Başarılı Çocuklar Yetiştirmek İçin Uzmanlardan 8 Tavsiye

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

İyi ebeveynler çocuklarının beladan uzak durmasını, okullarında iyi olmasını ve yetişkin olduklarında harika şeyler yapmaya devam etmesini isterler. Başarılı çocuk yetiştirmek için net bir yönerge olmasa da psikolojik araştırmalar ebeveynlerin etkisinin büyük olduğunu gösteriyor. Çocuklarınızın daha başarılı olmasını sağlayacak 8 tavsiyeyi sizler için derledik.

1) Çocuğunuzdan ev işlerine yardımcı olmasını isteyin

Çocuk yetiştirmede en yaygın görülen hata “nasılsa ileride yapacak” düşüncesi ile çocuğa hiç iş yaptırmamaktır. Oysaki çocuğumuz için yaptığımız her ev işi, kafasında “işlerimi benim yerime yapacak biri her zaman olacaktır” düşüncesi oluşmasına neden oluyor. “Bir Yetişkini Nasıl Yetiştirirsin?” kitabının yazarı Julie Lythcott-Haims şöyle diyor:

 “Çocuklarınıza çamaşır yıkamak, çöp atmak gibi ev işleri yaptırdığınızda, hayatlarını devam ettirebilmek için bazı işleri yapmak zorunda olduklarını öğreniyorlar.”

Ayrıca Haims’e göre ev işi yaparak büyüyen çocuklar iş arkadaşlarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurabiliyorlar.

2) Beklentilerinizi yüksek tutun.

2001 yılında doğan 6600 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada ailelerin çocukları üzerindeki beklentilerinin çocuğun başarısı üzerinde çok büyük etkisi olduğu gözüküyor.
Kalifornia Üniversitesi profesörü Neal Halfton “Çocuğunun bir koleje girmesini bekleyen ebeveynler, ekonomik durumu gözetmeksizin, çocuklarını bu amaç doğrultusunda yetiştiriyorlar.” diyor. Bu durum ayrıca kendi kendisini gerçekletiren kehanet olarak tanımlanabilecek Pygmalion (Beklenti) Etkisi olarak ifade edilebilir.

3) Çocuklarınıza sosyal beceriler kazandırın.

Hayatımızın büyük çoğunluğu ilişkiler üzerine kuruludur. Penisilvanya ve Duke Üniversiteleri tarafından yürütülen bir araştırmada sosyal becerileri iyi olan çocukların büyüdüklerinde daha sağlıklı ilişkiler kuran, yardımsever ve problem çözme yeteneği gelişmiş birer birey haline geldiği görüldü. Araştırma ayrıca sınırlı sosyal becerisi olan çocukların tutuklanma ve alkolik olma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

4) Çocuğunuza karşı baskıcı/fazla serbest olmak yerine yön gösterici olun.

Diana Baumride’e göre çocuk yetiştirmede üç ana yöntem vardır; serbest bırakmak, baskı kurmak ve yönlendirmek. Çocuğunuza fazla müsamaha göstermek onun hayatı boyunca her istediğini yapabileceğini sanmasına yol açarken baskı kurmak içedönük bir kişilik geliştirmesine neden olabilir. Çocuğunuzu otoritenin farkında olan ancak kendisini engellenmiş hissetmeyen bir birey olarak yetiştirmek istiyorsanız üçüncü yöntem olan “yönlendirme”yi tercih etmelisiniz.

5) Aile içi iletişiminize özen gösterin.

Illınois Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre geçimsiz ailelerde yetişen çocuklar kötü davranışlar göstermeye meyilli oluyorlar. Ayrıca, her ne kadar boşanma süreci çocukları negative olarak etkilese de boşanmış ailelerde tek ebeveyn tarafından yetiştirilen çocukların aile içi geçimsizlik olan evlerde yetişenlere oranla daha başarılı oluyorlar.

6) Çalışan bir annesi olan çocuklar başarılı olmaya daha meyilli.

Harvard Business School tarafından yürütülen bir araştırmaya göre anneleri çalışan çocuklar daha başarılı oluyorlar. Anneleri çalışan kız çocukları daha uzun süre okumaya ve daha yüksek pozisyonlarda çalışmaya meyilli olurken, erkek çocukları ev işlerine yardım etmeye daha yatkın bir şekilde yetişiyorlar. Ancak burada çocuğun hayatına ve kişiliğine fazla müdahale etmemeye özen göstermelisiniz.

7) Çocuğunuzu matematikle olabildiğince erken yaşta tanıştırmalısınız.

Çocuğunuzu sayılarla erken tanıştırmak onun sadece matematiğini değil, tüm
eğitim hayatını ve okumaya yatkınlığını geliştirecektir. Çocuğunuza bebek/araba
gibi oyuncaklar almak yerine sayısal zekayı geliştiren oyuncaklar alarak onu
matematikle tanıştırabilir ve bu sayede ileride okulunu sevmesini
sağlayabilirsiniz.

8) Hatadan kaçınmak yerine gösterilen çabaya değer verin.

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma insanların başarıyı iki farklı şekilde tanımladığını gösterdi. Birincisi başarıyı zeka/beceri ile ilişkilendirmek ve başarısızlıktan kaçınmak. İkinci tanım ise başarısızlığı büyümek ve mevcut yetenekleri geliştirmek olarak görüyor. Bir sınavda başarılı olan çocuğunuza onun bunu çalışarak yaptığını göstermelisiniz aksi takdirde kendisi bunu doğuştan gelen bir yetenek olarak algılayacak ve hayatı boyunca yapamadığı şeyler için çabalamaktansa kaçmayı tercih edecek.
Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/