Başarılı Bir Sosyal Medya Stratejisi İçin 18 İpucu

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

İşletmeniz için bir pazarlama planlaması gerçekleştirirken sosyal medyanın göz önünde bulundurmanız gereken ufak bir parça olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak sosyal medya satışlar, pazarlama, markalaşma ve müşteri topluluğu açısından önemli bir role sahiptir.

Sosyal medya stratejinizi ideal bir biçimde gerçekleştirirseniz başlangıç aşamasında kendinize çok şey katarsınız. Sosyal medya stratejisinde sizi başarıya ulaştıracak birçok ipucu bulunmaktadır ancak bazıları diğerlerinden çok daha etkilidir.

1) Ne Elde Etmek İstediğinizi Bilin
Bir sosyal strateji oluşturmak için zaman ve enerji harcamadan önce sosyal medya aracılığıyla ne elde etmek istediğinizi kendinize sorun. Satışları arttırmak mı istiyorsunuz? Marka bilinirliği mi oluşturmak istiyorsunuz? Müşterilerle doğrudan diyalog mu kurmak istiyorsunuz? Hedefinizi başlangıçtan itibaren ortaya koyarsanız oluşturacağınız strateji çok daha güçlü olur ve en önemli aşamalara ulaşmak için size daha fazla destek sunar.

2) İşini Bilen Bir İçerik Yöneticisiyle Çalışın
Sosyal strateji büyük ölçüde içerik anlayışını oluşturacak özel bir kaynak gerektirir. İçerik dijital alanın en önemli değerlerinden birisidir ve o olmadan müşterilerle bağlantı kuramaz veya görüşmeler başlatamazsınız. Önce değer kazandırmalı ve sunmalı, ardından ise iyi bir dinleyici olmalısınız.

3) Uygulama Açığında Bir Köprü Oluşturun
Bir stratejiye sahip olmak başlangıç için iyi bir seçenek olabilir ancak uygulanabilirliği ve stratejiden uygulamaya geçiş aşamalarının anlaşılabilir olması son derece önemlidir. En iyi strateji uygulamalardan elde edilecek geri bildirimlere adapte olabilecek kadar esnek olan stratejidir. Stratejinizi belirli aralıklarla gözden geçirin, onu inceleyin ve elde ettiğiniz geri bildirimler kapsamında onu geliştirin.

4) Hedef Kitlenizi Tanıyın
Sosyal medya ulaşmak istediğiniz bir çok insana ulaşmanızı sağlayabilmektedir. Bunun anlamı daha fazla uğraş göstermeniz gerektiğidir ve bu ulaşmak istediğiniz aşamalara göre değişiklik göstermektedir. Bağlantı kurmak istediğiniz hedef kitleyi tanımalı ve sürekli popüler alanlarda vakit harcamak yerine onların bulunduğu yerlerde vakit harcamalısınız.

5) Durmaksızın Test Edin
Sosyal medya için sınırlı bir strateji oluşturmak istiyor olabilirsiniz ancak bu gerçekten zaman gerektiren bir durumdur. Farklı sosyal medya platformları için geniş planlar oluşturarak işe başlamalı ve hangisinin sizin için işe yaradığını belirlemek için bunları test etmelisiniz. Düzenli bir strateji oluşturmak aylarca zamanını alabilir. Bu nedenle sabırlı olmalısınız.

6) Tek Bir Hedefe Odaklanın
Sosyal medya geniş bir pazarlama kanalıdır ve genel olarak sosyal medya stratejileri çok geniş eylem planlarından oluşur. Açık bir hedef olmadan etkileşim kurma hedeflenir. Ölçülebilir bir hedef ile işe başlarsanız etkileşim hedefinizi daha basit bir tabanda tutmuş olursunuz. Belirli miktar Facebook beğenisine ulaşmak buna verilecek en ideal örneklerden biridir. Amacınız daima hedefin basit ve anlaşılır olmalısını sağlamaktır.

7) Yayılma Politikasından Uzak Durun
Sosyal medya stratejilerinde sürekli yapılan bir hata bir anda aynı yerde olmaya çalışmaktır. Bu durum sistematik olarak sizin erişim kanallarınızı güçlendirse bile işinizi zorlaştırmaktadır. Açık hedefler belirlemeli, etkin olduğunuz sosyal medya kanalına odaklanmalı ve çok daha fazla etki oluşturmaya çalışmalısınız. Daha sonra ilk kanaldan elde ettiğiniz ivme ile diğer sosyal medya kanalına odaklanabilirsiniz.

8) Sıkı Sosyal Medya Politikaları Uygulayın
Sosyal medya transparan bir alandır ve bu yüzden hedef kitlenize yanlış mesajlar gönderme şansına sahipsinizdir. Bu yüzden hitap tonunuzu, dilinizi, argo tabirlerin kullanımını ve en önemlisi etkileşim tarzınızı bir yönerge oluşturarak ortaya koymalısınız. Bu sayede markanızı karalama riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

9) Her Platforma Hitap Edin
Sosyal medya platformları kullanımları açısından birbirinden farklı yerlerdir ve kullanıcı davranışları her birinde farklı olabilmektedir. Bu nedenle hangi platformun işletmeniz için neler yapabileceğini bilmeli ve gerçekçi hedefler belirlemelisiniz. Eğer bir B2B işletmesiyseniz LinkedIn sizin için Facebook’tan çok daha ideal bir platformdur ancak Facebook sizin işletme kültürünüze uygun çalışanları bulabilmeniz konusunda daha etkilidir.

10) Üretken ve Amaca Yönelik Olun
Sosyal alanda yeni kullanıcılar ve/veya müşteriler bulmak belirli bir çaba gerektirmektedir. Facebook’ta günlük en az 2-3 defa paylaşımda bulunmanız gerekir. Ancak, aynı zamanda içeriğiniz amaca yönelik olmalıdır. İdeal hedef kitlenizi belirleyin, en iyi kullanıcılarınızın karakteristiklerini düşünün ve onların dilinden konuşmaya çalışın. Ardından ise paylaştığınız içeriklerden bazılarının “Kayıt Ol” gibi harekete geçirici mesajlar içermesini sağlayın.

11) Dahili Paydaşlara Danışın
Kapalı koşullarda içerik üretmeye çalışıyorsanız ürettiğiniz içerik rahatsız edici bir biçimde tek boyutlu olabilir. İçerik kaynakları oluştururken her departmana ulaşmaya çalışın ve her seviyedeki çalışandan fikir alın. Bir organizasyonda yer alan takım arkadaşlarınızın büyük bir bölüme iyi fikirler üretme şansına sahiptirler. Kullanıcılardan veya müşterilerden gelen genel soruların ne olduğunu onlara sorun ve ardından bu sorulara eğilim göstererek bunları sosyal medya paylaşımlarınızda veya blog yazılarınızda cevaplandırın.

12) Herkesle İş Birliği Yapmaya Çalışın
Takım arkadaşlarınızla iş birliği yaparak, işletmeye katkı yapma tutkularını sosyal medyaya da yansıtmalarını sağlayın. Takım arkadaşlarınız markanızın büyük destekçileri konumunda olurlar ve paylaşılması gereken mesajları bulundukları ağa yayarlar.

13) Etkileşim Sunacak İçerikler Paylaşın
Paylaştığınız içeriklerin ilgi çekici olmasını sağlayın ve reklam mesajlarından olabildiğince uzak durmaya çalışın. Sahip olduğunuz ürünü ön plana çıkarma isteği doğal bir durumdur ancak bunu yaparsanız oluşturmak istediğiniz etkileşim asla üst seviyelerde olmaz.

14) Sürekli Plan Yapın
Plan, plan, plan. Sosyal medya yönetim platformlarını kullanın ve daima bir veya iki hafta sonrasıyla ilgili planlar yapın. Belirli içerikleri paylaşmak için zamanlayıcı kullanın ve eğer şaşırtıcı veya ani bir şey ortaya çıkarsa bunu kontrol etmek için gerekli adımları atın. Planlama gerçekleştirildiği an çok fazla zaman alabilir ancak günlük olarak size çok daha fazla zaman kazandıracaktır.

15) Kullanıcılarınızın Günlük Sosyal Hayatlarını Geliştirin
Ne tür bir işletme olursanız olun önce hedef kullanıcının ne olduğunu belirlemeli ve ardından onun sosyal etkileşimlerini ve sosyal ilgilerini nasıl geliştirebileceğinizi düşünmelisiniz. Eğer araba satışı yapan bir yerseniz bu durumda arabalarla ilgili bir şeyler konuşmaya çalışmalısınız. Sosyal medya da bundan farklı bir husus değildir.

16) Basit Ve Gerçekçi Olun
Gerçekçi olun. Kullanıcılar doğru olanı rahatlıkla görebilirler. Neşeli veya sevimli olmak için kendinizi fazla zorlamayın. Bu durumda ileriye doğru adım atamazsınız. Basit sosyal stratejiler uygulayın ve kazanımlarınızı yüksek tutun. Stratejiler kısa, etkileşimli ve gerçekçi olmalıdır.

17) Yüksek Kaliteye Sahip İçerikler Sunun
Yüksek kaliteye sahip içerikler sunmaya çalışın ve açılış sayfasında bunlara yer verin. Sosyal medyanın bir dağıtım kanalı olduğunu düşünün. Sosyal medyada takipçisi olup asla bunları aktif kullanıcıya veya müşteriye dönüştüremeyen yerleri düşünün. Ancak kullanıcılar içerikleri takip ediyorlarsa içerikler onları eğlendirecektir ve kullanıcılar içeriklerden bir şeyler öğrenebileceklerdir. İnsanlar içeriğinizi başkalarıyla paylaştıkları zaman, paylaşılan kişiler sizin potansiyel müşterileriniz haline dönüşebilirler.

18) Hedef Kitlenizi Anlayın
Başarının temel anahtarı hedef kitlenizi anlamaya çalışmaktır. Onların neleri seveceğini, neleri takip edeceğini ve nelerde vakit harcadıklarını bulmaya çalışın. Ardından stratejinizi bu yönde geliştirerek onların dilinden konuşmaya çalışın. Eğer söyledikleriniz ve nasıl söylediğiniz hedef pazar ile örtüşmüyorsa vermek istediğiniz mesaj yolunu kaybedecek ve sosyal medya alanında pek etkili olmayacaktır.

Facebook'ta Paylaşnew-twitter-paylas

 

 

Kaynak: Ayhan Karaman

Kategoriler: Başarı, Pazarlama, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/