2018 Yazında Gerçekleşen ve Bilmeniz Gereken 13 Bilimsel Gelişme

Bilim Hayvanı

Bilim Hayvanı

Bilim yolunda koşulmaz, ağır ağır ilerlenir.

Hepimizin yoğun bir dönem sonrası hem bedensel hem de zihinsel olarak rahatlayabilmesi için tatile ihtiyaç duyduğu anlar olmuştur. Fakat bilim dünyasında tatil yoktur ve bilim yorulmadan devam etmek zorundadır. 🙂
Bilim dünyasında gerçekleşen bazı önemli gelişmeleri sizler için derledim.

1) Satürn’deki Bulut Oluşumu

Uzay her zamanki gibi büyüleyiciydi. Uzay araştırmacıları ve astrofizikçiler bu Eylül ayının başlarında Satürn’deki tuhaf ve altıgen şeklindeki bulut oluşumunun üzerinde yükselen garip bir yapıyı incelediler.


2) Garip Radyo Sinyalleri

Geçtiğimiz Ağustos ayında uzayın derinliklerinden gelen gizemli radyo sinyallerinin tespit edildiğini açıklandı. Alınan bu sinyalin uzaylılardan kaynaklanabileceği düşünülüyor. Düşük frekanslı süper hızlı patlama (FRB) sadece 1 milisaniye sürdü. Uzmanlar, bu sinyalin Samanyolu’nun ötesinden alınan en düşük radyo frekansı olduğunu söylüyor ve bu yüzden kaynağının son derece güçlü olduğu düşünülüyor.

3) Besinler ve Vitaminler

Bir diğer gelişme ise Harvard’da çalışan bilim insanlarının Hindistan cevizi yağına ‘katıksız zehir’ tanımlamasını yapmasıydı. Bu gelişme bilim çevrelerinde büyük tartışmalara neden oldu.


4) D Vitamini ve Kemik Kırılması

Yapılan kapsamlı bir klinik çalışmada D vitamininin kemik kırığı riskini azaltmadığı kanıtlandı. Detaylara buradan⇗ göz atabilirsiniz.

5) Gizemli Lahit

Mısır’ın İskenderiye kentinde bulunan ve 2 bin yıllık olduğu düşünülen siyah renkli gizemli bir lahit açıldı. Dijital dünyadaki bir rivayete göre de lahit açıldığında yatan şey her ne ise bir laneti başlatacağı yönünde tartışmalar yaşanmış olsa da arkeologlar lahit açılmasından kısa bir süre sonra şaşırtıcı birçok fotoğraf⇗ yayınladılar. Bu konu hakkındaki çalışmalar henüz bitmiş değil.
*Lahit: Özellikle Antik Çağ’da insanların ölülerini muhafaza ettikleri, genellikle yeryüzünde sergilenen ve çoğunlukla taştan oyulan, sandık şeklinde mezar.

6) İrlanda’da Gün Yüzüne Çıkan Mesaj

Bu yaz hemen hemen her yerdeki olağanüstü hava koşulları şiddetlendi. Dünya’nın karşı karşıya kaldığı eşi görülmemiş yangınlar bu yaz İrlanda’da 2.Dünya Savaşı sırasında taşlarla yazılmış bir yazıyı ortaya çıkardı. Yukarıdaki görselde görebileceğiniz üzere taşa yazılan bu mesajlar, bombalama uçaklarının tarafsız bir bölgenin üzerinde uçtuğunu bilmeleri için sinyal olarak kullanılıyormuş.


7) Çekya’da Gün Yüzüne Çıkan Mesaj

Avrupa’nın başka bir yerinde meydana gelen ve Temmuz-Ağustos aylarında etkili olan olağanüstü sıcaklıklar, 1616 yılında Çekya’daki bir nehrin kenarında yine taşlarla yazılmış uyarı niteliğinde yazıları gün yüzüne çıkardı. Detaylara buradan⇗ göz atabilirsiniz. Bu taşlar genel olarak Çekya’daki bir nehre daldırılmış, fakat suların azalmasıyla, gelecekteki zor zamanları işaret eden uyarı mesajları açığa çıkmış. Bunların arasında, “eğer beni görürsen, ağla” yazan bir taş bulunuyor.

8) Yeni Keşifler

Jüpiter’in etrafında dönen 12 yeni uydu⇗ keşfedildi. Buna ek olarak insanlarda yeni bir tür beyin hücresi⇗ bulundu. Ayrıca bu kadar zamandır gözümüzün önünde, cildimizde saklanan fakat bilim için tamamen yeni olan yeni bir hücre şekli⇗ de yeni birer kavram olarak bilim tarihine geçti.

9) Mikroplar ve Bulutlar

Mikroplar ile bulutlar arasında enteresan bir ilişki keşfedildi; bu durum, yaşayan gezegenimizdeki her şeyin, birbiriyle nasıl sıkı bir şekilde bağlı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bu gelişmenin de detaylarına buradan⇗ göz atabilirsiniz.

10) Evrim 1

Bilim insanları evrimi iki seviyede iş başındayken kaydetti.

Tabiri caizse doğal seçilim gözümüzün önünde gerçekleşti. Bir fırtına mevsimi, Karayipler’deki bir kertenkelenin ayağının anatomik yapısını değiştirdi.

11) Evrim 2

Bir diğer evrimsel geliştirme de oldukça şaşırtıcıydı. Kolera bakterisi, ölü arkadaşlarından DNA parçaları çalarken yakalandı. Bu canlıların, nasıl bu kadar hızlı bir şekilde antibiyotik direnci oluşturduğunu gösteriyor.

12) Sınıflardaki Ekran Cihazlar

Okullardaki sınıflarda eğer ekranlı cihazlar varsa konuyla ilgili yeni bir araştırma gerçekleştirildi. Yapılan araştırmada bu cihazların, kullanılmadığı zamanlarda bile dikkat dağıtabileceği kanıtlandı. Detaylarına buradan⇗ ulaşabilirsiniz.

13) BBC’nin Araştırmacı Habercilik Örneği

Temmuz 2018’de korkunç bir video sosyal medyada viral olmuştu. Bahsi geçen video, gözleri bağlı 2 kadın ve 2 çocuğun bir grup asker tarafından zorla götürülme ve 22 kere vurulma anının kamera görüntüsüydü. Dehşet verici bu olay BBC Africa Eye tarafından araştırıldı. BBC’nin bilimi ve teknolojiyi kullanarak sergilediği araştırmacı habercilik yaklaşımı doğrudan bilimle ilgili olmasa da araştırmacı ruhlara ilham oldu. Bu araştırmayı CEOtudent olarak Türkçeleştirmiştik, buradan⇗ göz atabilirsiniz.

Kaynak: 1,2
Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/