Sabahları neredeyse hiç vaktimiz yok gibi gelse de aslında günün ilk 10 dakikası son derece önemli. İşte bir gününüzün ilk 10 dakikasında ne yaptığınızı düşünün. Kahve mi yapıyorsunuz? Sosyal medyada mı dolaşıyorsunuz? Her gün farkında olmadan üretkenliğinize zarar veren birçok şey yapıyor olabilirsiniz. Peki, kaçınılması gereken hatalar neler?
1) Saat 08.00 ile 10.00 arasında kahve içmek
Araştırmalara göre güne yüksek enerjili başlamak için kahve içmek oldukça kötü bir fikir. Çünkü, kahve ile aldığınız kafein, stres hormonu olan kortizol en yüksek seviyesindeyken etki ederek stresi artırıyor. Vücuttaki kortizol seviyenizin en düşük olduğu zamanlarda, yani, saat 10.00 – 12.00 arasında ya da 14.00 – 17.00 arasında kahve içmelisiniz.
2) Yapılması gereken işlerinize başlamadan kafanızı boşaltmamak.
David Allen kafanızda çok fazla düşünce olmasının kontrol sizde olmasa da sizdeymiş gibi hissetmenize yol açtığını söylüyor. Düşünceleriniz ve yapılacaklar listeniz arasında kaybolmamak için bu şeyleri not alabileceğiniz bir not defteri edinebilirsiniz.
3) İlk iş olarak e-postaları kontrol etmek
New York Üniversitesi profesörü Adam Alter, e-postalarınızı kontrol ettikten sonra maksimum üretkenlik seviyenize ulaşmanın 25 dakika sürdüğünü söylüyor. Gününüzü organize etmeniz gereken zamanın e-postalarınız tarafından çalınmasına izin vermeyin. İşe geldiğinizde ilk 30 dakika mail kutunuzu kapalı tutun ve telefon bildirimlerinizi kapatın.
4) İşe gelir gelmez toplantıya girmek
Araştırmalara göre haftanın 23 saatini, neredeyse bir tam gün ediyor, toplantılara harcıyoruz. Bir başka toplantıyla daha vaktinizi harcamadan önce bunun önüne geçmelisiniz. Sabahları toplantı yapılabilir olarak görünen zamanları başka şeylerle doldurun ve yalnızca en kaçınılmaz olan toplantıları kabul edin.
5) Sandalyede oturmak
Çok garip bir başlık değil mi? Ancak, Harvard&Columbia Üniversiteleri tarafından yürütülen bir araştırmada oturmaktan ziyade ayakta durmanın olaylar üzerinde daha fazla güç ve kontrol sahibi olmanızı sağladığını ortaya koydu. Tabii bütün gün ayakta da duramayız. O yüzden sabahları işe başlamadan 10 dakikalık kısa bir yürüyüş ya da en azından 10 dakikalığına yüksek bir masada ayakta çalışmayı deneyebilirsiniz.
6) Doğal ışıktan uzakta çalışmak
Klinik Uyku İlaçları Dergisi’nin bir çalışması sabahın ilk ışıklarında gün ışığına maruz kalmanın metabolizma ve ruh halinize iyi geldiğini ayrıca sizi daha uyanık tuttuğunu gösteriyor. Masanız pencereye yakınsa sabahları perdeleri açın. Eğer böyle bir imkanınız yoksa mevsimsel duygudurum bozukluğu için tasarlanmış SAD Lambalarından almayı düşünebilirsiniz.
7) Yapılacaklar listenizdeki görevlere yalnızca kendinizin bildiği son teslim tarihleri atamak
Araştırmalar etkili ve verimli bir çalışma hayatı için son teslim tarihlerinizi çalışma arkadaşlarınızla paylaşmanız gerektiğini ortaya koydu. Yapılacaklar listenizi, son teslim tarihlerinizi arkadaşlarınızla paylaşmanızı sağlayan birçok uygulama mevcut. Bunlardan birini kullanarak iş arkadaşlarınıza karşı net olabilir ve günlük işlerin takibini kolaylaştırabilirsiniz.
8) İnternet tarayıcınızı açmak
Webtrate tarafından yapılan bir anket gösterdi ki, çalışanların %36’sı her gün en az bir saatini kişisel maillerini ve sosyal medyayı kontrol etmek için harcıyor. Güne böyle kötü bir alışkanlıkla başlamak istemezsiniz. İşe başlarken tarayıcınızı bloklayın. Chrome için Nanny, Firefox için LeechBlock, Safari için Stayfocused, Explorer için ise FocalFilter kullanabilirsiniz.
9) Birçok işe aynı anda başlamak
Aynı anda birden fazla iş yapmak, bir başka deyişle, multitasking… Sanırım yıllar sonra 2000’li yılların en uzun soluklu tartışma konusu olarak bu anlatılacak. Ancak son araştırmalar multitaskingin üretkenlikle güçlü ve negatif bir ilişkisi olduğunu ortaya koydu. Her bir iş için 40 dakikalık çalışma zamanları belirleyerek gününüzü planlayın.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap