Harita Mühendisliği Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Harita Mühendisliği bölümü uzun yıllardır ülkemizde tercih edilen bölümlerden biridir. Her yıl binlerce aday bu bölümü tercih etmektedir. Biz de bölüm hakkında merak edilen; geleceği, iş imkanları, mezunlarının alacağı maaş miktarı, yurt dışı olanakları ve diğer başlıkları sizin için derledik.

Harita Mühendisliği Bölümü Nedir?

harita mühendisliği bölümü
Harita Mühendisliği bölümünün amacı yeryüzünü çeşitli yöntemlerle ölçüp, çıkan verileri dijital ortamda değerlendirerek plan ve harita oluşturmaktır. Ölçüm yaptıktan sonra hesaplamalar yaparlar. Hesaplamaları ise harita veya plana dökerler. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe Harita Mühendislerinin çalışabileceği iş imkanları vardır.

Harita Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu bölüm 4 yıllık bir lisans bölümü olarak okutulur. Bölüme girmek isteyen üniversite adaylarının sayısal puan türünde yeterli puanları almaları gerekmektedir.

Harita Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde yer alan birtakım dersler aşağıdaki gibidir:
● Mühendislik İstatistiği
● Bilgisayar Programlama
● Mühendislik Matematiği
● Jeodezik Ölçmeler
● Kadastro Bilgisi
● Arazi Uygulama
● Madencilik Ölçmeleri
● Kırsal Alan Düzenlemesi

Harita Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Harita Mühendisliği bölümü mezunlarının çalışabileceği pek çok alan vardır. Harita Mühendisliği bölümü mezunları köprü, karayolu, baraj, metro ve tünel yapımında, demiryollarında çalışabilirler. Bu alanların yanı sıra araç takip sistemlerinde, hava yolları ve uydu görüntüleri yardımıyla veri toplamada görev alabilirler. Kamu sektöründe ve özel sektörde çalışabilen bölüm mezunları kadastro çalışmaları, imar çalışmaları, kamulaştırma çalışmaları ve aynı zamanda gayrimenkul alanında çalışabilirler.

Harita Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Harita Mühendisliği bölümü mezunlarının alacakları maaşlar çalışmaya başladıkları sektöre göre değişiklik göstermektedir. Özel sektörde çalışan bir Harita Mühendisliği bölümü mezununun alacağı başlangıç maaşı ortalama 2.000 TL’dir. Deneyim kazanan Harita Mühendislerinin alacağı ortalama maaş ise 5.000 TL ile 10.000 TL arasındadır. Kamuda çalışmaya başlayan bir Harita Mühendisinin alacağı ortalama maaş ise 4.000 TL’dir. Harita Mühendisleri için özel sektör maaş bağlamında daha iyi olabilir. Çünkü kendilerini geliştirdikçe maaşları artar. Kamu sektöründe başlangıç maaşları yüksek olsa da alacakları zamlar daha azdır.

Harita Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bölümün zorluklarının başında şu gelir: İnşaat sektöründe çalışılan mimar veya diğer mühendislerin aksine daha fazla sahada bulunmaları gerekir. İnşaat alanına inip yeri geldiğinde ölçüyü orada alması gerekir. Bu durum da Harita Mühendislerini diğer mühendislerden ayırabilir ve bazı durumlarda zorlayabilir.

Kimler Harita Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?

Bölüm, sabır gerektiren bir bölümdür. Bu yüzden sabırlı kişiler Harita Mühendisliği bölümünde başarılı olabilir. Bunun yanı sıra dikkat seviyesi de bölümde başarı getirir. En küçük ayrıntının bile büyük önemi vardır. Dikkat seviyesi yüksek ve gözlem yeteneğine sahip kişiler Harita Mühendisliği bölümünde başarılı olabilirler.

Harita Mühendisliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Bölüm, Türkiye’de en çok tercih edilen bölümlerden biridir. Çünkü Türkiye inşaatların ve kentleşme sürecinin devam ettiği bir ülkedir. Binalar, barajlar, köprüler gibi her türlü inşaat işleri sürdüğü müddetçe Harita Mühendislerine ihtiyaç olacaktır. Baraj, karayolu, köprü, bina yapımında Harita Mühendisleri çalışır. Hem kamu hem de özel sektörde iş bulunabilecek bir meslektir. Kamuda çalışma alanlarına bakarsak; Devlet Su İşleri, Ulaştırma Bakanlığı, belediyeler, Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü gibi örnekler verilebilir. Tabii ki kamuda çalışan alımları için KPSS puanı ile alındığı için lisans bitiminde sınava girilmelidir. Saha veya masa başında çalışma seçeneğinin olması da büyük bir avantajdır.

Harita Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bölüm mezunlarının yurt dışındaki iş imkanlarından yararlanabilmeleri için denklik belgesi almaları gerekmektedir.

Harita Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Bölüm mezunlarının uzmanlaşabileceği alanlar arasında jeodezi vardır. Jeodezi, uzay ve yeryüzüyle ilgilenir. Yer kabuğunun hareketinden yıldızların hareketine kadar inceler. Bir diğer uzmanlaşma alanı ise sayısal görüntü işleme alanıdır. Bu alanda uzmanlaşan kişiler trafikte araçların hızını bulmak, kanser tanısı koyulmasını sağlayan ve daha pek çok alanda kullanılan teknolojiyi geliştirmek için çalışabilir.
Fotogrametri uzmanlaşacak bir diğer alandır. Uzmanlaşarak uydu fotoğraflarından 3D modellemelere kadar çeşitli konularda çalışabilirler. Kamu ölçmeleri ile ise arazi davaları, kentsel – kırsal toprak düzenlemesi gibi konularda uzmanlaşarak bilirkişi olabilirler.

Harita Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?

Bölümün geleceği için şunlar söylenebilir: Depremlerden sonra yapılan yasalar gereği bağımsız denetçi firmalar Harita Mühendisleri çalıştırmak zorundalar. İnşaat ve kentleşme süreci devam ettiği müddetçe harita mühendislerine ihtiyaç duyulacaktır. Ülkemizde kentleşme süreci hızla artıyor dolayısı ile geleceğin mesleği olarak tanımlanabilir.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/