Eğer olduğunuzdan daha zeki olmak istiyorsanız, daha fazla okumalı, belirli beyin egzersizleri yapmalı ve bilim insanları tarafından önerilen çalışma tekniklerini öğrenmelisiniz. Ya da eğer bugün biraz tembel hissediyorsanız sadece programınızı da düzenleyebilirsiniz.
Daniel Pink’in “Mükemmel Zamanlamanın Bilimsel Sırları” isimli yeni kitabının röportajında söyledikleri son derece şaşırtıcı. Pink, ne zaman sorularının (ne zaman uyanacaksın, ne zaman evleneceksin, ne zaman iş yapacaksın vb.) günlerimizi ve yaşamımızı düzenlemesinin yanında performansımızda da büyük etkisi olduğunu savunuyor.
…
Öğleden sonraları zekanız daha kapalı oluyor.
Gün içinde enerjinizin arttığı ve düştüğü zamanlara muhtemelen aşinasınızdır. Gece kuşu olmadığınız sürece, günün erken saatlerinde daha canlı olmanız kuvvetle muhtemel. Öğleden sonraya doğru ise giderek enerjiniz düşüyor.
Pink, sabah uyanıklığı ile öğleden sonrası savsaklığı arasındaki salınımların düşündüğünüzden daha büyük etkiye sahip olduğunu birçok kanıtla söylüyor:
• Anestezi hataları öğlen 3’te sabah 9’a göre 4 kat daha fazla yapılıyor.
• Hastanelerde el yıkama sayısı öğleden sonraları kayda değer bir biçimde düşüyor.
• Doktorlar gereksiz ilaçları yazmaya öğlenleri daha yatkın oluyor.
• Danimarka’da yapılan bir araştırma öğlen yapılan değerlendirme sınavlarının sistematik olarak sabah olanlara göre daha düşük olduğunu gösteriyor. Düşüş, 2 hafta okula gitmemeye eşit bir değerde.
• Los Angeles’da yapılan araştırma matematik derslerini sabah alan öğrencilerin daha iyi matematik öğrendiğini söylüyor.
…
“İnanılmaz olan ve çok az fark edilen şey şu ki: yapılan işin zamanı, performanstaki değişimin %20’sini açıklıyor.”
Daniel Pink, blogunda günün gizli bir kalıbı olduğunu ve bunu herkesin kullanabileceğini söylüyor. Pink’e göre gün, yükseliş – düşüş – iyileşme tarzında bir sıra izliyor ve doğru işi doğru zamanda yapmak çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlıyor.
Daha açıklayıcı olmak gerekirse: Sadece günlük işlerinizin zamanlamasını düzenleyerek %20 daha akıllı ve etkin olabilirsiniz.
…
Peki, neyi ne zaman yapmalıyız?
Günlük iniş ve çıkışlarınıza göre aksiyon almak öyle zor bir şey değil. Sadece günün aşamalarını iyi anlamanız gerekiyor. Bu önerilerin sadece gece kuşu olmadığınız sürece geçerli olduğunu tekrar hatırlatayım ki önerileri kendinize göre kişiselleştirmeyi unutmayın.
…
Sabahları odaklanmamız ve beyin gücümüz en yükseğinde oluyor. Bu nedenle yüksek dikkat gerektiren analitik görevleri sabahları yapmaya çalışın.
…
Öğle vaktinden sonra enerji seviyemiz giderek düşmeye başlıyor. Öğlenlerinizin daha verimli olmasını istiyorsanız rutin görevlerinizi ve diğer kolay işlerinizi bu saat dilimlerine atayın.
Hatta biraz uyku için kendinize zaman ayırabilirsiniz 🙂 .
…
Öğleden sonraları başka bir yükseliş yaşıyoruz. Akşam saatlerinin başlangıcı yaratıcı işlerinizi yapmak için ideal.
Günlük programınızı, bu doğal enerji dalgalanmalarınıza göre düzenlemeniz zekanızda ve verimliliğinizde hızlı bir yükseliş sağlayacaktır. Biyolojik saatlerinizi göz ardı etmeyin ve vücudunuza göre hareket ederek maksimum verimi hedefleyin.
Yorumlar (0) Yorum Yap