Meyve Şarabı: Birbirinden Güzel 21 Tat

Meyve şarabı, suyu sıkılabilen herhangi bir meyveden yapılabilir, bu da neredeyse sınırsız olasılık olduğu anlamına gelir. Kaç farklı meyve çeşidi olduğunu ve hatta kaç çeşit elma olduğunu bir düşünün!  

Bu yazıda, meyve şarabının nasıl yapıldığı, tadının nasıl olduğu, nasıl servis edileceği ve bu aromatik içecekleri yapmak için ne tür meyvelerin kullanıldığı da dahil olmak üzere meyve şarabı hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız. Farklı tatlar denemeyi seviyor bir de şarap tercih ediyorsanız, üzüm şarabı dışında hangi meyvelerden şarap yapılıyormuş gelin birlikte bakalım. İşte şarabı yapılan meyveler…


Tüm şaraplar teknik olarak meyve şarabı değil mi?

meyve şarabı

Pekala evet, üzümler meyvedir. Yani teknik olarak tüm şaraplar meyve şarabı olarak görülebilir. Bununla birlikte, şarap dünyasında, birisi meyve şarabından bahsediyorsa, üzümden yapılmayan herhangi bir şarabı kastediyordur. Çoğu insan meyve şaraplarının tatlı olacağını varsayar. Ancak her zevke uyacak şekilde sek, köpüklü ve acı da olabilirler.


Peki meyve şarabı nedir?

Meyve şarabı, üzüm olmayan meyvelerin fermente edilmiş suyundan yapılan alkollü bir içecektir. Bazı yaygın meyve şarabı çeşitleri arasında şeftali şarabı, erik şarabı ve yaban mersini şarabı bulunur. Şarabı yapılan meyveler arasında karahindiba ve patates gibi hiç beklemediğiniz organik ürünler de bulunuyor. Dünya standartlarında üzüm şarapları üretimiyle tanınan Niagara Bölgesi, aynı zamanda ödüllü meyve şaraplarının da üreticisidir.


Meyve şarabı nasıl ortaya çıktı?

Meyve şaraplarının, deforme olmuş, satılamayan meyveleri değerlendirmenin bir yolu olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Üzüm şarabının asmada kırılmamış en kaliteli üzümlerden yapılması gerekirken, şarabı yapılan meyveler zarar görmüş olabilir. Hatta dondurulmuş meyvelerden de şarap yapılabilir. Dondurulmuş olması şarabın kalitesini çok düşük seviyede etkiler.


Meyve şarabı alkollü müdür?

Meyve şarabı genellikle alkollüdür. Ancak piyasada bazı alkolsüz versiyonları da vardır. Alkol seviyeleri üzüm şarabına oldukça benzer olma eğilimindedir. Piyasadaki ortalama alkol seviyesi yüzde 10-15 seviyesindedir.


Birleşik Krallık’ta meyve şarapları “ülke şarabı” olarak bilinir.

Tüm dünyada çok sayıda profesyonel meyve şarabı satıcısı olsa da, meyve şarabı evde şarap yapımı ile eş anlamlıdır. Aslında, Birleşik Krallık’ta meyve şarabı, ülkedeki çiftçiler tarafından üretildiği için ünü nedeniyle ülke şarabı olarak da bilinir.


Meyve şarabı nasıl yapılır?

ezmek

Meyve şarabı yapmak için önce meyveyi ezerek veya haşlayarak suyunu çıkarmanız gerekir. Düşük meyve suyu verimi nedeniyle, her litre meyve şarabı için yaklaşık yarım kilo meyve gerekir. Bu işlem tamamlandıktan sonra asitliği gidermek ve maya için mükemmel ortamı sağlamak için şeker eklenir. Son olarak, şekeri sindirmek ve yan ürün olarak alkol üretmek için maya eklenir.


