bir fiili yazdığınızda olası her çekimine ulaşabiliyorsunuz. Yazı ve konuşma dilinde işinize çok yarayabilir.
4) Vivi-Korea
Günlük hayatta en çok işinize yarayacak uygulama Vivi-Korea adlı şirin uygulama olabilir. Bu uygulamada en sık kullanılan ifadeler belli kategoriler halinde bölünmüş şekilde karşınıza çıkıyor. Örneğin tanışma anı, yemekte kullanılan kalıplar, duygular ve seyahat kalıpları gibi kategorilerden istediğinize tıklayarak bu kategorilerde en sık kullanılan cümlelerin hem yazılışlarına hem de söylenişlerini anında öğrenebilirsiniz.
5) Kway
Başlangıç seviyesi için işinize yarayabilecek bir uygulama da Kway olabilir. Bu uygulamada zaman ekleri gibi temelde öğrenmeniz gereken dil bilgisi eklerini ve bunların örnek cümlelerini görebilirsiniz. Ayrıca günlük hayatta sık kullanılan deyimler ve atasözleri örneklerine de rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Netflix ile İngilizce Öğrenmek: Kullanabileceğiniz Yöntemler
İngilizce Bağlaçlar: Kullanım Alanları ve Türkçe Anlamları
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap