Her ne kadar teknoloji inanılmaz derecede gittikçe ilerleyerek hayatlarımızı değiştirse de bu alandaki gelişmeler daima olumlu yönde olmayabilir. Bazen duraksama bazen ise gerileme dönemlerinin yaşandığı da bir.ok örnekle kanıtlanmıştır.
Bu aşamada ortaya çıkan olumsuz durumlar bile bazen sonraki olumlu veya büyük işler için bir hazırlık olabilir.
Aynı şekilde kısa sürede tüketilmesi ve popülerleşmesi anlık yanılgılara neden olabilir. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde yayınlanan MIT’ın 21.Yüzyılın En Kötü 10 Teknolojisi isimli yazısı da hangi kriterlere kötü olduğu hala tartışılan bir başlıktır.
1) Segway
Temel amacı şehir içi ulaşım dönüşümüne katkı sağlamak olsa da zaman içerisinde insanlar tarafından pahalı bir scooter olarak algılanmaya başlandı hatta bir süre sonra bunu kullanan insanlara karşı da ön yargı oluştu.
2) Hoverboard
Oldukça iddialı ve popüler şekilde hayatımıza girse de bir zaman sonra bataryalarındaki sorunlar çözülemez boyutlara hatta patlamalara başlaması sonunu getirmesine zemin hazırladı. Zamanın ötesinde erken yapılmış talihsiz bir buluş olarak tarihe geçti.
3) Google Glass
Google’ın değişim parolasıyla piyasaya sürdüğü ancak zamanla bunu kullananların yüksek zümre insanı ve kibirli kişiler olarak yayılan yanlış bir pazarlama ve reklam hataları sonunu getirdi. Buna tepki olarak piyasadan çeken ve sadece İngilterede kullanıma devam etmesine izin veren Google, artırılmış gözlük olarak dönüştürmeyi hedeflemekte.
4) Elektronik Oy
2017 ABD Seçimleriyle dünyanın gündemine gelen ve hala tartışmalara yol açan bu oy kullanma sistemlere müdahale etmeye elverişli ortam sağladığı gerekçesiyle başarısız oldu.
5) Her Çocuğa Bir Laptop Projesi
Eğitimde sosyal eşitsizliğe karşı başlatılan bir proje zamanla amacından saparak politik bir sorunu çözmek için kullanıldığından başarısız oldu. Ayrıca günümüzde 3 yaşındaki çocuklar bile rahatlıkla internete erişebiliyor.
6) CRISPR Bebekler
CRISPR teknolojisi zamanın çok öncesinde yapılmış talihsiz bir gelişme olarak tarihe geçen bir başka teknoloji. Gelecekte birçok hastalığı tedavi etmemizi sağlayacak olması da ispatlanmış olsa da 2018’de doğan genetiği değiştirilmiş bebekler hala tartışma konusu.
7) Veri Hırsızlığı
Veriye dayanan teknolojilere karşı sağlanamayan güvenlikler giderek arttı ve farkında olmadan basit bir işlem bile verilerinizin çalınmasına ve izniniz olmadan kullanılmasına olanak sağladı. Bu da kişi hak ve özgürlüklerine ciddi darbe vurdu.
8) Kripto Paralar
İnsanların sonunu bile bile atıldıkları bir macera olarak hatırladığımız kripto paraların ne amaçla ve hangi yöntemlerle elde edilip kullanıldığı hala tartışılan ve çok riskli bir konudur.
9) Elektronik Sigaralar
Sigara bağımlılığına hiçbir etki yapmadığı gibi nikotin yoksunluğuna kadar geniş bir yelpazede insan hayatına ve sağlığına doğrudan zarar veren gereksiz bir gelişim olarak tarihe geçti.
10) Plastik Kahve Kapsülleri
Her sabah yarım dakika kazanmanızı sağlayan bu ürünler geri dönüştürülmesi zor bir plastik atık kaynağı olduğu için hala tepkiyle karşılanmaktadır.
Yorumlar (0) Yorum Yap