Akıllı İnsanların İkinci Kez Yapmayacağı 10 Hata

“Hatalar her zaman unutulabilirdir, eğer onları itiraf edebilecek cesarete sahip biri varsa…” diyor Bruce Lee.

Bu sözden de görebileceğimiz gibi herkes hata yapar ve hatalarından ders çıkarmak çoğu kimsenin sahip olmadığı büyük bir artıdır. Bazı zamanlar olur ki aynı hatayı defalarca tekrar etmeden verimli bir sonuç sağlayamayız kendimize. Fakat akıllı insanların hatayı telafi etme yönleri, hata yaptıktan sonra pişman olma iç güdülerinden daha fazladır. Diğer bir deyişle bu kişiler, aynı hatayı tekrarlarken kaybedecekleri vakit ve eforu; bir kez daha hata yapmamak üzere kurulu sistemlerinde kullanırlar.

“Eğer bir hata tekrarlanıyorsa, bu artık bir hata değil karardır.” – Paulo Coelho

Akıllı insanların ikinci defa tekrarlamayacağı 10 hatayı listeledik!


1) Gerçek olmayacak kadar iyi birine ve bir işe inanmak

Bazı insanlar iletişim sanatını o kadar yerinde taktiklerle uygularlar ki, karşı koymak bizim elimizde değildir. Bu kişiler genellikle işlerini nasıl başardıklarından, ne kadar başarılı olduklarından bahsederler. İstekleri ise sizi bir kez kandırmak ve ikinci kez kandırmaya kalmadan anlaşmaya varmaktır. Kimileri ise karşındaki gerçekten yardımcı ve yol gösterici olmaya çalışır. Bu noktada akıllı insanlar daha önceki deneyimlerine dayanarak bahsettiğimiz iki karakteri birbirinden ayırır ve ciddi sorular sormadan karşısındakine değerli inançlar yüklemez.


2) Tekrar tekrar aynı şeyi yapmak ve farklı sonuçlar beklemek

Aynı teknikler ve yöntemlerle iki artı ikinin sonucun beş çıkmasını beklemek boşa kürek çekmektir. Bir kez yaşadıkları hayal kırıklığını tecrübelerine ekleyerek yollarına devam eder akıllı insanlar ve yaklaşımlarına dair sorgulamalar geliştirir ve farklı sonuçları elde etmek istiyorsa, acı ve zor bir süreç olsa dahi, kişinin kendi yaklaşımını değiştirmeye ihtiyacı olduğunu her zaman bilirler.


3) Geciken haz yüzünden başarısız olmak

Akıllı insanlar peşinde oldukları işin sonucunda hazzın çabuk kazanılan bir ödül olmadığının farkındadır. Sıkı bir çalışma sürecinden sonra doğan hazzın, doğacağı vakte kadar neler yaşandığını da bilir ve bunu motivasyon olarak kullanırlar. Hayal kırıklıkları, zorluklar ve hatalardan dolayı işin sonunda kendilerine ödül olarak verecekleri hazdan vazgeçmezler.


4) Bütçe olmadan çalışmaya başlamak

Akıllı insanlar bir girişimde bulunmadan önce o aşılmaz faturalarla yüzleşmek zorunda kalırlar. Bir kez bu sıkışık durumu deneyimledikten sonra yıllık gelirine, işin getirisine, sıkı bir bütçe planına kadar her detayı ince eleyip sık dokurlar çünkü bilirler ki finansal sermaye olmadığı sürece birçok iş başladığı yerde saymaya mahkumdur.


5) Büyük resmi gözden kaybetmek


Kendini kaybederek delicesine çalışmak ve sadece çalışıp başka hiçbir şeyle uğraşmamak sanıldığından daha kolay bir durumdur. Fakat akıllı insanlar sonuç odaklıdırlar ve büyük resmi bir kez gözden kaçırdıktan sonra hep ona yönelerek çalışırlar. Hedefleri büyük resmin küçük parçalarını bulabilmektir. Bu doğrultuda günlük işlerini dengelemeyi, kendisine ayırması gereken zamanı, olması gereken disiplini ve bakış açısını hesaplamadan küçük hedeflerin peşinde koşmazlar. Çünkü bilirler ki, hayat büyük resmin arkasındadır ve onu göz ardı etmek büyük ahmaklıktır.


6) Ödevini yapmamak

Ödeve ayrılması gereken vakitten çalıp herhangi bir yerde o vakti öldürmek akıllı insanların birden fazla yapmayacağı ve feedbacklerine çok önem verdikleri bir hatadır. Kimi zaman şanslı olduklarını düşünseler dahi ödevlerini bir kenara atmazlar. Bu durumun onları hedefledikleri potansiyelden uzaklaştırdığının bilincindedirler. Sıkı çalışmaktan ve durum tespiti yapmaktan daha iyi bir öğrenme metodu olduğunu düşünmedikleri için ödevlerini yapmamak gibi bir seçeneği kafalarında barındırmazlar.


7) Kendin gibi olmayan birine benzemeye çalışmak


Hayatlarında bir kere fırsatların peşinden koşmak için karakterlerinin ve değerlerinin dışına çıkar akıllı insanlar fakat kendine dönüş yolculuğunda hatalarını asla unutmaz ve sürekli tekrar ederler. Sahte kimliklerinin aslını her daim yaşatacağını bilirler ve karakterden uzak yapılmış işlerin özgünlük taşımayacağını bilirler. Kişisel haz için kendi imzalarını atmayı severler ve bu nedenle başkalarına benzemeye çalışmaktan özenle uzak dururlar.


8) Herkesi memnun etmeye çalışmak

Hemen herkes bir noktada hata yapar fakat akıllı insanlar herkesi memnun etmenin imkansız bir istek olduğunu kısa zamanda fark ederler. Herkesi değil belli başlı değer verdikleri kitleleri mutlu etmeye çabalar ve onlardan kazandıkları geri dönüşlerle memnun olurlar. Bu noktada değer verdikleri kitleleri oluşturmak için seçim şanslarını en doğru yerde, tecrübelerinden faydalanarak gerçekleştirirler.


9) Mağduru oynamak


Haberler ve sosyal medya siteleri öne geçmek için mağdur rolünü oynayan kişilerle doludur. Akıllı insanlar bu manipülasyon yöntemini hemen fark ederler ve en kısa sürede durma noktasına gelirler. Çünkü bu stratejinin altında yatan daha ince bir yön vardır; eğer güç kazanmak için mağdur rolünü oynuyorsan, yaptığın işe fiyat biçemezsin.


10) Birini değiştirmeye çalışmak


İnsanlar hoşnut olmadıkları durumunu düzeltmek için en kolay çözüm olarak karşındakini değiştirmeyi seçerler. Hatta kimileri “aktif” olarak karşısındaki değiştirmeyi görev edinmiştir ve özellikle kendisine göre sorunlu gelen kişileri seçmektedir. Akıllı insanlar bu hataya sadece bir kez düşer çünkü onlar için esas değişim “kendini değiştirmek” ile başlar. Sorunlu insanları bulup motivasyonlarını yere çekmekten ziyade, hayatlarını pozitif insanlardan oluşan topluluklar arasında kurarlar.


BONUS: 11) Hepsini bir araya getirmek

Unutmayın ki akıllı insanlar da hata yaparlar ve her şeyin bir arada mümkün olmayacağını bilirler. Onlar için temel hedef hatalarından ders çıkartmak ve tekrarlamamak üzere yollarına devam etmektir. Hepsini bir arada tutmaya çalıştıkları an teker teker kaybedilen başarılara sahip olacaklarının ayrımındadırlar.

Facebook'ta Paylaş new-twitter-paylas

Kategoriler: Başarı, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/