Aikido nedir? Aikido Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Aikido nedir

Aikido, boks ve karma dövüş sanatlarından çok farklıdır. Aikido denilince aklınıza Karate, Taekwondo, Judo, Jujitsu veya Kendo gibi diğer geleneksel Asya dövüş sanatları geliyor olsa da Aikido bunlardan da oldukça farklıdır. Aikido’nun bu dövüş sanatlarından farkı nedir? Aikido kelimesi nereden geliyor? Nasıl ortaya çıktı? Aikido’nun faydaları nelerdir? Aikido’yu öğrenmek kolay mı? Tüm bu soruların cevapları ve daha fazlası yazının devamında.


Aikido Ne Demek? Ne Zaman Kim Tarafından Ortaya Çıkarıldı?

morihei ueshiba

Aikido, kökeni 12. Yüzyıla kadar uzanan bir Japon dövüş sanatıdır. Aikido 1920’lerde O-Sensei (büyük öğretmen) olarak anılan Morihei Ueshiba (1883 – 1969) tarafından kurulmuştur. Aikido’nun bir anlamı “Ruhun Uyum Yolu” dur. Şiddeti şiddetle karşılamayan, ancak savaşçı kökenlerini koruyan bir sanattır.

Saldırganın saldırgan kuvvetinin kendisine karşı döndürüldüğü hareketlere dayanır. Dünyada en yaygın olarak uygulanan dövüş sanatlarından biridir. Ancak, Ueshiba’ya göre Aikido, basit bir dövüş yönteminden daha fazlası olarak uygulanmalıdır. Neden bir dövüş yönteminden daha fazlası olduğunu anlamak için Aikido’nun nasıl ortaya çıktığına kısaca göz atalım.


Japon Düşüncesinde İdeal Savaşçı: Ölüm Makinesi Değil, İlke ve Görev İnsanı

savunma sanatı

Hindistan ve Çin’den miras kalan içsel ve meditatif disiplinlerden etkilenen Japon dövüş sanatları, çoğu zaman içsel ve fiziksel bütünlüğün gelişimine vurgu yapmıştır. Can alıcı kılıcı şefkat ve anlayışla kullanan Japon düşüncesindeki ideal savaşçı, basit bir ölüm makinesinden daha fazlasıdır; ilke ve görev adına canını seve seve feda eden bir doğruluk, cesaret ve vefa örneğidir.

Bu geleneklerle dolup taşan O-Sensei, Aikido’yu yalnızca bir düşmanı yenmenin bir yolu olarak değil, ideal savaşçının olumlu karakterini geliştirmenin ve nihayetinde ikili çatışmayı aşmanın bir yolu olarak düşündü. O-Sensei için Aikido bir kendini geliştirme yoluydu. Herhangi bir milletten herkesin aynı yolu izlemesinin bir araç olabileceğine inanıyordu.


Aikido, Derin Anlamlar Bulma ve Az Yıkıcı Bir Sanat Arayışıyla Ortaya Çıkıyor

O-Sensei, Aikido’yu kurma yolunda önce, Daitō-ryu Aiki-jūjutsu (silahsız savunma), Kenjitsu (kılıç) ve Sojitsu (mızrak) olmak üzere çeşitli dövüş sanatlarında ustalaştı. O-Sensei kendini zorlu fiziksel kondisyona ve dövüş sanatları pratiğine adadı. Etkileyici fiziksel ve dövüş yeteneklerine rağmen, tatmin olmadı. Yaşam için daha derin bir anlam bulma umuduyla dinleri araştırmaya başladı.

1920’lerin sonlarında O-Sensei, kısmen Ōmoto-kyō diniyle olan ilişkisinden dolayı, daha sert dövüş sanatlarından ayrılmaya başladı. Rekabetçi olmayan ve önceki eğitiminden daha az yıkıcı olan bir sanat geliştirmek istedi. Dövüş eğitimini ideolojileriyle birleştirerek modern Aikido dövüş sanatını yarattı. Ueshiba, 1942’de ‘Aikido’ ismine karar verdi.


Aikido, Rakibin Enerjisini Kullanarak Eklemleri Hareketsizleştirir

aikido yapmak

O-Sensei hayatı boyunca Aikido’yu geliştirmeye devam etti ve antrenmanlarında daha yumuşak ve daha güçlü hale geldikçe antrenman stilleri değişti. Bu savunma sanatı tekniklerinin ana şekli, eklem hareketsizleştirmeleri ve rakibin enerjisini kullanan atışlardır. Bokken ve jo (ahşap eğitim silahları) ile yapılan uygulamalar, tekniklerin anlaşılmasına ve bunların geliştirilmesine yardımcı olur. Geleneksel Aikido, başlangıcından bu yana rekabete dayalı değildir, ancak rekabetçi yönleri ortaya çıkaran çeşitli stiller geliştirilmiştir.


Aikido’nun Özünde Bulunan İki Temel Bağlılık Nedir?

Aikido’nun prensipleri, teknikleri ve hareketleri, rahat, odaklanmış ve merkezli kalmayı, bir saldırının enerjisiyle uyum sağlamayı ve onu barışçıl bir çözüme götürmeyi içerir. Aikido eğitiminin özünde iki temel konu vardır: Mümkün olduğunda çatışmanın barışçıl çözümüne bağlılık ve Aikido eğitimi yoluyla kendini geliştirmeye bağlılık. Aikido’nun turnuvaları veya yarışmaları yoktur. Bunun yerine, tüm Aikido teknikleri, her öğrencinin yeteneği düzeyinde işbirliği içinde öğrenilir.


