Günümüzde bilgi, geçmişte olduğu gibi ansiklopedilerde değil artık verilerde toplanıyor. Big Data da tüm bu verilerin toplamına verilen isim. Onlarca ciltlik kitaplarla saklanabilecek bilginin 1-2 cm büyüklüğünde çiplere sığar hale gelmesi en az beni şaşırttığı kadar sizi de şaşırttığına eminim.
“Gelecekte insanlar ceplerine sığabilecek kadar
küçük bir cihazla, uçsuz bucaksız miktardaki veriye ulaşabilecek ve analiz edebilecekler.” – Nikola Tesla
Özellikle de yeni patlak veren veri skandalı sonrası hepimizin aklına ‘bu kadar bilgi nerede saklanıyor?’ sorusu geldi. İşte tam olarak Big Data kişisel bilgilerimizin bizden haberli veya habersiz depolandığı büyük bir kütüphane.
Big Data, yeni yeni duyduğumuz bir terim olmakla birlikte aslında çok uzun zamandır parçası olduğumuz bir işlem. Gerek yaptığımız sosyal medya paylaşımları gerekse internet üzerinde depoladığımız videolar, fotoğraflar vb. birçok dosya Big Data’nın mimarları sayılabilir.
Big Data’nın bilgi çöplüğünden en büyük farkı ise verilerin işlenebilir bir hale sokularak depolanmasıdır. Birçok veri işleyen ve analiz eden şirket yıllardır bu iş için ter dökmekte. Gelelim Big Data’yı, Big Data yapan 5 temel bileşene:
…
1) Variety (Çeşitlilik)
Kullanabildiğimiz verilerin tahmin bile edilemeyen farklı düzeylerdeki çeşitliliğidir.
…
2) Velocity (Hız)
Verilerin üretim ve farklı veri tabanları arasındaki dolaşım hızıdır.
…
3) Volume (Veri Büyüklüğü)
Saniye başı üretilen uçsuz bucaksız veri hacmidir.
…
4) Verification (Doğrulama)
Verification, bilgi akışı sırasında bilginin doğru ve kesin olmasıdır.
…
5) Value (Değer)
Big Data’nın analiz edilerek üretim, tanıtım ve pazarlama safhalarında firmalara kattığı değerdir.
Yorumlar (0) Yorum Yap