Klinik Psikolog Meg Jay’dan Hayatın Zorluğunu Yenmek İçin 8 Pratik Yol

“Bu gerçekten bir savaş, zıplama değil!”

Jay, yirmi yıldan fazlasını yetişkin gelişimi üzerine çalışmak ve klinik pratiğindeki insanların hikayelerini dinlemek için harcadı. Sıkıntılı bir süreçten geri dönme fikrine tamamen karşı. Birileri, gerçekten bunu atlattın dediğinde insanların bunu anladığını düşünmüyorlar.
Tüm karmaşıklıkların da ne kadar zor olabileceği konusunda görünmediklerini hissediyorlar. Jay, esnekliği kahramanca bir mücadele olarak tanımlıyor. Yıllarca sürebilen ve durmadan devam eden bir süreç.
Zorluklara karşı gösterdiğini esneklik bir özellik değil. Bu senin öylece doğuştan var olduğu bir şeyin de değil. Bu sadece senin kendi kendine sahip olduğun bir şey. Daha esnek olabilmeniz için Meg Jay’in verdiği temel ipuçlarına beraber bakacağız.

1) İlk önce, mücadelenizin geçerli olduğunu kabul edin, ne ile mücadele ettiğiniz önemli değil.

“Seni stresli yapan şeyden utanma. ‘Pek çok insan ‘pekala, savaşta değildim…’ diyerek kendini avutur. En yaygın sıkıntıların ne olduğunu öğrenmeli ve bunları meşru kronik stresleyiciler olarak görmeye başlamalısınız.”




2) Esnek olduğunuzu anlayın.

“Sanırım bir şeylerden geçtiniz. Düşünün, ‘Hayatımdaki en zor üç zaman hangisiydi? Bu şeylerden nasıl geçtim?’ Muhtemelen zaten esnek olmakla ilgili bir şeyler bildiğinizi bulacaksınız.”


3) Durumun kendisini düzeltmesini beklemeyin.

“Esnek insanlar aktif kopyalayıcı olma eğilimindedir. ‘Bu konuda ne yapacağım?’ demek yerine, ‘Bundan ne zaman çıkacağım?’ Bir gecede çözülemeyebilir, ancak her soruna bir şekilde yaklaşılabilir.”




4) Güçlü yanlarınızı bilin ve kullanın.

“Genel olarak, esnek insanlar sahip oldukları güçleri kullanma eğilimindedir. Farklı insanlar için değişim gösterebilir. Bazı insanlar harika bir kişiliğe sahiptir. Diğer insanlar için, akıllı ya da bir çeşit yetenek ya da gerçek bir iş ahlakına sahiptirler. Bunu işi kapmak, önlerinde olanları geçmek için kullanıyorlar.”


5) Yalnız yapmaya çalışmayın…

“Bir sıkıntıdan sonra yol almanın en büyük öngörücülerinden biri, önemseyenlere sahip olmak. Dirençli insanların yaptığı bir şey, destek aramaktır. Bir terapist olmak zorunda değildir; en iyi bir arkadaş veya bir teyze veya bir ortak olabilir. Esnek insanlar aslında kendilerine ihtiyaç duymalarına izin vermek yerine başka insanları kullanırlar.”




6) … ama herkese söylememenin sorun olmadığını biliyorum.

“İlişkilerin sayısını ve kalitesini ancak uygun gördüğünüz şekilde artırın. Bazı insanlar için, ‘Dünyada benimle ilgili ne odluğunu bilen iki insan var’ olacak. Diğer insanlar için ise daha büyük bir topluluk tarafından tanınmak isteyecekler. Aşk çok güçlüdür ve aşk aşktır. Beyin bir tür sevgiyi diğerine karşı kullanamıyor. Sadece başka biriyle olumlu bir deneyime sahip olduğunda işler. Çık ortaya ve seni gören, seni anlayan, umursayan insanlar varmış gibi hisset. Bu kadar basit. Bunu nereden aldığın önemli değil.”


7) Zihinsel bir mola için en sevdiğiniz yolu bulun.

“Birçok insan kitap okuyor, hobilerine dalıyor ya da bir gecede çözemedikleri bir durumdan öte zihinsel bir mola vermek için arkadaşlarıyla takılıyorlar. Bu sorunu çözemeyebilirsiniz, ancak kendinizi bunalmış hissetmekten koruyabilirsiniz. Bir yetişkin olarak, aynı şeyi yapabilirsiniz: Bir kitap okumak, arkadaşlarınızla takılmak ve telefonunuzdaki bildirimleri kapatmak. Şu anda dünyada ezici hissettiren çok şey var. Dirençli insanlar mümkün oldukları yerde savaşırlar, ancak zihinsel bir mola vermeyi de öğrenirler.”




8) Kendinize karşı şefkatli olun ve sıkıntıların sizi güçlü kılmasının tüm yollarını anlayın.

“Yaşamlarında bazı sıkıntılar yaşayan insanlar güçleniyor. Tabii ki, birçok başka faktöre bağlı olarak sıkıntı ne kadar büyük ise ne kadar destek aldıklarına ve nasıl başa çıktıklarına göre değişiyor. Ama stresle başa çıkmayı öğrenerek ve bu deneyimi yaşayarak, güven kazanıyor ve hazırlık yapıyoruz. Bence bazen bunu unutuyoruz. Ne kadar güçlü olduğunu değil, nasıl kırıldığını görüyorsun. Esnekliğe odaklanın çünkü zaten çok fazla şey yaşadınız.”

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/