Aikido’nun Amacı Başkasını Yenmek Değilse Asıl Amacı Nedir?

aikidonun filozofisi

Aikido bir rakibi yenmekle ilgili değil, daha çok kendi sınırlamalarımızı, korkularımızı ve zayıflıklarımızı fethetmekle ilgilidir. Kurucuya göre, Aikido’nun amacı başkalarının yenilgisi değil, kendi zihnimizde bulunan ve işleyişini engelleyen olumsuzlukların yenilgisidir.

Bu savunma sanatı ayrıca ruhumuzu, esenlik duygumuzu geliştirmemize yardımcı olur. Aikido eğitimine çok yönlü yaklaşım bizi daha güçlü insanlar yapar, olumsuz durumlara karşı daha iyi dayanıklı olmamızı sağlar.


Aikido’nun Diğer Dövüş Sanatlarından Farkı Nedir?

dövüş sanatları

Geleneksel Aikido rekabete dayalı değildir ve terfiler bir rakibi alt ederek değil, rütbe arttıkça daha zorlu veya zor hale gelen temel egzersiz ve tekniklerin anlaşılmasını göstererek gelir. Aikido’da, enerjik ve gerçekçi bir saldırıya karşı etkili teknikler kullanan, ancak bunu saldırı ile harmanlayıp enerjisini saldırgana geri yönlendiren bir ortakla işbirliği içinde çalışır.

Bunların hepsinde, çatışma öldürücü olmayan, yıkıcı olmayan ancak etkili bir şekilde yapılır. Teknikler eklem kilitlenmesi veya immobilizasyon ile sonuçlanabilir veya saldırganın minder boyunca ileri veya geri fırlatıldığı veya hava yoluyla muhteşem bir düşüşe geçtiği dinamik hareketlerde.


Bu Savunma Sanatı Kendini Savunmak İçin Yeterli Midir?

Aikido, sadece çeşitli saldırılara karşı nasıl savunma yapacağımızı öğrettiği için değil, aynı zamanda zihin ve fiziksel durumumuzu da eğittiği için kendini savunma için çok etkili bir dövüş sanatıdır. İyileştirilmiş duruş ve nefes alma, bedenlerimize daha iyi uymamıza yardımcı olur.

Olumlu bir zihin, nasıl hareket ettiğimizi ve başkaları tarafından nasıl algılandığımızı etkiler. Fiziksel merkezi ve zihinsel sakinliği koruma yeteneği, stresli durumlarla başa çıkmamıza, sokakta, okulda, bir iş toplantısında veya evde çeşitli durumlarda çatışmayı çözmemize yardımcı olur.

Çoğu dövüş sanatı, denge, zamanlama ve tepki gibi fiziksel şeyleri geliştirmemize yardımcı olabilir. Tekrarlanan eğitimin amaçlarından biri, bunları bilinçli işlemden otomatik reflekse taşımaktır.


Aikido’nun Faydaları Nelerdir?

aikidonun faydaları

Aikido, fiziksel güç veya agresif bir ruh gerektirmediği için her yaştan ve cinsiyetten insan tarafından uygulanabilir. Tam ve doğal vücut hareketine dayanan Aikido, tüm vücudu çalıştırır. Aikido eğitiminin bazı faydaları:

  • Etkili bir kendini savunma sistemi.
  • Düşme ve yaralanmalardan kaçınma için güvenli teknikleri öğretir.
  • Gelişmiş zihin-vücut koordinasyonunu teşvik eder.
  • Eklemlerin ve kasların esnekliğini artırmaya yardımcı olur.
  • Beden ve zihnin rahatlaması için yöntemler sağlar.
  • Odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirir.
  • Dayanıklılığı ve fiziksel kondisyonu artırır.
  • Zihni stresli durumlarda sakin kalması için eğitir.
  • Dinamik, enerjik bir birey geliştirir.

Peki Bu Savunma Sanatını Öğrenmek Kolay Mı?

aikido öğrenmek

Aikido, çok basit ama karmaşık kavramları bünyesinde barındırır. Bu ve diğer farklılıklar nedeniyle, Aikido öğrenmek çok zor olabilir. Ancak aynı zamanda çok ödüllendirici olabilir çünkü nihayetinde bizi kendimizle ve dünyamızla uyumlu hale getirerek bütünleşmiş insanlar olmamıza yardımcı olur.

Sözünü ettiğimiz bu dövüş ve savunma sanatı, esas olarak doğrusal hareketlerden ziyade sarmal hareketlerden oluşur. Sadece kendi enerjimizle değil, aynı zamanda bir saldırganın veya başka bir kişinin (veya insanların) enerjisiyle de başa çıkmayı öğretir. Aikido bir spor değildir ve bu nedenle rekabetçi turnuvalar yoktur.

Bunun yerine, işbirlikçi eğitim ile başkalarını küçümsemeden, zarar verme niyeti veya yaralanma korkusu olmadan kendini iyileştirir. Aikido dövüş ruhunun, etkili tekniğin ve yoğun antrenmanın niteliklerini korur. Bu, karşılıklı saygı ve ilgi öncülüyle ve hücum eden ile savunan arasındaki önemli dengeyle birleştiğinde, O-Sensei’nin evrensel barış arzusunun ruhunu teşvik eder.

Aikido, çok yönlülüğü nedeniyle hem genç hem de yaşlılar tarafından kendini savunma amaçlı bir dövüş sanatı ve aynı zamanda fiziksel ve ruhsal bir eğitim yöntemi olarak uygulanabilir.

“Gerçek zafer, benliğe karşı zaferdir!” – Morihei Ueshiba

 

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/