‘Şu An Çalışamıyorum’ Cümlesiyle Başlayan Erteleme Arzunuzu Nasıl Ertelersiniz?

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

Günlük görevlerinizi ertelemek yapacağınız işler için daha iyi bir sonuç elde etmenizi sağlarken, zaman algınızın bozulmasına ve motivasyon kaybına sebep olabilir. Bir şeyleri erteleyerek mevcut işiniz için zaman yarattığınızı düşünebilirsiniz. Ancak her erteleme zaman algınızın dağılmasına sebep olacaktır.
Carleton Üniversitesi’nin 10.000 kişiyle yaptığı bir araştırmada, araştırmaya katılanların %94’ü ertelemenin mutluluklarını olumsuz yönde etkilediğini ifade ediyor.
Ertelemenin kırmızı çizgisi ‘motivasyondur.’ Psychology Today’ın tanımına göre motivasyon, amaçlanan hedefe doğru hareket etme arzusudur. Bir işe başlarken bu arzu esastır ve yapıcıdır. Her başarı olağanüstü bir motivasyonla başlamak zorunda değildir. Hatta hiçbir zaman öyle olmamıştır. İşe başladıktan sonra motivasyon oluşur. Sağlıklı olan da budur.

Ertelemenin Yıkıcı Döngüsünü Sonlandırın

Bir şeyi ‘bırakmak’, kelimenin bir diğer anlamıyla o alışkanlığa son vermek demektir. Motivasyonunuzun bir işe başladığınız zaman yüksek olması sizi ayakta tutuyor ise aradaki engelleri göz önünde bulundurun. Ertelemek, yürüttüğünüz iş için bir handikap oluşturacak ise ertelemeyi bırakın.
Tavsiye edilen bazı söylemleri uygulamak, gerçek hayatta çok da kolay olmayacaktır.
Bu açıdan bakıldığında hayatınızı düzenlemek, yataktan kalkarken sabahın erken saatleri de olsa bu saatte kalkmanın bilincinde olmanız motivasyon kaynaklarınızı belirlemenizde yardımcı olacak ve motivasyonlarınızı kalıcı tutacaktır.
Heidi Focus Halvorson ve E. Tory Higgins, Harvard Businesss Review’a yazdıkları bir yazıda şöyle diyorlar:

“Yükselme odaklı insanlar hedeflerini, kazanabilecekleri durumlar ve ilerleyebilecekleri basamaklar için ödüller üzerine yoğunlaşacakları bir yol olarak görüyorlar. Ancak önlem odaklı insanlar hedeflerini birer sorumluluk olarak görüyor ve kendilerini güvende tutmak istiyorlar.”

Aslında bahsedilen iki farklı tip, erteleme durumlarımızda ne için ve nasıl ertelediğimizin cevabını bulmaya yardımcı olabilir. Diyelim ki iş verensiniz ve sizinle birlikte çalışacak iş arkadaşlarınızı seçmek istiyorsunuz. Bu sebeple yanlış bir tercih yapmamak için endişe duyuyorsunuz ve kendinizi koruma altına almak isteyerek iş görüşmelerinizi erteliyorsunuz. Bu erteleme önlem odaklı bir insanın hatadan kaçınma yöntemidir.
Ertelemekten kaçınmak için bir diğer keşfetmeniz gereken şey ise içinizde bulunan ‘hız’dır. Newton’un açıklamaya çalıştığı fizik mantığıyla bu durum birleştiğinde ise yazar James Clay’ın toparladığı bir sonuç ortaya çıkıyor:

“Hareket halinde olan nesneler hareket halinde kalmaya meyilli olacaktır.”

Kısacası “şu an hiç çalışma modunda değilim” dediğiniz an ertelemenin sizin için nasıl sonuçlar doğurabileceğini ve kaybettiğinizi sandığınız motivasyonunuzun aslında içinizde olduğunu hatırlayarak işe koyulun!
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/