Can Sıkıntısının Kişisel Başarınıza Fayda Sağladığını Biliyor muydunuz?

Melike Çalkap

Melike Çalkap

Editör @ceotudent

Can sıkıntısı, durup dururken içimizi kaplayan negatif enerjinin bir diğer adı olabilir. Sıkça yaşanılan bu durumun aslında olumsuz değil de olumlu yanlarının olduğu araştırmalar tarafından desteklendi. Araştırmaların ortaya çıkardığı bu şaşırtıcı sonuç, can sıkıntısının başarıyı ve yaratıcılığı bir hayli arttırdığını söylüyor.

“İnsanın akIı çoğaIdıkça, can sıkıntısı artar.” Dostoyevski

Can sıkıntısı, insanın çoğunlukla yapacak bir şey bulamadığında ya da boşta kaldığı zaman diliminde ortaya çıkan bir durum. Psikologlar, bu zamanları anlık meşguliyetler ya da heyecanlarla doldurmak yerine, can sıkılmasının keyfini çıkararak geçirmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Nedeni ise, boşluklarla dolu zaman diliminde aslında ruhen ve bedenen çok daha dingin olmamız. Daha net ve akılcı düşünebilmemiz. Psikologlar, sıkıntı durumunu kendimiz için yararı olmayan uygulamalarla doldurmak yerine beynimizi yaratıcı düşünceler ve fikirlerle baş başa bırakmamız gerektiğini vurguluyorlar.
Bu konu üzerinde psikologlar birçok katılımcıyla bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmada, katılımcılar problem çözümü ve sözcük çağırışımı testlerine tabi tutuldu. Onlara, bu testlerin çözümü için bolca zaman verildi. Katılımcıların, akla gelen tüm cevaplar tükendikten sonra can sıkıntısından kurtulmak için çok daha yaratıcı ve akılcı çözümler getirdikleri tespit edildi.
İngiliz psikologların yaptığı başka bir araştırma çalışmasında ise, katılımcıların yaratıcılık düzeyleri yine bu yolla ölçümlendi. Katılımcılardan, ev aletlerinin başka hangi kullanım alanlarına sahip olabileceği konusunda fikirler ortaya atmaları istendi. Bolca boş vakti olan katılımcılardan çok daha yaratıcı fikirler ortaya çıktı.

“İnsan, sıkılma kapasitesiyle diğer canlılardan ayrılır. Deneyimlerimiz can sıkıntısını bertaraf etmenin çok güçlü bir arzu olduğunu gösteriyor. ‘’ Bertrand Russell

Psikologların yaptığı araştırmalar ve çalışmalar sonucunda can sıkıntısını kendimiz için yararlı bir şekilde kullanmanın mümkün olduğu ortaya çıktı. O halde, yapacak bir şeyim yok diye üzülmek ve kendinizi kötü hissetmek yerine, yeni fikirlerin ve oluşumların kapısını aralayacak fikirlerle kendinizi baş başa bırakın.
Kategoriler: Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/