Şarap Nasıl İçilir: Adabı Vardır Şarap İçmenin

“Şarap nasıl içilir?” sorusunun yanıtına yakından bakalım ister misiniz? Öncelikle şarapla ilgili biraz daha detay bilgi ile başlayalım. Şarap, fermente üzüm suyundan elde edilebilen alkollü bir tür içecektir. Aslında şarap her meyve ile yapılabiliyor olsa da özellikle üzümün tercih edilmesinin bazı sebepleri var.

İlk olarak üzümde bulunan doğal bir asitin (tartarik) varlığı, şarabın uzun süre korunmasına yardımcı oluyor. Üzümün şeker oranının diğer meyvelere oranla yüksek olması, ondan daha yüksek alkollü bir içki elde edilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca üzümün sahip olduğu tanen, kırmızı şaraplarda omurgayı oluşturuyor. Peki bu seveni için vazgeçilmez ve keyifli içeceğin nasıl içildiğini biliyor musunuz?


Şarap Çeşitleri Nelerdir?

çeşitli içki

Şaraplar; renklerine ya da ihtiva ettikleri şeker miktarına göre çeşitlendirilebilirler. Renklerine göre şaraplar genel olarak herkesin bildiği ayrımdır. Kırmızı şarap, beyaz şarap ya da roze/pembe şarap şeklinde ayrılırlar.

Kırmızı şarap, siyah üzüm şırasının cibre fermantasyonu ile elde edilirken beyaz şarap beyaz üzümden ya da siyah üzümün sadece şırasından elde edilir. Roze şarabın yöntemi ise çeşitlilik gösterebilir. Yapım süresinin kısa tutulması ile rengini tam almaması sayesinde pembe olması bir yöntemken kırmızı ve beyaz şarabın belirli oranda harmanlanmasıyla da elde edilebilmektedir.

İçerdikleri şeker miktarına göre bakıldığında ise şaraplar; sek, dömi-sek, yarı tatlı ya da tatlı olarak ayrılmaktadır. Bu aralığa göre sek şarap 1 litresinde en fazla 4 gram şeker içerirken, tatlı şarapta bu 45 grama kadar çıkmaktadır.


Şarap ile Alakalı Terimler Nelerdir?

şarap

Şarap; tadımı ile, içimiyle ya da yanına iyi giden ürünleri ile tam bir seremonidir. Bu adaba uygun da bir hayli fazla terimi bulunur. Bunlardan en sık kullanılanlar aşağıda anlamları ile listelenmiştir.

Ağırlık: Şarap tadımı sırasında iyi olanların dilin üzerinde bıraktığı hisse bu ad verilir.

Apelasyon: Şarabın yapıldığı üzümün yetiştirildiği bölgedir.

Bacak: Şarap içilmeden önce bardakta hafif dairesel hareketler ile çalkalanır ve kadehin içinde iz bırakır. Alkol oranı yüksek olan şarapların bıraktığı iz diğerlerine göre daha belirgin olur ve şarabın bu hareketin ardından bıraktığı ize bacak adı verilir.

Degüstasyon: Şarap tadımı sırasında, özelliklerini değerlendirmek için kullanılan isimdir. Bu sırada şarabın olumlu yönleri saptanırken kusurları da belirlenir.

Doku: Şarabın ağızda bıraktığı hisse denir.

Önoloji: Şaraplar ile ilgilenen bilim dalı.

Rizerva: Yıllanmış ve kaliteli şaraplara söylenir.

Someliye: Garsonların yalnızca şarap servisi ile görevlendirilmiş olanına söylenir.

Şarap ile ilgili özel terimler yalnızca yukarıda sayılanlar ile sınırlı değildir. Burada sayılanlar kullanılması daha olası olan terimlerdir. İlgilileri için bunun kat be kat fazlasının bulunduğunu söyleyebiliriz.


Şarap Nasıl İçilir?

şarap nasıl içilir

Asıl sorumuza şimdi geldik: Şarap nasıl içilir? Çeşitlerine göre, içilirken kullanılacak kadehler bile farklılık göstermektedir. Örneğin kırmızı şaraplar, altı geniş ağzı dar olan ayaklı kadehle içilir. Bunun sebebi, aroma yoğunluğunu hissedebilmektir. Beyaz şaraplar ise üst tarafı düz, ayaklı kadehlerde içilir.

Şarap içilirken kadeh tümüyle doldurulmaz, en fazla yarısından biraz daha çok koyulur. İçilirken küçük yudumlar alınır ve hemen yutulmaz. Dil ve damak arasında şarabın lezzeti alınmalıdır.

Yemeklerde genellikle beyaz etlerle beyaz şarap tüketilirken kırmızı etlerle de kırmızı şarap tüketilir. Şarabın yanında yemekler dışında farklı çeşitte peynirler, baharatı yoğun hissedilen çerezler tüketilebilir. Damak zevkine göre çeşitlilik artırılabilecek olsa da şarap ile tüketilmesinin önerilmediği kimi yiyecekler de bulunur. Örneğin, enginar, salatalar, tatlı yiyecekler bunlardan bazılarıdır.


Şarap Kadehinin Tutuşu Nasıl Olmalıdır?

kadeh tutuşu

Şarabın hangi renk olduğuna göre bile içim ısısı değiştiği için kadehin tutuşu o an içtiğiniz şarabın lezzetini etkileyecektir. Bu sebeple kadehin balon kısmından değil ayak kısmından tutmanız gerekecektir. Böylece elinizin ısısı kadeh içerisindeki şarabı etkilemeyecek ve tadında herhangi bir değişim olmayacaktır.


Şarap ile İlgili Bazı Tüyolar

şarap tüyoları

Yemekli bir davette şarap tüketecekseniz, ilk lokmanızın salata ya da turşu gibi besinler olmamasına özen gösterin. Çünkü bunların bırakacağı tat yüzünden şarap olduğundan daha asitli hissettirecektir.

Hangi şarap türünün hangi yemeklerin yanına iyi bir arkadaş olduğunu bilirseniz, yediğiniz yemekten de içtiğiniz şaraptan da keyif alacaksınız. Bir sonraki davette buna dikkat ederek siparişinizi verirseniz, aradaki farkı siz de göreceksiniz.

Şarap bazı tatlarla ne olursa olsun iyi anlaşamaz. Bunların en bariz örneği naneli tatlardır. Ağzınızda naneli bir tat varken şarap tüketirseniz muhtemelen şimdiye dek tattığınız en kötü şarap o olacaktır.

 

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Kültür, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/