Geçtiğimiz günlerde Forbes, yapay zeka araştırmalarına katkı sağlayan birbirinden donanımlı ve sınırları zorlayan kadınlardan oluşan bir liste düzenledi. Listedeki harika kadınlardan biri olan Ayşe Naz Erkan, mesleki başarısıyla beraber kendi endüstrisi için bir lider ve rol model.
Yazılım Mühendisi olarak girdiği Twitter’daki 6.yılının sonunda, sosyal ağın daha güvenli bir yer olmasını sağlamak için çalışan ekibi yöneten bir Veri Bilimcisi olarak varlık gösteriyor. Ayşe Naz Erkan’ın Twitter’a kadar uzanan macerası şöyle başlıyor:
Boğaziçi Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okuyup üzerine Bilgisayar Bilimleri alanında yüksek lisans yaparken Tom Cruise’un başrolde olduğu gelecekte geçen bir bilim kurgu filmi olan “Minority Report” filmini izlemesiyle kendi tabiriyle bir kırılma yaşıyor. Filmdeki fütüristik bilgisayarların arayüzünü yapabileceğimi düşünüyor. Küçük bir ekip kuruyor, kısa bir sürede bilgisayarın aynısını üretiyorlar ve çalışmaları oldukça ses getiriyor.
Daha sonra New York Üniversitesi’nde yine Bilgisayar Bilimleri üzerine olan doktora programına tam burslu kabul ediliyor ve hikayesini ABD’ye taşıyor. ABD Savunma Bakanlığı’nın robot projesinde tam üç yıl çalışıyor.
Mezun olduktan sonra herkes akademiden ayrılmasının delilik olduğunu düşünürken, az maaşlı ve mesaisi günde 12-18 saat aralığında olan bir startup için çalışmaya başlıyor. New York’ta küçük bir sosyal medya analiz şirketi olan bu girişim, 2011 senesinde Twitter tarafından satın alınıyor ve Ayşe Naz Erkan bir Twitter çalışanı haline geliyor.
Dünyanın her yerinde heyecan uyandıran Twitter gibi bir şirkette olabildiğince faydalı olabilmenin peşinde koşan Ayşe Naz Erkan, günün birinde kendi şirketi olsun istiyor ve gerekli şartları sağladığı takdirde bunu İstanbul’da yapmayı planlıyor.
Ayşe Naz Erkan’ın gençlere bir mesajı var:
“Başarıya ulaşmak için zengin olmaya gerek yok. Kararlılık ve çok çalışma, insana her türlü kapıyı açıyor. Yolun başındaki arkadaşlara şunu söyleyebilirim; bilinmeyenden korkmasınlar ve risk alsınlar. En önemlisi, başkalarının kaderlerine müdahale etmesine izin vermesinler. Yapabileceklerini değil, istediklerini hedeflesinler. Dünyaya bir kere geliyoruz; korkularımızın, endişelerimizin, tabuların ve sosyal baskıların, hayallerimize engel olmasına izin vermememiz gerekiyor!”
Yorumlar (0) Yorum Yap