İnsanlık kadar eski ve kadim bir geçmişe sahip yeteneklerden yaratıcı yazarlık, günümüzde hala değerli bir eylemdir. Dünya ne kadar değişirse değişsin, hikaye yaratmak hiçbir zaman bıraktığı etkiyi tüketmez.
İster yazmaya yeni hevesli genç bir kalem olun, ister profesyonel bir metin ya da roman yazarı; yazma yeteneği her zaman daha ileriye taşınabilir. Bu yüzden yaratıcı yazarlık konusunda beyninizi ve kaleminizi dinç tutacak 10 egzersize bakmakta fayda var.
1) “7x7x7” Egzersizi
Kitaplığınızdan 7. kitabı alın. Kitaptaki 7. sayfayı açın ve sayfadaki 7. cümleye bakın. Bu cümleyle başlayan 7 satırlık bir şiir yazın. Bu egzersiz sayesinde çizilen bir sınır içinde kelimeleri kullanmayı ve esnetmeyi öğreneceksiniz.
2) Sözlük Egzersizi
Sözlükten bilmediğiniz bir kelime seçin ve anlamına bakmayın. Bu kelimenin anlamını yazarak tahmin etmeye çalışın. Yazdığınız anlamın doğru ya da yanlış olması çok önemli değil, buradaki esas amaç tahmin yürütmeyi sistematik bir hale getirmek ve kelime dağarcığını zenginleştirmek.
3) İlkler
Hayatınızda yaşadığınız ve bu benim için ilkti diyebileceğiniz deneyimleri anlatın (okulun ilk günü, ilk yurt dışı maceranız). Emin olun, anılar kağıda döküldükçe beklediğinizden daha güzel hikayeler ortaya çıkacak. Çoğu yazar en çok kendinden beslenir. Bu yüzden duygularınızı ve anılarınızı kağıda kolay bir şekilde aktarabilmek sizin için hayati önem taşır.
4) Dergi Yapbozu
Okuduğunuz bir içerikten, dergiden ya da gazeteden ilginç bulduğunuz kelimeleri, deyişleri ve resimleri bir yerde (Dijital de olabilir kağıttan da kesebilirsiniz) toplayın. Çevrenizde kim varsa, topladığınız malzemelerden ikisini seçmesini isteyin. Seçilenlerden ikisi sizin anahtar kelimeniz olacak ve 250 kelimeyi geçmeyecek bir öykü yazacaksınız.
5) Gözlemle!
Hoşunuza giden bir görsel seçin; manzara olabilir, insan olabilir. En basitinden bu maddenin görseli ile başlayın. Burada gördüklerinizi anlatın: “Burası neresi? Bu çocuk neden burada? Bu çocuğun hikayesi ne?” görselin içindeki detaylarda kaybolun. Bu görselin bir hikayesi olsun ve seçtiğiniz görsele bir anlam katın. Yazarlar mükemmel bir gözlemcidir. Bu egzersiz sayesinde hem betimleme yapma hem de gözlemleme yeteneğiniz pratiklik kazanacak.
6) Yabani Hayvanı Evcilleştirin
Vahşi ve evde beslenmeyecek bir hayvanı mutlu bir aileye satmaya çalışın. Bu görselde bulunan Bengal kaplanı da olabilir, bir timsah da. Bu hayvanların vahşi görünüşlerine rağmen bazı özelliklerini kullanıp onları bir muhabbet kuşuymuş gibi göstermeye çalışın.
7) Merhaba Gelecekteki Ben
Geleceğe geldiniz ve kendinize bir mesaj göndermeniz gerekiyor. Bu mesaj ne olurdu? Bunun dışında bulunduğunuz zaman diliminden geçmişinize rehberlik etmeniz gerekiyor. Yapmaması gereken şeyleri ve odaklanması gereken konuları bir bir geçmişinize söyleyin. Bu sayede hem hayatınızı daha rahat analiz edeceksiniz, hem de diyalog oluşturma konusunda gelişeceksiniz.
8) Birleştir
Gazete ya da dergilerden gördüğünüz iki reklam afişini önünüze açın. Reklamlarda kullanılan kelimelerle bir şiir ya da hikaye yazmaya çalışın.
9) “…hatırlıyorum “
Aklınıza kazınmış en eski hatıranızı yazın. Anılarınız ile günümüze kadar gelmeye çalışın ve her cümleniz “hatırlıyorum” ile bitsin.
10) Karakter Değiştirin
İlk ağızdan bir hikaye yazın. Bu hikayenin ana karakteri siz olun, fakat farklı ülkeden, farklı yaştan ya da farklı bir cinsiyetten olun. Kendiniz değilken kendinizi anlatmaya çalışın. Böylelikle bir karakter nasıl oluşturulur daha rahat anlayacaksınız. Bunun dışında kendi özelliklerinizin tam tersi bir karakter de yaratabilirsiniz.
Bu egzersizler, hem arkadaşlarınızla değişik ve keyifli vakit geçirmeyi sağlama, hem de kendi başınıza kaleminizi güçlendirme amacıyla hazırlanmıştır.
Elbette yazmanın esas sırrı başta çok okumaktan geçer. İyi bir yazar olmadan önce iyi bir okuyucu olmalısınız. Okuma alışkanlıkları ve faydalarıyla ilgili içeriklere buradan ulaşabilirsiniz:
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap