Yatay geçiş, kazandığı bölümden ve üniversiteden memnun olmayan öğrenciler için uzun yıllardır öncelikli çözüm olarak nitelendiriliyor. Üniversitelere göre başvuru şartları değişiklik gösterse de not ortalaması ya da girilen yıldaki ÖSYS puanıyla geçişler yapılabiliyor. Gelin bu yatay geçiş nedir, nasıl yapılır gibi 5 soruda konuyu ele alalım.
…
1) Yatay Geçiş Nedir?
Yatay geçiş üniversiteye girdiğimizde bölümümüzü ya da üniversitemizi sevmememiz durumunda bize ikinci şans veren sistemdir. Öğrenci zorlu bir sınav maratonundan çıktığında kendini bir an önce üniversitede görmek ister. Hızla verdiği kararından pişman olan öğrenci ne yapabileceğini araştırmaya başlar. Bu noktada yatay geçiş karşısına çıkar.
…
2) Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
ÖSYM Puanı ile Geçiş: Sınava girilen yıldaki puana göre yapılan geçiştir. Örneğin şuan TM1 puanıyla girdiği bölümde okuyan bir öğrenci MF4 puan türünden bir bölüme geçebilir. Fakat MF4 puanının girdiği yıldaki puana eşit veya yüksek olması gerekir.
Not Ortalaması ile Geçiş: Bu şekilde geçiş yapmak isteyen öğrencilerin işi biraz daha zordur. Çünkü üniversiteler belirli bir not ortalaması belirler ve ona göre öğrenci alımı yaparlar. Genellikle aradıkları not ortalaması 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Yatay geçiş kontenjanları az açıldığı için not ortalamanız ne kadar yüksekse seçilme olasılığınız da artar.
…
3) Ne Zaman Yatay Geçiş Yapılabilir?
Bahar yarıyılında ÖSYM puanıyla yatay geçiş yapılabilen üniversiteler vardır. Fakat YÖK bahar döneminde kontenjan açıp açmama kararını üniversiteye bırakır. Güz yarıyılında ise üniversiteler bölümün kontenjanının belli bir yüzdesiyle öğrenci alır. Her üniversite yatay geçiş için başvuru tarihlerini kendisi belirler ve internet sitelerinden duyurur.
…
4) İstediğim Kadar Başvuru Yapabilir miyim?
Cevap ne yazık ki hayır. Bir öğrenci yalnızca iki kez başvuru yapabilir. Bir kez reddedilmiş öğrenci sonraki dönem tekrar başvuru yapabilir. Ve ayrıca belirtmekte fayda var eğer yatay geçiş yaparsanız bir daha yapma şansınız yok. Yalnızca eski okulunuza dönebilirsiniz.
…
5) Birinci Öğretimden İkinci Öğretime Geçebilir miyim?
Geçebilirsiniz. Birinci öğretimden ikinci öğretime geçişte eğer puanınız yetiyorsa kontenjan sınırlaması yoktur. Birinci öğretimde ödemediğiniz harcı ikinci öğretimde ödemek zorundasınız. İkinci öğretimden birinci öğretime geçiş ise daha zordur. Not ortalamanızın yüksek olması şartı aranır.
Yorumlar (0) Yorum Yap