TED Küratörü Chris Anderson’dan: 2019’un En İyi 10 TED Konuşması

Rorschach

Rorschach

"Gözcüleri kim gözleyecek?"

2019 yine harika TED konuşmalarına tanıklık etti. TED küratörü Chris Anderson da geride bıraktığımız yılın en çok iz bırakan 10 konuşmasını sıralamış.

Geçtiğimiz yılın en iyi TED konuşmalarına başlığa tıklayarak ulaşabilirsiniz:

1) Matt Walker – Uyku Sizin Süper Gücünüz

Uyku bilimci Matt Walker’a göre uyku bizim hayat destek sistemimiz ve doğanın ölümsüzlüğe doğru en iyi uğraşı. Uyku biliminin derinine inen bu konuşmada Walker uyuduğumuz zaman hem beyin hem de vücudumuzda gerçekleşen muhteşem şeylerin yanı sıra uyumadığımız zaman meydana gelen endişe verici şeyleri de paylaşıyor. Uykunun öğrenme, hafıza, bağışıklık sistemi ve hatta genetik kodumuz üzerindeki etkileri hakkında daha çok şey öğrenin ve uyku için bazı yardımcı ipuçları edinin.

2) Carole Cadwalladr – Facebook’un Brexit’teki Rolü ve Demokrasi Tehdidi

Bu kaçırılmayacak konuşmada, gazeteci Carole Cadwalladr, son zamanların en karmaşık olaylarından birinin derinine iniyor: Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkmaya yönelik birbirine çok yakın sonuçlu 2016 oylaması. Gazeteci Cadwalladr, Brexit konusunda kararsız seçmenlerin aldatıcı reklamlarla hedeflendiği alanı takip ediyor — 2016 ABD başkanlık seçimlerinde de aynı oyuncu ve taktiklerin olduğuna kanı getiriyor — ve ”Silikon Vadisi tanrıları”na çağrıda bulunarak tarihin yanlış tarafında olduklarını söylüyor ve de şu soruyu soruyor: Bağımsız ve adil seçimler geride mi kaldı?

3) David Brooks – Kültürümüzün Bize Söylediği Yalanlar ve Yaşamak İçin Daha İyi Bir Yol

”Biz izole edilmiş ve parçalanmış bir vadide hapsolduk. Nasıl dışarı çıkma yolunu bulacağız?”
Brooks’un Amerika’da yaptığı yolculuklara -ve ”örücüler” olarak bilinen olağanüstü insanlarla tanışmalarına- dayanan konuşmasında Brooks kendi kültürel devrime bakış açısını masaya yatırıyor ve bizi daha fazla anlamlı, amaçlı ve zevk veren hayatlar sürmemiz için güçlendiriyor.

4) George Monbiot – Her Şeyi Değiştirebilecek Yeni Bir Politik Hikâye

Yazar George Monbiot’a göre, içinde bulunduğumuz karmaşadan çıkmak için şu anki durumu açıklayan ve geleceğe yön veren yeni bir hikâyeye ihtiyacımız var. Psikoloji, Nöro bilim ve evrimsel biyolojiden bulgularla, fedakârlık ve ortak çalışma temel kapasitemiz çevresinde inşa edilmiş yeni bir toplum modeli sunuyor. Bu herkesi etkileyecek iyimser konuşma, paylaştığımız geleceğe dair imkânları yeniden düşündürüyor.

5) Patrick Chappatte – Özgür Dünyanın Hicve İhtiyacı Var


6) Es Devlin – Mind-blowing Stage Sculptures That Fuse Music and Technology*

(*Türkçe altyazı bulunmuyor)

7) Elizabeth Dunn – Başkalarına Yardım Etmek Bizi Mutlu Ediyor Ama Nasıl Yaptığımız da Önemli

Araştırmalar, başkalarına yardım etmenin bizi daha mutlu ettiğini gösteriyor. Ancak cömertlik ve neşe konusunda ezber bozan çalışmasında, sosyal psikolog Elizabeth Dunn, bir püf noktası buldu: Yardımımızı nasıl yaptığımız da önemli. Başkalarına yardım etme şeklimizde kilit bir değişiklik yaparak nasıl daha büyük bir etki yaratabileceğimizi ve bunu yaparken kendi mutluluğumuzu nasıl arttırabileceğimizi öğrenin. Dunn, “Yardımı, bir ahlaki zorunluluk olarak düşünmeyi bırakıp onu bir zevk kaynağı olarak görmeye başlayalım” diyor.

8) Rob Reid – Sentetik Biyoloji İnsanlığı Nasıl Yok Edebilir ve Bunu Nasıl Durdurabiliriz?

Sentetik biyoloji ve gen düzenlemenin dünyayı değiştirme sözünün karanlık bir yanı var. Bu muhtemel geleceğe dair konuşmada yazar ve girişimci Rob Reid, insanoğlunu yok edebilecek bir kıyamet mikro organizması yaratmak için her geçen gün insanların daha fazla araç ve teknoloji erişimi elde ettiği riskli bir dünyayı anlatıyor — ve bu tehlikenin ciddiyetine dikkat çekiyor.

9) Bina Venkataraman – The Power To Think Ahead in A Reckless Age*

(*Türkçe altyazı bulunmuyor)

10)  Joanne Chory – Süper Şarjlı Bitkiler İklim Değişikliğini Nasıl Yavaşlatabilir

Bitkiler inanılmaz makineler — milyonlarca yıldır, havadan karbon dioksit alıp yerin altına saklayarak iklim değişikliğinde kritik bir rol oynadılar. Bitki genetikçisi Joanne Chory bu özel yeteneği Salk Plant Molecular and Cellular Biology Laboratuvarı’nda çalışma arkadaşlarıyla birlikte geliştirmek istiyor: Yerin daha derirninde yıllardır daha fazla karbon tutabilen bitkiler üretiyor. Süper şarjlı bitkilerin iklim değişikliğini nasıl etkileyeceği hakkında daha fazlasını öğrenin. (Bu tutkulu plan TED’in küresel değişimi teşvik etme ve buna fon sağlama girişimi olan Audacious Project’in bir parçası.)
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/