Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Bilgisayar Mühendisliği bölümü ülkemizde en çok tercih edilen bölümlerden birisidir. Bölümün amacını, mezunlarının hangi alanlarda çalışabileceğini, iş olanaklarını, alınan dersleri, mezunların alacakları maaş miktarını, geleceğini ve merak edilen diğer konuları sizin için derledik.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir?

bilgisayar mühendisliği bölümü
Bilgisayar mühendisliği bölümü, temel bilgisayar donanımları, network, yazılım, programlama ve algoritmalar üzerinde çalışan mühendislik dalının eğitimin veren lisans programıdır. Bilgisayar mühendisleri yazılım ve donanım dersleri görürler. Elektrik mühendisliği ve bilgisayar biliminin birleşmesiyle oluşan Bilgisayar Mühendisliği özellikle bellek, kayıtlar ve diğer bilgisayar donanımları hakkında çalışmalar yapar.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bir lisans programı olan bölümün eğitim süresi 4 yıldır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu her okul için değişse de temel dersler ortaktır. Ayrıca seçmeli dersler ile seçmek istediğiniz alan ile ilgili dersleri alabilirsiniz. Bunlarda okuldan okula değişmektedir. Her okulda bulunan temel dersler ise şu şekildedir:
● Genel Matematik
● Diferansiyel Denklemler
● Nümerik Analiz
● Elektronik Devreler
● Algoritma ve Programlama Bilgisi
● Otomatlar Teorisi
● Veri İletişimi
● Bilgisayar Ağları
● Mikro İşlemciler
● Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi
● Programlama Dilleri
● Veri Yapıları ve Algoritmalar
● Veri tabanı Sistemleri
● Yapay Sınır Ağları
● Robotik
● Gerçek Zamanlı Sistemler

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunlarının çalışabileceği çok farklı alanlar vardır. Bilgisayar sistemleri analisti ve yazılım uygulamaları geliştiriciliği, bilişim sistemleri yöneticiliği, donanım mühendisi, sistem analisti, bilgi işlem mühendisi, test mühendisi ve benzeri pek çok unvanla çalışabilirler. Bir bilgisayar mühendisinin yapması gereken görev ve sorumluluklar şunlardır:
● Bilgisayar donanımlarının düzenli bakımını saplamak ve sorunları gidermek
● Yeni teknolojiyi eski ekipmanlara entegre etmek
● Bilgisayar ekipmanlarını güncellemek
● Olası bir saldırı için önceden ağın güvenliğini sağlamak

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunlarının seçecekleri sektöre göre maaşları değişiklik göstermektedir. Özel sektörde çalışmaya başlayan bir Bilgisayar Mühendisinin çalışmaya başladığında alacağı ortalama maaş 3.000 ile 6.000 TL arasındadır. Kamuda çalışmayı tercih eden bir Bilgisayar Mühendisinin ortalama maaşı ise 5.000 ile 6.000 TL arasındadır. Tecrübe ve çalışma süresinin artması maaşı etkiliyor. Yeterli tecrübeye ulaşan Bilgisayar Mühendislerinin alacağı ortalama maaş 15.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bölümün başlıca zorluğu sürekli bir öğrenme sürecinin içinde olmaktır. Sürekli yenilenen ve gelişen dilleri öğrenmeleri gerekir. Bu yüzden mezun olduktan sonra dahi öğrenmeye devam etmeleri gerekir. Bunun dışında diğer bir zorluk ise yapılan işin ve öğrenilen şeylerin soyut olmasıdır. Soyut olanı kavramak biraz zaman alacaktır.

Kimler Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?

Bölümde başarılı olmak için istekli olmalısınız. Hevesiniz şevkiniz kolay kolay kırılmamalı. Öğrenmeyi seven, sürekli öğrenme isteğiyle ve araştırma aşkıyla yanıp tutuşan biri olmalısınız. Bilgisayarlara ilginiz olmalı. Matematikle ve fizikle aranız iyi olmalı. Bunlar dışında soyut düşünebilen, zaman yönetimi yapabilen, analitik düşünmeye yatkın, çok boyutlu düşünebilen biriyseniz bu alanda başarı şansınız oldukça yüksektir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Bölüm mezunlarının çalışabileceği çok farklı alanlar vardır. İş imkanları en geniş bölümlerden biridir. Günümüzde kullandığımız teknolojik aletleri düşünürsek her sektörde bu mühendislere ihtiyaç vardır. Bu yüzden Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunlarının iş olanakları oldukça geniştir. Ancak bu geniş iş alanlarından faydalanabilmek için bölüm mezunlarının kendilerini geliştirmeleri gerekir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bölüm mezunları uzmanlaşmak istedikleri alana yönelik yurt dışında yüksek lisans eğitimi alabilirler. Ancak eğitim için belli başlı kıstasları sağlamaları gerekir. Bilgisayar teknoloji ve yazılım dilleri pek çok ülke için aynıdır. Bu yazılım dillerini bilen bölüm mezunları yurt dışında rahatlıkla iş bulabilir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Bölüm mezunları bilgisayar donanım ve yazılım programlama bileşenleri üzerine uzmanlaşabilirler. Uzmanlaşabilecekleri diğer alanlar ise Robotik, Bilgisayar Mimarisi ve Tasarımı, Yapay Zeka, Mobil Uygulamalar, İşletim Sistemleri gibi alanlardır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?

Bölümün geleceği ile teknolojinin geleceği aynı yönde ilerlemektedir. Savunma, ev yaşamı, eğitim ve benzeri pek çok alanda teknoloji temelli değişimler yaşanıyor. Bu değişimlerin yaşanabilmesi için ise Bilgisayar Mühendislerine iş düşüyor. Kısacası, teknoloji gelişip farklı alanlarda kullanılmaya devam ettiği sürece bu bölümün geleceği de var olacaktır.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/