Gün geçtikçe tükettiklerimiz ve öğünlerimize eklememiz gereken gıdalar konusunda bilinçleniyoruz. Bazen uzun zamandır annelerimizin bize pişirdiği ürünlerle bazen de farklı yemek kültürlerinden öğrenip mutfağımıza eklediğimiz ürünlerle sağlıklı kalmaya çalışıyoruz. “Ne yersen osun” sözünden hareketle yapay, katkı maddeleri içeren güvenmediğimiz ürünleri de evlerimizden uzak tutmaya çalışıyoruz. Çünkü her mevsim bağışıklığımızı güçlü tutmak ve sağlıklı bir hayat sürmek hepimiz için çok önemli.
Mutfağınızda varsa her gün olmasa da belirli aralıklarla tüketmeniz gereken, yoksa hemen öğünlerinize eklemeniz gereken 15 organik ürüne göz atalım.
1) Ceviz
Ceviz her zaman elimizin altında olmasına rağmen faydalarını bazen unuttuğumuz bir besin. Hatırlamak gerekirse ceviz, vücudunuz için iyi bir antioksidan kaynağıdır. Omega3 kaynağı olarak tüketebileceğiniz ceviz aynı zamanda kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin işini kolaylaştıran ceviz hastalık riskini azaltır. Öğünlerinize kolayca ekleyebileceğiniz ceviz yaşlandıkça yürüme ve kişisel bakım faaliyetlerinin de korunmasına yardımcı olur yani sağlıklı yaşlanmanıza destek olur.
Organik ceviz ürünlerine buradan göz atabilirsiniz.
2) Matcha Tozu
Yeni yeni tanıştığımız matcha tozu yeşil çayın toza dönüştürülmesinden elde edilir. Japonların çay seremonilerinde başrol oynayan matcha tozu farklı şekillerde karşımıza çıkıyor; içecekler, atıştırmalıklar vs. Faydalarına gelecek olursak, diğer yeşil çaylara göre 3 kat fazla antioksidan içeriyor. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı bu yemyeşil matcha tozu aynı zamanda tüketenler için tam bir enerji kaynağı. Günlük stresinizi azaltmanıza yardımcı olur ve daha iyi odaklanmanızı sağlar.
Organik matcha tozu ürününe buradan göz atabilirsiniz.
3) Yulaf Ezmesi
Kahvaltılardan ara öğünlere pek çok öğünde kullanabileceğimiz yulaf ezmesinin besin değeri oldukça yüksektir. Yüksel lif içerir bu da sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Aynı zamanda doğal bir protein kaynağı olan yulaf ezmesi kuvvetli bir tokluk yaratır ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Kalp rahatsızlıklarına da iyi gelen yulaf, kalbin düşmanlarından yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Organik yulaf ezmesi ürünlerine buradan göz atabilirsiniz.
4) Elma Sirkesi
Elma sirkesi içerdiği antioksidan, magnezyum ve fosfor maddeleriyle vücudunuz için çok faydalıdır. Kan şekerini dengeler ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardım eder. Fakat asidik özelliği nedeniyle kullanımına özen göstermek gerekir. Vücudun pH dengesine iyi gelir ve toksinlerden arındırmaya yardım eder. Direkt kullanımının yanı sıra, meyve sebzelerin temizliğinde de güvenebileceğiniz elma sirkesi, yeşillikler yoluyla geçebilecek bakteri ve toza karşı da birebir etkilidir.
%100 organik elma sirkesi ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.
5) Chia Tohumu
M.Ö. 3500 yıllarında Aztekler tarafından kullanılarn chia tohumu yıllarca bozulmadan saklanılabilirdi ve savaşlarda askerlerin enerji ihtiyacını karşılardı. İçerdiği kalsiyum ve protein sayesinde kemiklerin ve kasların gelişiminde faydalı rol oynar. İçerdiği lif ve yararlı yağlar sayesinde vücuttaki insülin dengesini sağlar. Kalp ve sindirim sistemine destekçi olan bu tohum aynı zaman cilt için de oldukça faydalıdır ve yaşlanma belirtilerini azaltır.
Chia tohumu ürünlerine buradan göz atabilirsiniz.
6) Kombucha
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz kombuchanın tarihi M.Ö. 220 yılına kadar uzanıyor. Siyah, yeşil veya beyaz çayın kombucha mantarının yardımıyla fermente edilerek elde edilir ve prebiyotik ve probiyotik özelliklere sahiptir. Kan dolaşımını düzenler ve kan şekerinin dengeli bir seviyede kalmasını sağlar. İçerdiği polifenoller sayesinde güçlü bir aktioksidandır. İçerdiği asetik asit sayesinde vücuttaki bakteriler ve enfeksiyonlar için etkilidir. Ödem atımına destek veren kombucha kalori yakmak için de faydalıdır.
Kombucha ürünlerine buradan göz atabilirsiniz.
7) Kinoa
Binlerce yıl önce İnka Uygarlığı’nca “ana tahıl” olarak adlandırılmış kinoa son zamanlarda mutfaklarımızda yerini almaya başladı. Besin değeri olarak oldukça yüksektir ve lif bakımından zengindir. Gluten intoleransı olanlar içinse mükemmel bir besin kaynağıdır. Demir ve magnezyum açısından zengin olmakla beraber metabolizma üzerinde de sağlıklı etkileri vardır. Çorbalarınıza veya salatalarınıza ekleyip çeşitli şekillerde kullanabileceğiniz kinoa aynı zamanda sizin için yararlı antioksidanlar bulundurur.