Meyve Şarapları

1) Erik Şarabı

Şarabı yapılan meyveler denilince akla ilk gelen şaraplardan biri erik şarabıdır. Erik şarabı ABD’de çok popülerdir. Dünyanın en lezzetli likörlerinden biri olduğu söylenen Erik Şarabı, Çin’e özgü fermente edilmiş ume meyvesinden (yeşil erik) yapılan tatlı ve pürüzsüz bir alkollü içecektir. Rahatlatıcı etkisi ile tanınan ve sevilen bu aromatik şarap, normalde bir aperatif olarak soğuk şekilde servis edilir.


2) Kayısı Şarabı

Japonya’da Anzuzhu olarak bilinen kayısı şarabı, hem taze hem de kuru kayısıdan yapılan lezzetli tatlı bir şaraptır. Kayısıya içinde bulundurduğu asit nedeniyle tüketim için yeterince tatlı hale getirmek için fermantasyon sırasında şeker ve/veya bal eklenir. Şarap üreticileri ayrıca limon suyu ve limon kabuğu rendesi eklerler.


3) Nar Şarabı

nar şarabı

Nar şarabı sadece zengin bir tat sunmakla kalmaz. Aynı zamanda sağlığa da yararları vardır. Bu harika meyve, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan A, C ve E vitaminleri ile yüklüdür. Nar şarabı cildiniz için de çok iyi antioksidandır. Nar meyvesini şarap için fermente etmeniz gerekse de besin değerlerinde kayıp olmaz. Mağazalarda yaygın olarak bulunmadığından çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz. Kendi nar şarabınızı evde de yapabilirsiniz.


4) Mango Şarabı

Mango şarabı, standart şarabınıza mükemmel bir tropikal dokunuş katabilir. Mango şarabı, olgun mangolardan yapılırsa, her yudumda ekşi ve tatlıyı bir arada sunan lezzet yaratacaktır. Özellikle köpüklü şaraba karbonatlandığında mükemmel bir yaz içeceğidir. Daha tatlı ve şeffaf beyaz şaraptan hoşlanıyorsanız mango şarabı idealdir.


5) Ananas Şarabı

Ananas suyunun fermantasyonu, Tayland ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde inanılmaz derecede popüler olan yumuşak, sek bir şarapla sonuçlanır. Geleneksel uygulamalar kullanılarak yapılır. Ananas Şarabı tipik olarak oldukça tatlıdır ve neredeyse her zaman soğutulmuş olarak servis edilir. Kadehte beyaz şarap gibi içilir, damak ve vücut için hafiftir. Hem balık hem de et yemeklerini eşit derecede tamamlar.


6) Portakal Şarabı

Şarabı yapılan meyveler arasında en tropikal olan şaraplardan biridir portakal şarabı. Portakal şarabı, her yudumda lezzetli ve narenciye bir bitiş sağlar. Tropikal ve tatlı-ekşi içecek hayranıysanız, bu sizin için en iyi meyve şarabıdır. 

Portakallar, tatlı şarap olarak mükemmel bir malzemedir. Susuzluğunuzu giderebilecek mükemmel bir yaz ikramıdır. Koyu sarı-turuncu bir tada sahip olan bu şarabı karbonatlayarak köpüklü bir şarap haline de getirebilirsiniz.


7) Mürver Şarabı

Mürver, çok koyu kırmızı renge sahiptir. Mürver yiyecek, içecek ve tıbbi amaçlar için uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Yerli Amerikalılar, mürverin iyileştirici gücü olduğuna inanıyorlardı ve 17. yüzyılda İngilizler Mürver Şarabı yapmaya başladılar. Bu nedenle meyve “İngiliz üzümü” olarak biliniyordu.

Mürverin soğuk algınlığına iyi geldiği ve insan ömrünü uzattığı iddia ediliyordu. Mürver şarabı, zaman içinde önemli ölçüde değişen, zengin, lezzetli, yarı tatlı bir şaraptır. Tadı, yaban mersini veya erik şarabını andırıyor.


