Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, büyük deha Mustafa Kemal Atatürk’ün o zorlu dönemlerde dahi nasıl çalıştığını merak etmemek mümkün mü? Kaleme aldığı 14 adet yazılı eserde, geometriden medeni bilgilere kadar çeşitli konulara değinmesi. Eğitim, çevre, sanat, bilim gibi bir çok alanda toplumumuza yaptığı katkılar ve daha nicesi…
Kısa ömründe bu denli büyük başarı ve zaferlere nasıl imza atmış? Büyük bir zekaya sahip olduğu malum. Peki çalışma ile beslenmeyen büyük zekaların dahi olmaları olağan mı?
Mustafa Kemal’in 18 yıl birlikte çalıştığı ve çok güvendiği genel sekreteri Hasan Rıza Soyak şöyle anlatıyor:
“Atatürk çalışırken zaman, mekan, hatta imkan kavramları söz konusu olmazdı. Nerede ve hangi koşullar altında olursa olsun, resmi ya da ulusal bir konu üstünde çalışması gerekti mi, tüm çevresiyle ilişkilerini derhal kesip, o sorun üstünde bütün dikkatini ve gücünü yoğunlaştırabilirdi. Eğlenirken, dinlenirken, hatta uykusundan uyandırılırken, önemli memleket işlerinin kendine iletilmesini isterdi. Bu konuda tüm yakınlarına ve hizmetlilerine yetki vermişti. Herhangi bir işi bitirmeden bırakmak gibi bir şey de yoktu onun için. Kimi kitaplar için de durum aynıydı, “Bir İstanbul seyahatinden Ankara’ya dönmüştüm. Derhal köşke çıktım. Yanına girmeden önce, hizmetinde bulunanlara Atatürk’ün nasıl olduklarını sordum. ‘İki gün iki gecedir durmadan okuyorlar. Birkaç defa banyo yaptılar ve şezlongta istirahat ettiler, ‘dediler. Odasına girdiğimde, Atatürk. koltuğa bağdaş kurmuş oturuyordu. Ekseriya bu şekilde otururlardı. Elindeki kalın tarih kitabını bitirmek üzereydi. Bana ‘Hoş geldin,’ dedikten sonra; ‘Elime bir kitap geçti; bilmem ne zamandan beri okuyorum,’ dedi ‘Yorulmadınız mı Paşam?’ ‘Hayır, yalnız gözlerim yanıyor. Fakat bunun da çaresini buldum. Biraz tülbent aldırttım, parça parça kestirttim, bu parçalarla gözlerimi siliyorum.”
…
Bu şekilde çalışan bir insan için, ” İzindeyiz Atam! ” derken utanıyor insan. Yoruldum, yapamıyorum deyince Atatürk’ü hatırlamak gerekir. Samimi bir şekilde ” İzindeyiz! ” diyebilmek için.
Yorumlar (0) Yorum Yap