Kinoa ürünlerine buradan göz atabilirsiniz.
8) Keçiboynuzu Özü
Keçiboynuzu içerdiği şeker miktarıyla yüksek enerji veren gıdalar arasındadır. Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu tohumlarından elde edilen doğal bir gıda katkısıdır. Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir ve kansızlığa iyi gelir. Balgam söktürmede faydalı olan keçiboynuzu özü vücutta biriken radyasyonun dışarı atılmasına da yardımcı olur.
Tamamen organik keçiboynuzu ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.
9) Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi içeriği sayesinde yıllarca çok farklı alanlarda kullanılmıştır. Tadı ve kokusu sayesinde vazgeçemediğimiz Hindistan cevizi yağ formunda da sağlığımız için oldukça faydalı. İyi kolesterol seviyesinin artmasına yardımcı olur ve kalp sağlığına iyi gelir. Aktioksidanlar yönünden zengin olan bu yağ yaşlanma etkilerini de hafifleten özelliklere sahiptir. Tiroid bezlerinin çalışmasına faydası vardır ve düzenli tüketilmesi tiroid rahatsızlıklarına iyi gelecektir. Bunlara ek olarak hindistan cevizi yağının düzenli tüketilmesi diş ve diş eti problemlerini önlemeye yardımcı olur.
Hindistan cevizi yağına hemen buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
10) Tahin
Tüketme oranına dikkat edildiğinde tahinin vücudumuz için faydaları şaşırtıyor. İçeriğinde fosfor, potasyum, demir gibi minerallerin yanında E vitamini de bulunur. Sabah tükettiğinizde gün boyu enerji kaynağınız olacak tahin, kolesterol seviyenizi dengeler. Bağışıklık sistemini destekler ve içerdiği kalsiyum kemikler için oldukça faydalıdır. A ve B vitaminleri bulunduran tahin hafızayı güçlendirir.
Organik tahin çeşitlerine en iyi fiyatlarla buradan ulaşabilirsiniz.
11) Spirulina Tozu
Spirulina tozunu daha önce hiç duymamış olanlar için; tatlı ve tuzlu suda yetişen bir yosun türüdür. Besin takviyesi olarak kullanılan mavi yeşil algler yüksek oranda protein, demir ve B vitamini gibi vitaminler ve mineraller içerir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve kansere karşı koruyucudur. Bağırsak sağlığına iyi gelen spirulina tozu aynı zamanda kas gücünü ve dayanaklılığını da artırır. B12 açısından oldukça zengin olduğu için düzenli tüketimde halsizlik, unutkanlık ve yorgunluk gibi sorunlara çözüm olacaktır.
Spirulina tozuna buradan göz atabilirsiniz.
12) Kekik
Yıllardır mutfaklarımızda var olan ve kokusuyla, tadıyla yemeklerimize eşlik eden kekik, kalp sağlığını korur. A vitamini açısından zengin dolayısıyla göz sağlığı için birebir bir besin. Bağışıklık sistemini güçlendirerek solunum yolunda oluşabilecek rahatsızlıkları doğal yoldan tedavi eder. Toksinler ve zararlı bakterilerle savaşarak sindirim sistemimize de katkı sağlar. Yemeklerin yanı sıra çay formunda da tüketilebilen kekik bir bardakta detoks sunar.
Organik ve doğal kekiğe buradan ulaşabilirsiniz.
13) Kuru İncir
Yaşken de kuruyken de lezzetinden ödün vermeyen kuru incir sadece lezzeti için değil faydaları için de tüketilmesi gereken besinlerden. Kabızlık ve sindirim sorunları için etkili bir çözüm sunar. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen bir besindir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar bu da daha zinde ve sağlıklı bir cilt demektir. Son olarak kalsiyum ve magnezyum içerikleriyle iskelet sisteminizi güçlendirir.
%100 organik olan kuru incir ürünlerine buradaki bağlantıdan göz atabilirsiniz.
14) Siyez Unu
Siyez ununu diğer unlardan en önemli özellik genetik yapısının hiç değişikliğe uğramamış olmasıdır. A, B, E vitaminleri ve lif açısından oldukça zengindir. Beyaz una kıyasla glisemik indeksi düşüktür bu sebeple kan şekerinde ani yükselmeye sebep olmaz. Metabolizmayı hızlandırır ve beyaz una kıyasla sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder.
Organik siyez ununa buradan ulaşabilirsiniz.
15) Çiğ Fındık
Atıştırmalıkların vazgeçilmezi fındık bağışıklık sistemimiz için faydalıdır. İçerdiği B6 vitamini sinir sistemimizi güçlendirir. Diyabet riskini azaltır ve içerdiği sağlıklı yağlarla kolesterolü düşürür. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar sağlığını korur. Günde bir avuç tüketildiğinde tokluk hissi verir ve kilo kontrolünüzde size yardımcı olur.
Tamamen organik olarak üretilen çiğ fındık çeşitlerine buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap