Koronavirüs Hakkındaki Hurafeleri Çürütüyoruz: İşte Bilmeniz Gereken 20 Gerçek

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi için hala kesin bir çözüm bulunamadı. Gün geçtikçe daha korkutucu hale gelen bu pandemi hakkında yapılan yorumlar da artış gösteriyor. Koronavirüs hakkındaki yorumların bazıları, uzmanlar tarafından yapılsa da bazıları sadece hurafeden ibaret ve sağlık açısından zarar yaratabilecek düzeydeler. Bu içerikte yanlış bilgilerden kurtulmanızı sağlayacak bazı bilgiler bulacaksınız. Unutmayın bu süreçte bağışıklığınızı güçlü tutmanız oldukça önemli. Bu sebeple, etkisi kanıtlanmasa da vitamin, bitkisel ilaçlar ve bazı zararsız önlemleri almaya devam etmeniz yararlı olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler gibi güvenilir kaynaklardan derlenmiş 20 bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz.

1) Sıcak ve nemli iklimler virüsü öldüremez

Hangi bölgede yaşadığınız önemli değil, COVID-19 her türlü alana bulaşabilir. Sıcak veya nemli iklim olsun, koruyucu önlemleri aldığınızdan emin olun.
Ellerinizi sabun ve suyla yıkamayı sürdürün veya düzenli olarak dezenfekte ederek yüzünüze dokunmaktan kaçının.

2) Soğuk hava ve kar koronavirüsü öldüremez

Soğuk havanın virüsü öldürebileceğine dair yorumlar var. Bu konuda herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Dış sıcaklık veya hava durumu ne olursa olsun, normal insan vücudu sıcaklığı 36.5 °C ila 37 °C arasında kalır. Mikrop ve virüslerden kurtulmanın bilinen tek yolu, ellerinizi temiz tutmaktır.

3) Sıcak bir banyo virüsü önlemez

Vücudunuzu sıcak su ile temizlemek kesinlikle sizi virüsten korumaz. Daha önce de belirtildiği gibi, vücut sıcaklığımız sabit kalır.




4) Çin’den gelen ürünler sizi enfekte etmez

Dünya Sağlık Örgütü, virüsün paketlerde ve mektuplarda uzun süre dayanamayacağını, bu nedenle Çin’den gelen ürünleri kullanmanın güvenli olduğunu söyledi. Bununla birlikte, ürünü kullanmadan önce sterilize etmenizde fayda var.

5) Virüs sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşmaz

Sivrisinek ısırıklarının koronavirüsü yayabileceği teorisini destekleyen hiçbir kanıt yoktur. Bu bir solunum yolu virüsü olduğundan, hapşırma ve öksürme sırasında saçılan damlacıklar ile yayılabilir. Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı bir peçete veya dirseğinizin içiyle kapattığınıza emin olun.

6) El kurutma makineleri virüsü öldürmez

El kurutma makineleri COVID-19’un öldürülmesinde etkili değildir. Buradaki kurutucuların tek kullanımı, sabunlu su veya alkol bazlı bir dezenfektan kullanarak ellerinizi yıkadıktan sonra kurutmaktır.




7) Ultraviyole dezenfeksiyon lambası virüsü öldürmez

Herhangi bir salgını öldürmez, ancak kesinlikle cildinizi tahriş eder. Mevcut senaryoya baktığımızda, hiçbirimiz bir de cilt sorunu yaşamak istemeyiz.

8) Yoga sizi iyileştirmez, iyi hissetmenizi sağlar

Yogi Adityanath, pek çok konuda haklı olabilir ama Yoga’nın koronavirüsü iyileştirebileceğini iddia etmek bunlardan biri değil. Yoga, sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olur, ancak virüsü iyileştirmek onun işlerinden biri değildir.

9) Termal kameralar virüslü kişiyi göremez

Termal tarayıcılar, sadece ateşi olan kişileri tespit etmede etkilidir. Ancak, birisi enfekte olursa ve ateşi henüz çıkmamışsa, makine hiçbir şey algılayamaz. Bunun nedeni, virüs bulaşmış kişilerin semptom göstermeye başlamasının 2 ila 10 gün arasında sürmesidir.

10) Virüsü yarasa çorbasının başlattığı kesin değildir

Covid-19’un yarasalar aracılığıyla yayıldığını iddia eden ve viral olan yarasa çorbası içen Çinli’nin videosunu hatırlıyor musunuz? Onun neredeyse dört yıllık bir video olduğu ortaya çıktı. Şiddetli akut solunum yolu sendromunun yarasalardan geçtiği doğrudur, ancak Dünya Sağlık Örgütü, virüsü henüz yarasalara veya yılanlara bağlayamadı.

11) Vücuda alkol veya klor püskürtmek virüsü öldürmez

Virüs vücudunuza zaten girmişse, ne yaparsanız yapın, hasar verecektir. Vücudunuza, alkol veya klor püskürtmek gözlerinizle veya ağzınızla temas ederse zararlı olabilir. Bununla birlikte, her ikisi de ev yüzeylerini temizlemek için harikadır, ancak yanıcı olduğu için, kullandığınız miktara dikkat etmenizde fayda var.

12) Tahmin edebileceğiniz gibi; inek gübresi/ idrarı kullanmak sizi tedavi etmez

Hindistan’da birçok insan, inek idrarının hastalıkları tedavi edebileceğini iddia ederken, coronavirüs bunlardan biri değildir. Hintli politikacı Suman Haripriya, geçtiğimiz günlerde inek gübresi ve idrarın koronavirüsü iyileştirebileceğini söyledi. Umarım başka bir virüs yaratmazlar…




13) Aşı yaptırmak yardımcı olur mu?

Koronavirüs için henüz bir tedavi veya aşı geliştirilemedi. Bilim adamları ve araştırmacılar hala çalışıyorlar. Sizi koronavirüse karşı korumasa da solunum yolu hastalıklarına karşı bir aşı yaptırmak uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

14) Evcil hayvanlar hastalığı yayamaz

DSÖ, kedi, köpek, inek ve kuşların bu hastalığa yakalanamayacağını veya bulaştıramayacağını belirtmiştir.

15) Burnu tuzlu suyla yıkamak virüsü öldürür mü?

Bu iddiayı destekleyen hiçbir kanıt yoktur. Burnunuzu tuzlu su ile durulayarak soğuk algınlığından hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz, ancak virüse karşı etkisi bilinmemektedir.

16) Sarımsak ve soğan tüketimi virüsü yok etmez

Sarımsak sağlıklı bir besindir ve çalışmalar bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Ancak sarımsak veya soğan yemenin virüsü iyileştirdiği konusunda bir bilgi yoktur. Bağışıklığınızı güçlendirmek için yine de mutlaka tüketin.

17) Yaşlılar ve çocuklar virüse daha eğilimli değildir

Virüs yaşa özgü değildir, herkese bulaşabilir ve zarar verebilir. Bununla birlikte, yaşlı insanlar ve kronik rahatsızlıkları olan kişiler (astım, diyabet ve kalp hastalığı gibi) koronavirüs’e karşı daha savunmasızdır.

18) Antibiyotikler virüsü iyileştirmez

Antibiyotikler, yalnızca bakterilerle savaşmak üzere tasarlanmıştır.




19) C Vitamini içerek virüsten kurtulamazsınız

C vitamini bağışıklığı güçlendirmek için harika bir tamamlayıcıdır, ancak virüsü iyileştirdiği konusunda kesin bir bilgi yoktur.

20) Bitkisel ilaçlar virüsü öldüremez

Tabii ki bağışıklığınızı güçlü tutmak için bitkisel ilaç kullanımı iyidir. Ancak, uzmanlardan bu ilaçları içerek virüsten kurtulabileceğimize yönelik bir açıklama gelmemiştir.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/