Bankacılık Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Bankacılık bölümü hakkında detay vermeden önce para ve banka kavramlarının hayatlarımızda ne kadar çok yer tuttuğunu hatırlayalım. Tarihte paranın kullanılmaya başlanması ile birlikte bu meslek ilkel de olsa gelişmeye başladı. Şimdi ise para akışlarının, piyasaların oldukça değişken ve hızlı olduğu globalleşen dünyada bu meslek, düzensizliklere düzen getirmek ve piyasa işlemlerini gerçekleştirmek için önemli bir noktayı tutuyor. Bankacılık bölümü ve bankacılık mesleği hakkında bilgi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Peki Bankacılık Bölümü nedir, mezunları ne iş yapar, iş olanakları nelerdir, Bankacılık Bölümü kaç yıl sürer, dersleri nelerdir; birlikte bakalım.

Bankacılık Bölümü Nedir?

bankacılık bölümü
Bankacılık bölümü, bankalar ile çeşitli finansal aktörlerin (bireyler, firmalar, devletler) paranın transferi, korunması, değerlendirilmesi yönünde birlikte çalışmalarını inceler. Bu çalışmayı gerçekleştirecek kişilerin bu bölümde yetiştirilmesi beklenir. Bölümde yetiştirilecek olan Bankacılar, müşterilerinin finansal durumunu, hizmet becerilerini, banka ve sigortacılık faaliyetlerini yürütürler.

Bankacılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bankacılık Lisans Bölümü, 4 yıl sürmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler “Bankacı” ya da “Finans Uzmanı” ünvanı ile iş hayatına atılırlar. Bu bölüme alternatif olabilecek birkaç bölüm daha bulunmaktadır:
Uluslararası Finans ve Bankacılık (4 Yıllık Lisans)
Bankacılık ve Finans (4 Yıllık Lisans)
Bankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık Önlisans)
Bu bölümlerin yetiştirmek istedikleri uzmanlar benzer becerilere sahip olmaktadırlar.

Bankacılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Eşit Ağırlık puan türüyle aday alımı yapan bu bölümde görebileceğiniz bazı dersler şu şekildedir:
● Etkili İletişim Teknikleri
● İşletme Bilimi
● Borçlar Hukuku
● Ekonomi (Makro, Mikro)
● Şirketler Muhasebesi
● Finansal Muhasebe
● Finansal Tablolar Analizi
● Finansal Krizlerin Ekonomik Tarihi
● Bankacılık Faaliyetleri
● Bankacılıkta Denetim
Bankacılık Bölümünün bulunduğu üniversiteleri şu şekilde sıralayabiliriz:
● Akdeniz Üniversitesi
● Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
● Bolu İzzet Baysal Üniversitesi
● Doğu Akdeniz Üniversitesi
● Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
● Balıkesir Üniversitesi
● Atatürk Üniversitesi
● Süleyman Demirel Üniversitesi
● Çankaya Üniversitesi
● İstanbul Ticaret Üniversitesi
● İstanbul Arel Üniversitesi

Bankacılık Mezunu Ne İş Yapar?

“Bankacılık ne iş yapar?” sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz: Bu bölümden mezun olan Bankacıların ya da finans Uzmanlarının hem özel sektörde hem de kamuda birçok çalışma alanı bulunmaktadır. Bu kişiler bankalarda, firmalarda, sigorta şirketlerinde, finans kuruluşlarında, denetim firmalarında iş bulabilir ya da danışmanlık yapmayı tercih edebilirler.

Bankacılık Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bankacılık Bölümünden mezun olanların maaşları çalıştıkları sektöre, şirkete, uzmanlaştıkları alana göre değişiklik göstermektedir. Özel bir bankada işe başlayan mezunlar asgari ücret ve prim ile çalışmaya başlarlar. Müfettiş ve uzmanların başlangıç maaşları 4.000 TL ve 4.500 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kamu bankalarında işe başlayan bölüm mezunları ise 3.800 TL dolaylarında bir maaşla çalışmaya başlarlar.

Bankacılık Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bölümün zorluklarının başında bu mesleği icra edebilecek pek farklı bölüm mezunu arasında farkını ortaya koymak gelmektedir. Bölümün öğrencileri mezun olup iş aramaya başladıklarında İşletme, İktisat, Ekonomi ve hatta mühendislik bölümü mezunları ile mücadele içerisinde olacaklardır.

Kimler Bankacılık Bölümünde Başarılı Olabilir?

Bu bölümü tercih etmek isteyen adayların dikkatli, sorumluluk sahibi, hesaplama yapmaktan hoşlanan, uzun mesai saatlerini sorun etmeyen, strese dayanıklı yapısı olan, analitik yeteneklerini güçlü olan adaylar olması gerekmektedir.

Bankacılık Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Bölümün iş olanakları iyi durumdadır. Ancak bu, bu alanda çalışmak isteyen adayların sayısını da denkleme kattığımızda bir artı olarak görülmemesi gereken bir etkendir. Başarılı bir kariyere sahip olmak isteyen Bankacıların kendilerini mutlaka sektörün farklı alanlarında geliştirmesi, iyi bir yabancı dil becerisine ve iş ahlakına sahip olması gerekmektedir.

Bankacılık Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bölümün öğrencileri kendilerini özellikle uluslararası bankacılık alanında geliştirirlerse kendilerine yurtdışı kapılarını açabilirler. Kendilerini çalıştıkları alanda başarılı kılan tüm adaylar, çalışanlar için yurt dışında çalışmak oldukça kolay olacaktır. Uluslararası şirketlerde çalışmak bu ihtimali artıracaktır. %100 İngilizce Bankacılık Bölümü bulunmasa da, üniversiteler 1 yıl İngilizce hazırlık sınıfı ekleyebilmektedirler. Yurtdışı hayali olan adayların kendilerini mutlaka yabancı dil konusunda geliştirmeleri gerekir.

Bankacılık Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Bölümün mezunları, mezuniyetlerinden önce kendilerini uzmanlaşmak istedikleri konuda mutlaka eğitmelidirler. Bankacılık, denetimcilik, muhasebecilik gibi alanlar tercih edilebilecek alanlar arasındadır. Bu konuda öğrencilerin mutlaka danışman hocalarıyla görüşmeleri tavsiye edilmektedir.

Bankacılık Bölümünün Geleceği Nedir?

Bu meslek sürekli gelişen, dünyanın aldığı farklı şekillerle birlikte kendini değiştiren bir yapıdadır. Paranın ve finansal kurumların hayatımızdan çıkacağı ütopik bir geleceğin bizden çok uzak olduğunu göz önünde bulundurarak asla bitmeyecek bir sektör olan Bankacılığın geleceği koruma altında gibi görünmektedir.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/