Tükeniş Yaşadığınızı Gösteren Evrensel 5 İşaret ve Üstesinden Gelmek İçin Öneriler

Zeynep İrem Çobanoğlu

Zeynep İrem Çobanoğlu

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji

Yaşadığımız zorluklar bizi boğmaya başlıyorsa, en ufak sıkıntı ‘bardağı taşıran damla’ olduysa ve kendimizde devam etmek için güç bulamıyorsak, psikolojik bir “tükeniş” yaşadığımızı söyleyebiliriz. Peki bundan nasıl emin olabilir ve bu sorunu çözmek için neler yapabiliriz?

1) Aşırı yorgunsanız

Yorgunluk normal bir durumdur; gece iyi uyumamış olabilirsiniz, iş yükünüz her zamankinden fazla olabilir. Ancak vücudunuzun çeşitli yerlerinde geçmeyen ağrılar yaşıyor, gün içinde başınızı dik bile tutamıyorsanız ve gece nerede, nasıl uykuya daldığınızı bile anlayamıyorsanız, tükenmenin eşiğindesiniz demektir.




2) Kolayca sinirleniyorsanız

Sevdiklerinize karşı en ufak olaylarda bile çok kolayca sinirleniyorsanız duygusal dengenizi kuramıyorsunuz demektir. İşinizle ilgili basit görevleri yerine getirirken çok sabırsız ve özensiz olmanız, her şeyden yakınmanız da tükenmişliğin bazı göstergeleridir.


3) Odaklanmada güçlük yaşıyorsanız

Artık teknolojik aletlerimiz sayesinde her işimizi çok kısa sürede bitirebiliyoruz- mail göndermek, rapor yazmak gibi. Bu gelişmeler konsantrasyon süremizi azaltmış olsa da çok kola dağılan dikkat, işe çok zor yoğunlaşmak kafanızın her daim dolu olduğunu gösterir.




4) Performansınız düştüyse

Önceden kolaylıkla bitirebildiğiniz işiniz artık size çok zor geliyorsa, veya eskisi kadar verimli çalışamadığınızdan şüpheleniyorsanız haftalık performansınızı not ederek talip etmenizde fayda var. Böylelikle kendi verimliliğiniz ölçerek önlem alabilirsiniz, çünkü unutmayın: kendimizle ilgili küçük değişiklikleri fark etmemiz zor olabilir.


5) İlişkilerinizde sorun yaşamaya başladıysanız

İkili veya grup ilişkileriniz eskisi kadar mutlu etmemeye başladıysa sorunun sizde olma ihtimalini düşünün. Ailenizle en son ne zaman kaliteli bir akşam yemeği yediğinizi, çocuklarınızla vakit geçirip en iyi arkadaşınızı mutlu ettiğinizi hatırlamaya çalışın. Uzun zamandır iyi vakit geçirmediğiniz ilişkileriniz tükenmiş hissetmenizin ve sosyal ortamlardan uzak kalmanızın sonucu olabilir.




Ne yapabilirsiniz?

• Yorgunluk, sinirlilik gibi semptomlarınız için egzersiz, meditasyon ve yoga önerilir.
• Kendinizle baş başa kalacağınız yeni hobiler bulmaya çalışın. Her sorunu bir anda çözmeye çalışmayın, yavaş olun.
• Gerekiyorsa işinizden bir süre ayrı kalarak kendinizi şarj edin.
• İyi beslenmeye ve abartmadan egzersiz yapmaya çalışın.
• Baş edemediğiniz her sorun için bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.


Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Depresyonun Neden Olduğu 8 Düşünsel Çarpıtma
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/