8) Kızılcık Şarabı

Bu meyvenin şarabı, ışıkta parıldayan açık pembe, somon, bakır gül rengine sahiptir. Taze kızılcık şarabı, yarı tatlıdır. Bu ekşi şarap, özellikle hindi olmak üzere kuru beyaz etle mükemmel bir şekilde eşleşir. Ayrıca bir Cosmopolitan, Sea Breeze veya kızılcık limonatasında karıştırabilirsiniz.


9) Elma Şarabı

elma şarabı

Elma şarabını duymuş olabilirsiniz. Fermente elmalardan yapılan şarap kolayca karbonatlanabilir ve dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Ayrıca elma şarabının rengi beyazdır ve en az 2 yıl yıllandırıldığında tadı daha iyidir.


10) Kabak Şarabı

Şarabı yapılan meyveler listesinde balkabağını görünce şaşırabilirsiniz. Birçoğunuz bunun bir meyve olduğunu bilmiyor bile olabilirsiniz. Kabak şarabına ekstra lezzet katmak için karanfil, zencefil veya tarçın ekleyebilirsiniz. Bu şarabı internette farklı yerlerde de bulabilirsiniz.


11) Kivi Şarabı

Bu tatlı meyve şarabı da piyasada yaygın olarak bulunmaz. İnternetten satın almanız veya evde yapmanız gerekiyor. Kivi şarabını kivi mevsimi geldiğinde yapabilirsiniz. Yazın taze meyve ile içmeye çalışın.


12) Vişne Şarabı

Taze vişneler mevsiminde inanılmazdır. Vişne hızlı çürümeye ve bozulmaya eğilimlidir. Bu lezzetli vişne şarabını yaparak, aynı zamanda hem bir içki içebilir hem de bozulmaya yüz tutmuş vişneleri değerlendirebilirsiniz. Sonuç, keskin ve tatlı bir tada sahip koyu kırmızı renkli bir şarap.


13) Çilek Şarabı

Çileği baz olarak kullanarak daha meyvemsi bir lezzet yakalayabilirsiniz.  Tatlı, keskin ve biraz ekşi olan çilek şarabı kolay ama mükemmel sonuçlar verir. Partiler ve toplantılar için mükemmel, ortalama şarabınızdan daha az alkol içeren parlak kırmızı bir içecek oluşturur. Sadece on beş dakikalık hazırlıkla, bu lezzetli şaraba kolayca hazırlayabilirsiniz.


14) Yaban Mersini Şarabı

Şarap yapımında yeniyseniz, neden klasiklerden biriyle yetinmiyorsunuz? Yaban mersini şarap yapmak için mükemmel bir başlangıç ​​olacaktır. Yaban mersini, aroma ve tatlı bir tat içeren koyu kırmızı bir renge sahiptir. Yaban mersinli şarabınızın sek mi yoksa tatlı mı olduğuna şarap tercihinize göre karar verebilirsiniz.


15) Böğürtlen Şarabı

meyve şarabı

Üzüm kullanmadan geleneksel şarapları tatmak istiyorsanız, böğürtlen kullanmak inanılmaz bir alternatif olacaktır. Böğürtlen, lezzeti nedeniyle birçok şarap tarifinde kullanılan bir katkı maddesidir. Üzüm gibi katı ve derin tatlar, mükemmel kırmızı renk üretir. Şarap, standart üzüm şarabına çok benzer bir tada sahiptir.


16) Muz Şarabı

Muz şarabı, şaraba biraz nişastalı bir tat verir. Alışılmadık olmasına rağmen, bu tarifte meyve şarabı için olgun muzlar bulunur. Tatlı meyve, kuru veya koyu çeşitler için yeterince asidik olmadığı için tatlı şaraplar için mükemmeldir. Çoğu muz şarabının alkol oranı düşüktür, bu da onları iyi bir yaz ikramı yapar.


17) Mandalina Şarabı

Mandalina kullanmak, şaraba lezzetli ve narenciye bir dokunuş sağlar. Çoğu şaraba tropikal bir tat katmak için yaygın olarak bulunsa da, mandalina portakalları da temel olabilir. Her yudumda hafif bir ekşilik içeren parlak sarı bir şarapla sonuçlanacaktır. Sizi serinletecek mükemmel bir yaz keyfi.


