Eğitimde Farkındalık Yaratarak İlham Kaynağı Olan 9 Türk Kadını

Kemal Çetin Ozan

Kemal Çetin Ozan

a.k.a. male version of bridget jones

Bilgiyi öğrenmek kadar bilgiyi aktarmak da önemlidir. Aktarmadıktan sonra ne anlamı var ki zaten. Yaşamları boyunca hem öğreten, hem öğrenen kalmayı başarabilmiş; yaptıkları ile birçok insanın hayatına dokunabilmiş, yarattıkları farkındalıklarla gurur kaynağı olan dokuz güçlü kadın.

1) Türkan Saylan

Yaptıklarını, insanlığa kattıklarını ve sarsılmaz duruşunu anlatmaya kelimeler yetmez. 1935 yılında doğan Saylan, Deri ve Zührevi Hastalıklar alanında uzmanlaşmış bir doktordu. Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nın kurucusu olan saylan yaptığı işlerle 1986’da “Uluslararası Gandhi Ödülü”ne layık görüldü. Özellikle bir çok kız çocuğunun okutulmasını ve toplumda güçlü bireyler olarak varolmasını önemli ölçüde sağlayan Türkan Saylan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucularınandır.

2) Refet Angın

Mustafa Kemal Atatürk ile yaşadığı bir konuşmadan sonra tarih öğretmeni olmaya karar veren Rafet Angın bir cumhuriyet dönemi kadını. Kadının sosyal, toplumsal ve iş alanında görünürlük kazanmasının ilk mimarlarından olan Rafet Angın; 90 yaşında bile ders vermeye devam ederek bir işe tutkuyla bağlı olmanın ne denli önemli olduğunu bize hatırlatan büyük isimlerden bir tanesi.

3) Çiğdem Kağıtçıbaşı

Bir çok akademik çalışmaya imza atmış olan Kağıtçıbaşı özellikle okul öncesi eğitime verdiği önem ile bilinmektedir. Sosyal Bilimler ve Eğitim alana kattıkları ile başarılı bir akademisyen olan Kağıtçıbaşı, Türkiye Bilimler Akademisi’nin kurucu üyesidir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak insanlığa kattıkları ile bilinen Çiğdem Kağıtçıbaşı’nı geçtiğimiz Mart ayında kaybettik. Eğitim ve psikoloji alanında verdiği sayısız eserlerle yaşamaya devam eden Kağıtçıbaşı, ulusal ve uluslararası alanda bir çok ödül sahibi.

4) Burcu Aybat

Öğretmen 2.0’ın yazarı olan Burcu Aybat, teknoloji ve eğitimin entegrasyonunu konu alan kitabı ile 21. Yüzyılın önemli isimlerinden. Teknolojinin öğretmen ve öğrenci tarafından kullanımının önemini ele alan Aybat, yeni nesil öğretmenlerin nasıl olması gerektiğinden bahsederek geleceğe dair umutlarımızı güçlendiriyor.

5) Canay Atalay

Eğitim ve gelişim alanında etkinlik gösteren Patica platformunun kurucu ortağı olan Atalay; etik, felsefe ve ahlak perspektifi ile yaşam boyu öğrenmeyi ve gelimi vurgulayarak eğitim alanı ile iş alanının birleşmesine ön ayak olan isimlerden. Yenilikçi duruşuyla ilham kaynağı olan Canay Atalay, Sokratik Diyalog Başkanı’dır.

6) Dilek Livaneli

Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi tarafından “Dünyadaki En İyi 50 Öğretmen” arasında bulunan Dilek Livaneli, öğrencilerini opera, tiyatro, sinema gibi sanatsal alanlarla buluşturuyor. Eğitimin sadece temel bilimlerden ibaret olmadığını bizlere gösteren Dilek Livaneli yaptığı çalışmalarla Çocuk-Aile İletişimi’nin de önemini vurgulayan çalışmaları ile büyük etkiler yaratıyor. Ayrıca okuma-yazma bilmeyen bireylerin okuma-yazma öğrenmesi için düzenlenen çalışmalarda yer alan Dilek Livaneli, köy yerleşimlerinde bulunan kadınları sanatla tanıştırması ile de biliniyor.

7) Nurten Akkuş

Dünyayı nasıl daha iyi bir hale getiririm sorusunun cevabını aramak için yola koyulan Akkuş, “Baba Bana Masal Anlat” programının kurucusudur. Okul öncesi eğitim çağındaki çocukları ve babaları kapsayan bu program Türkiye’de 20 farklı İl’de uygulanıyor. Nurten Akkuş yaptığı çalışmalarla fark yaratmaya devam ediyor.

8) Sinem Vatanarttıran

Türkiye’nin ilk Fen ve Teknoloji Lisesi’nin kurulmasında öncülük eden isimlerden biri olan Sinem Vatanarttıran, Yeni nesil öğrenimin nasıl olması gerektiğini ifade ederek yeni nesil eğitime öncülük eden isimlerden bir tanesi.

9) Gaye Amus

Alternatif eğitim metodları üzerine uzun yıllardır çalışmalar yapan Amus, Türkiye’nin ilk Orman Okulu’nun kurulması için çalışmakta. Doğadan öğrenmenin mümkün ve etkili olduğu savunan Gaye Amus, duvarları yıkarak doğayla iletişim kurulması gerektiğini dile getirerek eğitimde yenilikçi ve çevre dostu bir yaklaşımı savunuyor.
Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/