Varoluş Amaçlarını Asla Tahmin Edemeyeceğimiz 10 Şey

Çevremizde görmeye alışkın olduğumuz ancak ne işe yaradıklarını bilmediğimiz bir sürü şey var. İnsanoğlu da bir o kadar meraklı tabii… Bu merakı çok iyi anladığımızdan varoluş amaçlarını öğrendiğimiz birkaç şeyi sizlerle paylaşmak istedik.

Başlıyoruz!

1 – Gömlek Yakasının Arkasında Asılı İlmek

Bu ilmeğin varoluşuna dair üç makul açıklama söz konusu. Bu açıklamalardan birincisi, gömleği asmak için kullanıldığı; ikincisi çıkarılıp takılabilir gömlek yakalarının kullanıldığı zamanlardan günümüze gelmiş olduğu -kravat bağlamaya yardımcı olabileceği düşünülüyor-. Üçüncüsü ve en romantik olanı ise, söylendiğine göre bir Amerikan üniversitesinde bir öğrencinin bir kızla çıkmaya başladığında bunun bir göstergesi olarak kullanıldığı şeklinde. Kız arkadaşı da bunun üzerine üniversitesinin amblemini taşıyan bir eşarp takıyordu.

2 – Dizüstü Bilgisayarın Güç Kablosundaki Silindir

Hepimiz dizüstü bilgisayarımızı kullanırken bu küçük silindiri fark etmişizdir. Bu küçük ancak çok önemli bir parçadır ve bu parçaya “ferrit boncuk” adı verilir. Bu parça, elektronik devrelerdeki yüksek frekanslı gürültüyü bastırır. Tasarımı inanılmaz derecede basittir. nitekim sadece kablonun sarılı olduğu feritten yapılmış bir girişe sahiptir.

3 – Uçak Penceresindeki Minik Delik

Uçakların pencere camlarını yapmak için iki parça plastik cam (perseks) kullanılır. İç cam bölmesi uçak kabini ve dışarısı arasındaki basınç farkı nedeniyle tek başına kullanıldığında paramparça olabilir. İşte bu minik delik, havanın kabin ile iki bölme arasındaki alan arasında hareket etmesini sağlar ve aralarındaki basıncı dengeler. Ebattan ziyade işlev önemli tabii ki!

4 – Silginin Mavi Bölümü

Herhangi birine, silgisindeki mavi kısmın ne işe yaradığını sorduğunuzda elbette kurşun kalem izlerini silmek için olduğu söyleyecektir. Ancak bu kısmen doğru bir cevap olacaktır. Tecrübe ettiğimiz üzere mavi kısım defterlerimizi ya da kağıtlarımızı silme isteğimizi, kağıdımızı yıpratarak alıp götürmüştür. Çünkü bu mavi kısım kalın kağıtlar için tasarlanmıştı. Üreticiler mavi kısmın kullanım amacının tam olarak anlaşılmadığını fark ederek bunu, yeni bulunan bir kalemin silgisi olarak sunmaya başlamışlardır.

5- Gömlek Yakasındaki Yatay İlikler

Hiç dikkat ettiniz mi bilmiyoruz ancak, gömleklerde en üst yaka iliği ile en alt ilik yatay doğrultudadır. Peki neden? Elbette şekil olsun diye değil. Buradaki düğmelerin iliklerden çıkma ihtimali daha yüksek olduğu için ilikler yatay olarak tasarlanıyormuş meğer. Çünkü düğmenin yatay ilikten kurtulması daha zor. Biz deneyeceğiz!

6 – Spor Ayakkabılarındaki Ek İki Delik

Hepimiz koşu ayakkabılarının üst kısmındaki ek deliklere dikkat etmişizdir. Ama pek çoğumuz onları kullanma gereği de duymamışızdır. Ancak o delikler üstün bir amaca hizmet ediyorlar. Bu amaç, sporcuların ayaklarının sabitlenmesi ve bilek bölgesi sakatlanmalarının engellenmesi. Bununla ilgili videoda da kullanım amacı açıkça gösteriliyor.

Converse ayakkabıların tabanlarındaki delikler de tasarımı tamamlaması için değil, ayakkabının havalanmasını sağlamak içindir.

7 – Delikli Spagetti Kaşığı

Spagetti kaşıklarındaki delikler standart bir porsiyon için gerekli miktarı ölçmek adına tasarlanmıştır. Tabii ki de kimimiz daha fazla kimimiz ise daha az yeriz ama bu delikler standart porsiyonları belirlemeye yarıyor.

8 – Kot Pantolonlardaki Minik Cep ve Çiviler

100 kişiye sorduk 100 popüler cevap aldık ki bu ceplerin amacı gebeliğin önlenmesiymiş! Elbette bu cep bunu sağlayacak bir parçayı taşıyabileceği gibi daha birçok şeyi de taşıyabilir ancak bu cebin asıl kullanım amacı bu değil!

1873’te Levis markası ilk kotunu piyasaya sürdüğünde bu bölümler cep saatleri için tasarlanmıştı. Bugüne dek üreticiler tarafından da “ceket cebi” olarak anılmıştır.

Çivilere gelince ne düşündüğünüzü bilemiyoruz ancak bunlar birer aksesuardan fazlası! Bu çiviler önemli bir işlevi yerine getirirler. İşçiler çalışırken kot giydiklerinde çok çabuk deforme olduğunu ve yırtıldığını gördüler. Buna çare olarak da bu çiviler kullanılmaya başlandı. Günümüzde de hem tasarım açısından hem de dayanıklılık açısından varlıklarını devam ettiriyorlar.

9 – Tükenmez Kalem Kapaklarının Üstündeki Delik

Bu delikler ile ilgili yaygın görüş, kalemin bir kişinin boğazına kaçması durumunda havanın akciğerlere girebilmesine izin vermek için olduğu şeklindedir. Ancak bu deliklerin işlevi tam olarak bu değil. Şöyle ki; herhangi bir cisim bir kişinin nefes borusunu açtığında mukoza zarı reaksiyona girerek şişmeye neden olur. Bu durumda boşluk kapağın zarın içerisinin emilmesinin önlenmesine yardımcı olur. Sanıyoruz bir dudak tiryakisinin kalemle yaşadıklarından sonra böyle bir şeye karar verdiler.

10 – Yeni Giysilerin Yanında Verilen Kumaş Parçaları

Pek çoğumuzun aklına “yama” olarak kullanılacağı gelse de bu parçaların asıl amacı aldığımız ürünün belirli yıkamalara/farklı kimyasallara nasıl tepki vereceğini kontrol etmemize yardımcı olmaktır.

Tüm bunları öğrendikten sonra hayatımız asla eskisi gibi olmayacak!

Yeni dünya da görüşmek üzere…

Daha fazla içeriğe ulaşmak için Blogager adlı blog sitemizi ziyaret edebilirsiniz…
Kategoriler: Kreatif, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/