Erasmusa Gitmeyi Düşünenlere 5 Tavsiye

Hepimiz belki değişim programlarıyla belki de dil okulu sebebiyle bir dönemimizi yurtdışında eğitim amacıyla geçirmeyi istemiş ve planlamışızdır. Erasmus bu değişim programlarından bir tanesi, hatta Türkiye’de en çok duyduğumuz değişim programı. Erasmus başvurusu öncesi ve ardından işinize yarayabilecek birkaç önemli noktayı sizlerle paylaştık.


1) Ülke seçimine dikkat edin.

Gideceğiniz ülkeyi seçerken dikkat etmeniz gereken birçok konu var. Burada en önemlisi erasmusa -aslında- neden gitmek istediğiniz. Türkiye’dekinden daha rahat bir eğitim dönemi geçirmek ve ortalamanızı yükseltmek istiyor, hazır avrupaya gitmişken ve vize sorunu da yokken bir sürü ülke görmek istiyor veya gittiğiniz şehri o şehrin yerlisi kadar keşfetmek,tanımak istiyor olabilirsiniz. Bu sebeple gideceğiniz ülkeyi seçerken o ülkenin eğitim sistemi, eğitim dili, yaşam koşulları, coğrafi konumu ve hava durumu hakkında gerekli araştırmaları yapmalısınız. Diğerlerine göre daha ucuz bir ülkeyi tercih etmek daha çok seyahat etmenize yardımcı olacaktır. Yine aynı şekilde daha sıcak bir ülkeye gitmek şehir içi aktivitelerinizi kısıtlamayacaktır.


2) Seyahat edin.

Neden gitmek istediğimiz konusunda seyahat engeli olabilecek vizeden söz etmiştik. Erasmus için alacağınız ve para ödemeyeceğiniz öğrenci vizesi ile schengen ülkelerini normalden düşük bir bütçeyle gezmeniz mümkün. Avrupa’da hem konaklama hem ulaşım için kullanabileceğiniz ekonomik yollar da mevcut. Erasmus tüm bu yolları hiç çekinmeden kullanabileceğiniz bir süreç olmalı. Üstelik her zaman erken rezervasyon yapmanız veya biletlerinizi çok erkenden almanız gerekmiyor. Birçok havayolu şirketinin hiç beklenmedik anlarda kampanyalı biletleri olabiliyor. Spontane planlara her zaman hazır olun!


3) Farklı dersler alın.

Erasmus diğer değişim programlarına göre akademik anlamda sizleri daha az zorlayacak bir süreç. Zorunlu dersleriniz yerine Türkiye’de alamayacağınız, size farklı bir perspektif katacak dersleri tercih edin. Erasmus öğrencisine birçok ülkede hem derslere devamlılık hem de sınavlar açısından bir tolerans durumu söz konusu. Ancak bu her ülkede veya her okulda farklı olabiliyor. Bu nedenle ilk haftalarda seçtiğiniz derslere mutlaka gidin. Hem hocaları hem de dersleri tanıyın.


4) Tatilleri değerlendirin.

Gideceğiniz ülkenin tatillerini, festivallerini, kısacası tüm özel günlerini gitmeden önce araştırın. Bu günler eğer sadece kaldığınız ülkeye özelse şehir içi aktivitelere mutlaka katılın. Özellikle güz dönemi gidecekseniz, noel tatili ve ardından gelen final dönemine kadar olan boş günlerinizi en az 3 şehir gezmeye ayırabilirsiniz.


5) Anadilinizden uzaklaşın.

Erasmus boyunca derslerinizde bol bol sunum yapmanız gerekecektir. Bu sisteme zaten alışık başka ülkelerin öğrencileri biz Türk öğrenciler için biraz korkutucu olabiliyor ancak alıştıktan sonra ingilizce konuşmanızın gerçekten de ilerlediğini farkedeceksiniz. Hangi ülkeye giderseniz gidin mutlaka Türk arkadaşlarınız olacaktır ancak mümkün olduğunca yabancı arkadaş edinmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Erasmus herkese farklı deneyimler ve imkanlar sunabilir. Tüm bu süreci sadece yurtdışında eğitim ile asla sınırlandırmamalısınız. Gezin, görün, yeni insanlarla tanışın, öğrenmeye açık olun, yabancı dil korkunuzu yenin!

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/