Not Tutmak Bana Ne Kazandırdı?

Beyin mükemmel bir nimet. Çalışma sistemine dair incelikleri keşfedince hayran kalmamak elde değil. İnsanlık, beyinden ilhamla depolama aletleri, hafıza kartları, bilgisayar sistemleri geliştirse de teknoloji henüz onun yanına yaklaşamadı. Bir taraftan da insan hafızası eskilerin tabiriyle nisyan ile malül. Unutmak da ayrı bir nimet ama bu yazının konusu unutmamak üzerine.

Unutmaya karşı işe yarar yöntemlerden birisi hiç şüphesiz not tutmak. İşim gereği yazı, tashih, içerik oluşturma, basılı ve dijital ürün geliştirme gibi konularda çalışıyorum. Hal böyle olunca takip etmem gereken işler de çeşitlenerek artıyor. Not tutmanın sadece hatırlanacak şeyleri yazmak olmadığını düşünüyorum. Onun da ötesinde bu iş aslında bir kayıt altına alma işlemi. Yazıyla birlikte video, ses, görüntü ve link gibi türlerde tutulan kayıtların benim için en temel özelliği beynime yardımcı olması.

  • Not tutmak, yüksek ihtimalle daha sonra ihtiyacını hissedeceğim şeyleri unutmamamı sağlıyor.
  • Biliyorum ki bir şeyi anında not almazsam o şeyi kesinlikle unutacağım. “Unutmam, aklımda, sonra kaydederim…” Bunlar herkese tanıdık gelebilir.
  • Not almayıp nasıl olsa unutmam dediğim şeyleri zamanı geldiğinde hatırlayamadığıma üzülüyorum. Fikir israfı yaptığımı düşünüyorum.
  • Nerede olursa olsun not tutmak aklıma gelen fikirlerin uçmamasını sağlıyor. Üzerinde çalıştığım bir işin geliştirme sürecinde yolda yürürken bile aklıma gelen şeyleri kaçırmıyorum. Daha sonra o işin notlarını incelediğimde sürece katkısı inanılmaz faydalı oluyor.
  • Çalışma tarzımı düzenliyor.
  • Zihnimin daha derli toplu çalıştığını hissediyorum.
  • Herhangi bir durum öncesi kontrol listeleri oluşturmak hata yapma oranımı azaltıyor. Bu, bir projeye başlarken adımları yazmak olabileceği gibi bir seyahat öncesi yapılacakları belirlemek de olabiliyor. Yeri geldiğinde bu notlar hayat kurtarıyor.

Bir ormancı için balta, bıçak, eldiven, fener, kibrit ne ise not tutmak ve not tutmaya yarayan araçlar da benim için o. İşimi, doğal olarak da hayatımı kolaylaştırıyorlar. Not tutarken kullandığım bu araçlar benim bıçağım, fenerim, eldivenim, baltam gibi.

Kağıt, kalem

Yurt dışına gittiğim zamanlarda özellikle not defteri kullanıyorum. Hızlıca yazmam gerektiğinde en pratik yöntem bu. Tuttuğum notlar önemliyse daha sonra bunları mutlaka dijital ortama aktarıyorum.


IOS notlar, anımsatıcılar, sesli notlar

Senkronizasyonu icat eden her kimse, kendisine büyük bir teşekkür borçluyum. iPod ve iPad’teki not tutmaya yönelik sabit uygulamalar en sık kullandığım araçlar. Herhangi bir cihazda yazdığım bir notun anında diğerinde de görünmesi ve çalışmaya oradan devam etmem müthiş kolaylık.


Evernote

Benim için bir not deposu. Okuduğum ve kaybolmasını istemediğim yazıları buraya depoladığım gibi toplantı notlarını da buraya arşivliyorum. Kategorileme ve etiketleme sistemiyle çalışan Evernote’un iki yan uygulamasına da sıkça başvuruyorum. Bunlar: Web Clipper ve Scannable. Web Clipper, PC’deki tarayıcıda okuduğum bir yazıyı tek tıkla Evernote’a, istediğim etiketle istediğim kategoriye kaydetmemi sağlıyor. Scannable ise bir tarama uygulaması. Peş peşe çekilen fotoğrafları PDF yapabiliyor. Seyahat notlarımın her sayfasını bu yan uygulamayla Evernote’a kaydediyorum.


Google Bookmarks

Unutmamam gereken ve zaman zaman ihtiyacım olan internet sayfalarının linklerini tuttuğum yer. Aslında bir site deposu da diyebiliriz. Yıllar yıllar önce bu iş için kullandığım Delicious vardı ama kendisini kelimenin tam anlamıyla öldürdükleri için kullanılamaz hale geldi. Google’ın bu uygulaması ihtiyacımı rahatlıkla gideriyor. Sık kullandığım linkleri etiketleyerek buraya kaydedebiliyorum.


Feedly

Bir RSS okuyucu. Yine yıllar yıllar önce efsane bir uygulama olan Google Reader tarihe gömüldükten sonra bu uygulamayı kullanmaya başladım. Takip ettiğim ve zaman zaman güncellenen siteler burada yer alıyor. Bu araç olmasa ve takip ettiğin yirmi blog ismini say deseler sayamam ama Feedly’nin benim için takip ettiği yüzlerce site var.


Trello

Ofis bilgisayarımdaki tarayıcı üzerinde neredeyse her daim açık olan yegane uygulama. Fikirler, iş kartları, geliştirme notları, kontrol listeleri… işle alakalı neredeyse her şeyin kaydını burada tutuyorum.


YouTube

Yanlış okumadınız. YouTube da bir kayıt aracı değil mi? Beğendiğim videoların yanı sıra karşıma çıkan belgeseller, iyi işler, ilham verici konuşmalar gibi çeşitli başlıklar altında YouTube’da listeler hazırlıyorum.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

[divider]Konuk Yazar[/divider]

Bekir Arslan

Kaynak.

Kategoriler: Başarı, Gelişim, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/