Güne Başlarken Bu Hatayı Yaparak Beyninize Ciddi Şekilde Zarar Verebilirsiniz

Güne nasıl başlarsak öyle geçer. Bunu belki onlarca kez bir yerlerde okudunuz veya bir yerlerden duydunuz. Sabahları erken kalkıp görevlerimi yerine getirmeye başladığımda gün gerçekten de verimli geçiyor. Siz de bunu fark etmiş olabilirsiniz. Fakat uyanınca telefonda videolar izlemeye başladığımda ve kahvaltı keyfini uzatıp bir de üstüne kahve falan deyince yapacak işler birikiyor. Hatta bazıları ne yazık ki ertesi güne kalıyor. Sonrasında ise üst üste yığılan sorumluluklar…
Yazar Srinivas Rao, gözlerimizi açtığımız andan itibaren beynimizi neyle beslersek bize o şekilde geri döneceğini söylüyor. Abur cubur verirsek hantal bir beyin; sağlıklı beslersek ise üretken ve dikkatli bir beyin… Gelin detayları ondan dinleyelim:
Gününüzün ilk 3 saatinin hayatınızın kalitesini belirleyebileceğini söylemiştim ve bu genellikle beyninize koymaya karar verdiğiniz ilk şeyle başlar. Güne, beyin için abur cubur (internet, dikkat dağıtıcı uygulamalar, vb.) ile veya beyin için sağlıklı yiyeceklerle (okuma, meditasyon, günlük tutma, egzersiz vb.) başlayabilirsiniz. Güne beyin için abur cubur ile başladığınızda akışa girme yeteneğinizi ve beyin eforu gerektiren işler yapmanızı engelleyen, kendi kendinize yarattığınız bir engele koyarsınız. Güne, beyniniz için sağlıklı yiyeceklerle başladığınızda ise tam tersi olur.



Güne ne zaman beyin için abur cubur ile başlarsam, günün kalitesi düşer. Daha az mutluyumdur, daha az odaklanırım ve daha az üretkenimdir. İnternette çok zaman geçiririm ve gerçek bir iş yapmam. Ama güne, beyin için sağlıklı yiyeceklerle başlarsam ruh halimin daha iyi olduğunu, daha mutlu olduğumu, daha odaklı ve üretken olduğumu keşfediyorum.




Abur cubur beyniniz için neden toksiktir?

Sabah uyandığınızda bir sigara içerseniz, 2 poğaça yerseniz ve üstüne 2 fincan kahve ile devam ederseniz fiziksel performansınızın düşük olması şaşırtıcı olmaz. Bu tür bir kahvaltıdan sonra muhtemelen dışarı çıkıp 3 km koşmayacaksınız.



Ancak konu beynimiz olduğunda, tükettiğimiz bilgileri yediğimiz yiyecekler gibi ele almamız gerektiği fikrine neredeyse hiç dikkat etmiyoruz. Günlerimize e-postayı, Instagram’ı veya interneti kontrol ederek başlarsak dikkat dağınıklığını kronik hale getirebiliriz. Dünyanın en zeki davranış bilimcilerinden ve tasarımcılarından bazıları, ürünlerinin bağımlılık yapıcı, alışkanlık yaratan ve size yalnızca geçici bir tatmin duygusu sağladığından emin olmak için gerçekten çok çalışıyorlar. Böylece her zaman bir sonraki bildirim için bağımlı oluyorsunuz. Mark Manson’ın zekice söylediği gibi; “Cep telefonları yeni sigaralardır ve dijital dünyanın çok önemli bir kısmı, beyin için abur cuburdan başka bir şey değildir.”


Beyin için sağlıklı yemek neden bu kadar önemlidir?

Sabah uyandığınızda sizi canlandıran ve harekete geçiren sağğlıklı bir kahvaltı yaptıysanız muhtemelen spor salonuna ya da bir sabah koşusuna giderdiniz. Aynısı beyinlerimiz için de geçerli. Bu şekilde kendimize büyük bir rekabet avantajı sağlıyoruz.
Ek olarak bu sayede iradenizi tüketmezsiniz ve sonuç olarak çok daha kısa sürede daha çok iş yaparsınız. İlk yapmanız gereken beyninizin abur cuburundan kurtulmak! Bunun için de o abur cuburu başka bir şeyle değiştirmelisiniz.




Sabah elektronik cihazlarınızı kullanmayın

“Akıllı telefonlar açık, kapalı, ceplerimizde ya da bir masada olsun. Her durumda dikkatimizi dağıtır ve dikkatimizi çekerler. Akıllı telefonun dikkatinin dağılmasını önlemek için en iyi çözüm, onu resimden tamamen kaldırmaktır.” – Steve Magness



Buzdolabınız veya kileriniz abur cuburla doluysa, onu yeme olasılığınız çok daha yüksektir. Aynısı cihazlarınız için de geçerli. Bunları sabah ilk iş olarak açarsanız erişilebilir hale getirdikleri dikkat dağıtıcı kaynaklara yönelme olasılığınız çok daha yüksek olacaktır. Sabah telefonumu kullandığım tek şey, Calm uygulamasıyla 20 dakikalık bir meditasyon. Ondan sonra, onu çalıştığım odadan çıkarıyorum.


Meditasyon yapmak için 20 dakika ayırın

Bildiğimiz gibi gerçeklik, uyaran ve tepki arasındaki boşlukta meydana gelir. Bir olay olur ve bunun bir anlam ifade etmesini sağlarız. Ancak bu o kadar hızlı gerçekleşir ki bir olaya, duruma veya duruma atadığımız anlamın geçerliliğini sorgulamayız. Anlamın kontrolünü ele geçirmenin yolu, bu süreci yavaşlatmaktır ve bu süreci yavaşlatmanın yolu meditasyondur. Aşırı tepki verme veya durumları gerçekte olduğundan daha stresli hale getirme konusunda doğal bir eğilimimiz var. Ancak meditasyon pratiğim derinleştikçe, derin bir enerjisel değişim fark ettim.



20 dakikalık meditasyonu düzenli yapmaya başladığımdan beri sabahları daha kolay odaklanabiliyorum ve neredeyse dikkat dağıtıcı kaynakları arzulamıyorum. Unmistakable Creative’de röportaj yaptığım en başarılı kişiler, okuduğum tüm en iyi performans kitapları, ruhani öğretiler ve birçok milyarder, hayatlarında günlük bir meditasyon alışkanlığının oynadığı role gönderme yapıyor. Bu, meditasyonu günlük bir alışkanlık haline getirmem için yeterince ikna ediciydi.


İnterneti değil kitapları okuyun

Bir şeyleri internette okuduğumuzda, okumaktan daha çok tarama eğilimindeyiz. Yazmak istediklerime dair neredeyse tüm fikirlerim kitaplardan geldi. Neredeyse hiçbiri internette makale okumaktan gelmedi. Hatta daha önce Kindle’da okuduğum bir kitabı fiziksel olarak alıp okuduğumda ondan çok daha fazla değer alma eğiliminde olduğumu fark ettim. Yıllar önce Julien Smith ile röportaj yaptığımda, “Blog okumam. Kitap okurum.” dedi ve internetteki en popüler bloglardan birine sahipti. Ben de blog okumayı bıraktım, kitap okumaya başladım ve sonuç olarak daha üretken bir yazar oldum.




1 saat “Derin Çalışma” yapın

Bir saatlik derin çalışma, bir tür kişisel bakımdır ve inanılmaz derecede tatmin edicidir. Kendinize ve zamanınıza değer verdiğinizi, kendinize ve evrene karşı onaylıyor oluşunuzdur. Kesintisiz çalışarak günde yalnızca tek bir odaklanmış saatte olağanüstü şeyler başarabilirsiniz. Derin çalışma ile çabalarınızdan orantısız sonuçlar alırsınız. İşte 80-20 kuralı. Çıktınızın %80’i çabanızın %20’sinden gelecektir. Bir düşünün; bu makaleyi yazmaya başladığımda dikkat dağıtıcı engelleyicimi 45 dakikaya ayarladım. Bu cümleyi yazarken kelime sayımı kontrol etmeye karar verdim ve yaklaşık 35 dakika içinde 1200’den fazla kelime yazdığımı fark ettim. Akış ve derin çalışmayı birleştirdiğinizde olan şey budur.




Dikkate alınması gereken son bir şey; sabah uyandığınızda Facebook, Instagram veya telefonunuzdaki herhangi bir şeyi kontrol ettiğinizde gerçekten ne elde ediyorsunuz? Herhangi bir şekilde sizi daha mutlu ve daha başarılı mı yapıyor? Muhtemelen bir yıl boyunca bu davranış için harcayacağınız bütün bir zamanda büyük olasılıkla bir kitap yazabilir, bir iş kurabilir veya bir enstrüman öğrenebilirsiniz. Bunların tümü, yaşam kaliteniz için telefonunuzun sağladığı geçici dopaminden çok daha fazlasını yapacak.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/