TED Talks Küratörü Chris Anderson Tarafından Seçilmiş 2018’in En İyi 9 TED Konuşması

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

“Başarılı bir konuşma küçük mucizeler yaratabilir: İnsanlar sonrasında dünyayı farklı görürler.” –Chris Anderson

TED’de konuşma yapan insanların nasıl seçildiğini hiç merak etmiş miydiniz? Bu aslında organizasyonun küratörü Chris Anderson’ın işi. Anderson’ın bu işte çok başarılı olduğu su götürmez bir gerçek olduğundan kendisinin en çok beğendiği 10 TED konuşmasını bir araya getirdim.

* Altyazı seçeneklerinden Türkçe’yi seçmeyi unutmayın!

1) Jaron Lanier – İnterneti Nasıl Yeniden Yapılandırmalıyız?

Jaron Lanier, dijitalleşmenin ilk günlerinde internetin, bilgi paylaşımının yapıldığı ve herkesin ulaşımına açık bir hale gelmesine yardımcı oldu. Ancak o günden sonra internet hayatımızı kontrol eden, verilerimizi izleyen kişisel cihazlar ile kötü yüzünü gösterdi. Lanier bu konuşmasında Google, Facebook gibi dijital kültürün devlerinin yaptığı trajik ve şaşırtıcı hatayı ve bu hatadan nasıl döneceğimizi anlatıyor.

2) Will MacAskill – Dünyaya En Çok Faydayı Nasıl Sağlarız?

İnsanlığın karşı karşıya olduğu bunca sorun içerisinde ilk olarak hangisine odaklanmalıyız? Ahlak profesörü Will MacAskill bu soruyu “etkin fedakarlık” çerçevesinden cevaplıyor. MacAskill’in dünyayı nasıl daha iyi bir yer yapacağımızı anlattığı bu konuşmasını mutlaka dinlemelisiniz.

3) Steven Pinker – Dünya Daha İyiye mi Gidiyor, Yoksa Daha Kötüye mi? Rakamlara Bir Bakış

2017 yılı gerçekten de “gelmiş geçmiş en kötü yıl” olarak nitelendirilebilir mi? Bill Gates’in favori yazarı Steven Pinker, 30 yıl öncesine göre savaş, yoksulluk, kirlilik gibi konularda çok daha iyi durumda olduğumuzu rakamlarla gösteriyor. Nükleer savaş ve küresel ısınma gibi problemlere beklenilmesi gereken kıyametler değil çözülmesi gereken sorunlar olarak bakmamız gerektiğini dile getiren Pinker, ilerlemenin kaçınılmaz olduğunu gözler önüne serdiği umut dolu bir konuşma yapıyor.

“Hiçbir zaman kusursuz bir dünyaya sahip olmayacağız ve böyle bir arayışta olmak tehlikeli olur. Ancak insanın güçlenmesi için bilgiyi kullanmaya devam edersek başaracağımız ”daha iyi”lerin bir sınırı yok.”


4) Özlem Çekiç – Bana Nefret Dolu Epostalar Gönderen İnsanlarla Niçin Kahve İçiyorum

2007 yılında Danimarka parlamentine seçilen ilk müslüman kadın olan Özlem Çekiç’in mail kutusu o günden beri nefret dolu mailler ile dolup taşıyor. Başlarda mailleri silen ve görmezden gelen Çekiç arkadaşının önerisi üzerine nefret maili gönderenleri kahve içmeye davet etmeye başladı. Yüzlerce kahve sohbeti sonrasında Çekiç, yüz yüze konuşmanın nefreti alaşağı etmenin en etkin yolu olduğunu fark etmiş, bizleri de anlaşamadığımız insanlarla iletişim kurmaya davet ediyor.

5) Kate Raworth – Sağlıklı Bir Ekonomi Büyüme Değil, Gelişme Üzerine Kurulmalı

Sürdürülebilir ve evrensel olarak faydalı bir ekonomiyi çöreğe benzeten Kate Raworth, bu ufuk açıcı konuşmasında, temel ihtiyaçları karşılamada güçlük çeken ülkelere nasıl yardımcı olabileceğimizden ve gezegenin ekolojik limitlerini aşmayan sürdürülebilir bir ekonomi yaratabileceğimizden bahsediyor.

6) Zachary Wood – Neden Aynı Görüşte Olmadığınız İnsanları Dinlemeye Değer

Karşıt fikirlerde olduğumuz insanlarla bağ kurmak bizi olduğumuzdan daha güçlü yapar. Zachary Wood konuşmasında, ortak noktalar bulmanın öneminden bahsediyor. Wood, tartışmalı fikirlerle ve bilinmeyen bakış açılarıyla ustaca ve düşünceli bir şekilde birleşerek empati kurabileceğimizi ve anlayış kazanabileceğimizi ortaya koyuyor.

“Zorluklara rağmen ilerleyebilmemiz ve insanlığa dair daha derin bir anlayış kazanmak adına gerçek bir adanmışlığa ihtiyacımız var.”


7) Robin Steinberg – Kefalet Adaletsizliğini Sona Erdirebilsek Ne Olur?

Normal bir gecede, ABD’de 450,000’den fazla insan kefaletini ödeyemediği için ceza evinde kalıyor. Robin Steinberg ortalama 500 dolar olan kefalet ücretlerinin hiç de adil olmadığını ve bu durumun nasıl düzeltilebileceğini anlatıyor.

8) Karen Meech – Başka Bir Güneş Sisteminden Gelen İlk Ziyaretçi ‘Oumuamua’nın Hikayesi

Ekim 2017’de, astrobiyolog Karen J. Meech her astronomun beklediği çağrıyı aldı: “NASA, başka bir yıldız sisteminden ilk ziyaretçiyi gördü.” ‘Oumuamua’ adı verilen yarım mil uzunluğundaki bu nesne yeni bir süpernova patlamasının mı yoksa dünya dışı bir uygarlığın teknolojisinin habercisi miydi? Oldukça sürükleyici bu konuşmada, Meech, ekibinin bu nesne hakkındaki gizemi çözerken zamana karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor.

9) Stephen Webb – Dünya Dışı Canlılar Nerede?

Evren inanılmaz derecede yaşlı, şaşırtıcı derecede geniş ve trilyonlarca gezegen barındırıyor. Öyleyse nerede bu uzaylılar? Astronom Stephen Webb evrende yalnız olduğumuzu iddia ettiği ufuk açıcı bir konuşma yapıyor.

“Evrenin sessizliği bağırıyor. Biz şanslı olan yaratıklarız.”

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/