Hedeflerinize ulaşmakta nereden ve nasıl başlayacağınızı bilemiyor olabilir, bunu da gözünüzde büyüterek her geçen gün sizi korkutan bir şeye dönüştürebilirsiniz. Aşağıda, hedeflerinize ulaşmada size yardımcı olacağını düşündüğümüz, verimliliğinizi arttırmaya yardımcı 7 maddeye bir göz atalım.
1) Her şeyi yazın.
Aklınızdaki planları, düşünceyi ya da hisleri sürekli düşünmek ve onları hatırlamaya çalışmak bir süre sonra sizi strese sokmaya başlar. İnsanları en verimsiz yapan şey de bunları hatırlamaya çalışmaktır aslında. Bir anda yüzlerce şey düşünebilir ancak hiçbirine odaklanamayabilirsiniz. Sadece yazmak bile beyninizi boşaltarak konu hakkında daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır.
2) Plan yapın.
Genelde çoğu kişi tarafından zaman kaybı olarak görünür. En fazla yarım saatlik bir çalışma ile o günün yapılacaklar listesini hazırlamak gününüzün geri kalanını verimli geçirmenizi sağlayacaktır. Listeyi hazırlarken uzun paragraflar yazın demiyoruz tabii ki de. Mümkünse kısa ve öz, sadece eylemleri yazın ki düzenli ve net olsun.
3) Sosyal medyadan uzak durun.
Çoğu araştırmalarda sosyal medyanın en çok dikkat dağıtan etken olduğu tespit edilmiş durumda. O nedenle artık telefonunuzdaki ve bilgisayarınızdaki o sekmeleri kapatmaya başlamanın tam zamanı. Konsantrasyonunuzu kaybetmemek ve içinizdeki o sürekli hesapları kontrol etme isteğini engellemek için bildirimlerinizi kapatın.
4) Takviminiz size engel olmasın.
Gününüzü üçe bölün. Birinci kısım yazışmalarınız ve toplantılarınız, ikinci kısım yapılacaklar listesi ve son kısım da o listedeki yapmanız gerekenlerin detayları olsun.
5) En verimli olduğunuz zamanı bulun.
Geceleri genelde enerjik olduğum için gece kuşu olduğumu düşünürdüm. Ama bu düşüncem odaklanıp bir şeyler yapmaya çalıştığımda başaramadığımı anlamamla değişti. Nerede ve ne zaman en etkin ve listenizdeki en önemli işlerinizi yapmaya yatkın olduğunuzu bulmaya çalışın. Yapılan araştırmalar insanların %38’inin kuşluk vaktinde, bunu takiben de diğer büyük çoğunluğun sabahın erken saatlerinde daha verimli olduğu ortaya çıkmıştır. Bu araştırmalarda yalnızca %1’lik bir kısım öğle saatlerinde çok daha daha aktif olduklarını söylemiştir.
6) Becerememenin olağan bir şey olduğunu unutmayın.
İşinizde ya da yaşamınızda bir zorlukla karşılaştığınızda, geriye dönüp ne kadar zorlayıcı olduğunu düşünmektense kendinize bakıp şu soruyu sorun. Ben bundan ne ders çıkardım? Kötümser ya da iyimser ne olursa olsun, olaylara bir bakış açısıyla yaklaşın. Kendinizi suçlayıp pes etmek yerine, bunu motivasyona çevirin ve her hatanızdan ders çıkarın.
7) Kendinizi kontrol edin.
Her hafta kendinizle baş başa kalın ve o hafta neler başardığınızı neler yapmanız gerektiğinin öz eleştirisini yapın. Bir sonraki haftaya yeni hedefler koyun ve başaracaklarınıza odaklanın.
Yorumlar (0) Yorum Yap