Daha Kaliteli Bir Hayat İçin 5 Maddede Japonların 5S Metodu

Gülderen Yaşar

Gülderen Yaşar

İTÜ İşletme Müh. | Editör @CEOtudent

5S metodu hayatınızı ya da işinizi daha kaliteli hale getirmek için size 5 ana prensip sunar. Prensiplerin hepsi düzen ve temizliğe vurgu yapar. Son dönemde daha popüler hale gelen bu teknik birçok şirket tarafından verimliği arttırmak için kullanılmaktadır.
Bu tekniği kullanan şirketlerden biri de Toyota’dır. Teknik 1960’larda iş yerinin daha düzenli, temiz ve aktif hale gelmesi amacıyla denenmiştir.
5S metodu, Japonların tembelliğe karşı geliştirdiği başka bir yöntem olan Kaizen tekniği ile sıklıkla kullanılmaktadır. Kaizen tekniğiyle ilgili daha çok şey öğrenmek istiyorsanız ilgili içeriğe göz atabilirsiniz.

1) Seiri – Sınıflandır

Hayatınızda yer kaplamasına rağmen çok da ihtiyacınız olmayan eşyaları ayırın. Bunu tespit etmenin en kolay yolu eşyaları en son ne zaman kullandığınızı göz önünde bulundurmaktır. Bir eşyayı bir yıla yakın süredir hiç kullanmamışsanız bundan sonra da kullanmayacağınızı rahatça varsayabiliriz.




2) Seiton – Düzenle

Eşyalarınızı belirlediğiniz önem sırasına göre uygun yerlere yerleştirin. Buradaki amaç eşyalarınızı ararken kaybettiğiniz zaman ve enerjiyi minimum tutarak pratiklik ve verimliliğinizi arttırmak.


3)  Seiso – Temizle

Çalışma ve yaşam alanınızı olabildiğince temiz tutun. Bu temizlik ve düzen çalışma isteğinizi arttırıp daha verimli olmanızı sağlayacak. Ayrıca dağınıklıktan kaynaklanan istenmeyen kazalar da önlenecek.




4) Seiketsu – Süreklilik

Yaptığımız değişiklikleri devamlı hale getirmeliyiz. Hedefimiz yakaladığımız standartın gerisinde kalmamak olmalı. Örneğin iş yerinde herkesin görevi ve görevlerin bitiş tarihi önceden belirlenmeli ve elden geldiğince bunun dışına çıkılmamalı.


5) Shitsuke – Disiplin

Devamlılığı sağlamanın en önemli yolu disiplindir. Bu yüzden iş yerinde hedeflerimizi ne kadar gerçekleştirdiğimizle ilgili denetimler yapılmalıdır. Zamanla çalışanlar özdenetimi bir alışkanlık haline getirecektir. Süreci kolaylaştırmak için ise bu kurallara uymaktaki amacım ne sorusuna tatmin edici bir cevap vermeniz gerekiyor.




Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kategoriler: Gelişim, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/