18) Ejderha Meyvesi Şarabı

Hafif aromalı tadı ile ejder meyvesi, şarap için mükemmel bir malzemedir. Şarabı bastırmadan ince tropikal tatların mükemmel bir karışımını sağlar. Daha hafif bir şarap aromasını seviyorsanız, ejderha meyvesi şarabı sizin için eşsiz bir tat olacaktır. Çarpıcı, güzel koyu kırmızı bir renge sahiptir.


19) Karahindiba Şarabı

Genellikle ev yapımı bir tarif olarak yapılsa da, ticari olarak karahindiba şarabı üreten sadece bir avuç şarap imalathanesi vardır. Karahindiba yaprakları ve şekerden yapılan, genellikle limon suyuyla karıştırılan, orta derecede alkol içeren bir meyve şarabıdır. Bu alçakgönüllü ve yeterince takdir edilmeyen çiçek, zengin, güçlü ve orta derecede tatlı bir şaraptır.


20) Karpuz Şarabı

Sadece birkaç adımda ve kısa bir hazırlık süresiyle karpuz şarabınızı evinizin rahatlığında yapabilirsiniz. Meyveden şaraba geçen tat, tatlı ama hafif meyvemsi tatlardır. Güzel bir alkollü ikram yaparken yaz aylarında karpuz şarabını tercih etmek, farklı ve lezzetli bir tercih olacaktır.


21) Şeftali Şarabı

şeftali

 

Şeftali, şarap yapımı ve konserve söz konusu olduğunda mükemmel bir meyvedir. Şeftalinin asit oranı yüksektir, bu da onu birçok fermente tarifte popüler bir içerik haline getirir. Şeftali şarabı yemekten sonra içebileceğiniz tatlı bir şaraptır.


Meyve şarabının alkol oranını tutturmak çok da kolay değildir

Alkol içeriğini doğru alma süreci kolay değildir. Şarap üretimi sırasında, üreticiler, şarabın alkol içeriğini kontrol etmelerine yardımcı olan “özgül ağırlığını” ölçmek için hidrometre adı verilen bir cihaz kullanırlar.

Şeker ve mayanın yanı sıra, meyve şarabı üreticileri şarabı dengelemeye yardımcı olmak için genellikle başka katkı maddeleri de ekler. Bunlar şunları içerir: Tartarik ait, sitrik asit, malik asit, pektik enzim, azot, fosfor ve potasyum.

Şarap daha sonra serin ve karanlık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Şarap istenilen alkol seviyesine ulaştığında, meyve şarabı şişelenmeye hazırdır. Bazı üzüm şaraplarının aksine, meyve şarabı yıllandıkça gelişmez. Aslında, meyve şarabı sevenler, şişelendikten sadece bir yıl sonra içmeyi önerirler.


Ev yapımı şarap nasıl saklanır?

Geleneksel üzüm şarabı gibi, ev yapımı şarap da serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Fermente olurken damacananızın üzerini koyu renk bir tişörtle kapatarak daha fazla ışık almasını engelleyebilirsiniz.


Meyve şarabı nasıl servis edilir?

meyve şarabı

Meyve şarapları, soğutulmuş olarak servis edilmeleri gerektiği için geleneksel beyaz şaraplara benzer. Bektaşi üzümü gibi ekşi meyveler, baharatlı yemeklerin yanında harika bir tada sahiptir. Kiraz ve ahududu ile yapılanlar gibi daha tatlı meyve şarapları, karışık meyveli parfe gibi meyveli bir tatlıyla birlikte çok uygundur.

Bardaklara gelince, meyve şarabınızı bardak yerine standart bir şarap kadehinde servis edin. Şarap kadehinin uzun sapı, şarabı sıcak ellerinizden uzak tutmaya yardımcı olur, böylece güzel ve serin kalır. Şarap kadehinin kasesi de ilk yudumunuzu almadan önce şarabın aromalarının tadını çıkarmanızı sağlayacaktır.

 

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/