Evet, bugünlerde gençler ve öğrenciler için yurt dışında kültürel ve profesyonel tecrübe olmazsa olmazlar arasında. Birçok şirket, kurum ve kuruluşta başvuru alırken yurt dışı tecrübesine bakıyor. Tabi ki bu tecrübeyi edinmenin birden fazla yolu var. Bunlardan bir tanesi de Avrupa Gönüllü Hizmeti. Ben 11 ay Avrupa Gönüllü Hizmeti ile Portekiz’de Gönüllü olarak çalışıp, tecrübe elde etme fırsatı buldum. Kendi tecrübem ile birlikte bu içeriğimde detaylı bir şekilde Avrupa Gönüllü Hizmeti hakkında rehber oluşturacağım. Bu rehber sayesinde CEOtudent okuyucuları olarak umarım sizde bu fırsattan yararlanabilir, yurt dışına çıkabilmek için bir adım atabilir ve geleceğinizi daha iyi şekillendirebilirsiniz.
Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) Nedir?
Avrupa Gönüllü Hizmeti 17-30 yaş arası gençlerin Gönüllü olarak çalışmalarını ve aktif vatandaşlıklarını desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir Erasmus+ Projesidir. Avrupa Gönüllü Hizmetinin amacı, Avrupa Birliği’nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir ve bu gönüllü faaliyetler ile sosyal içerikli çeşitli projelerde 2-12 aylık süre için çalışıp yer almanızı sağlamaktır. Bu hizmet kapsamında gençler, bireysel olarak ya da gruplar halinde kâr amacı gütmeyen, ücretsiz faaliyetlerde yer çeşitli projeler ile gönüllü olarak rol aldıkları organizasyonda bir amacın gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktadırlar.
Yabancı dil zorunluluğu bulunmamaktadır fakat bazı proje içeriklerinde interaktif konuşma faaliyeti yer alıyorsa; temel düzeyde İngilizce becerisi istenebilir. Bu programa başvuru için tek şart 17-30 yaşları arasında olmaktır.
Avrupa Gönüllü Hizmetinde önemli olan üç kurum vardır. Bu üç kurum Ulusal Ajans,Gönderici Organizasyon ve Misafir olduğunuz organizasyondur.(Sözlükte detayları bulabilirsiniz.)
Proje kapsamında sizin konaklama, yemek ve ulaşım masraflarınız karşılanır. Bunun yanı sıra belli bir miktarda cep harçlığı alırsınız. Cep harçlığı, yemek ve ulaşım masrafları ülkelere göre değişmektedir. Aktivite süresi 2 ay ile 12 ay süresince değişir ve maksimum AGH yapabileceğiniz süre 12 aydır. Bu projede sorumluluklar esnektir. Görevler farklı olabilir ve ev sahibi organizasyon ile bu görevler tanımlanabilir. Ayrıca proje kapsamında Zorunlu Sosyal Sağlık Sigortasınız Erasmus+ ve CIGNA tarafından kapsamlı bir şekilde yapılır. Bunun yanı sıra varsa vize masraflarınız da ödenir. Özet olarak yapacağınız ekstra masraflar dışında hiç bir masrafınız olmayacaktır.
Çok çeşitli konular üzerine çalışma yapan kurumlara rastlayabilirsiniz. Örnek olarak bazı konular sıralayacak olursam; Sosyal Eğitim, Teknoloji, Kadın – Erkek Eşitliği, Engelliler, Çevre ve Sürdürülebilirlik, Çocuklar vb. sosyal konular olarak sıralanabilir.
Avrupa Gönüllü Hizmeti Başvurusu Nasıl Yapılır?
Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerine katılmak için farklı yollar izlenebilir fakat ben kolay olduğunu düşündüğüm kendi başvuru yolumu süreç olarak vereceğim. Bence AGH için seçilmek pek te zor değil fakat özveri ve iyi bir takip isteyen konu olarak belirtebilirim.
Şimdi sürece geçebiliriz.
1- Kendinize bir Gönderen Kuruluş Bulmalısınız.
2- Kendinize Bir Proje Bulmalısınız.
Yukarıda verdiğim iki siteden çeşitli projelere dahil olabilirsiniz, fakat istediğin projeye katılmak sizin elinizde.
Evet araştırdınız, kendinize çok uygun projeler buldunuz veya hali hazırda olan anlaşma dahilinde bir projeye katılmak istediniz bunun için Gönderen Kuruluş ile iletişime geçip başvurunuzu yapmalısınız. Bazı kuruluşlar Online formlar ile bu başvuruları almaktadırlar.
4- Özgeçmiş ve Motivasyon Mektubu
Artık İngilizce Özgeçmiş ve Motivasyon Mektubunuzu hazırlayabilirsiniz. Avrupa’da çok kullanılar bir Özgeçmiş stili olduğu ve Avrupa Birliği tarafından tanınan bir Özgeçmiş olduğu için Europass kullanmanız gerecektir.
Motivasyon mektubuna neden Avrupa Gönüllü hizmeti yapmak istediğinizi, Gönüllülük motivasyonuzu, kişisel özelliklerinizi, Avrupa Gönüllü Hizmetinin size ne kazandıracağını anlatan birkaç paragraftan oluşan motivasyon mektubu yazmalısınız. Bir motivasyon mektubunda bulunması gereken detayları bu linkte bulabilirsiniz.
Bulduğun Gönderen kuruluş senin adına öz geçmişini, motivasyon mektubunu, kuruluşlar hakkındaki bilgiyi ve sizin için bir tavsiye mektubunu ekleyip ev sahibi kuruluşlara başvuruda bulunacaktır.
Bu sırada bazı organizasyonlar Skype mülakatı da yapabiliyorlar. Buna göre başvuran bazı gönüllü adayları arasından seçim yapabiliyorlar.
5- Vize ve Diğer Belge İşlemleri
6- Yolculuk ve Proje Başlasın.
Artık, Gönüllü olarak 2-12 ay arası Avrupa’da çalışabilirsiniz, bu süreçte karşınıza bir çok fırsat, sürpriz ve etkinlik çıkacaktır. Mümkün olduğunca değerlendirmeye çalışmalısınız. Projenizde bol şans. Umarım her şey istediğiniz gibi gider.
Benim Avrupa Gönüllü Hizmeti hikayemi okumak için bu linke tıklayabilir ve LinkedIn üzerinden makalemi okuyabilirsiniz.Bunun yanı sıra aşağıda sana yardımcı olması için AGH sözlüğü ve faydalı linkler kısmını da bulabilirsiniz.
Gönüllü (Volunteer): Projeye katılacak olan 17 – 30 yaş arasındaki genç. Yani siz.
Ev Sahibi Kuruluş (Receiving – Hosting Organisation): Yurt dışında bulunan gönüllülük faaliyetini gerçekleştireceğiniz dernek, vakıf, ab ofisi vb. kuruluştur.
Gönderen Kuruluş (Sending Organisation): Yurt dışında bir Avrupa Gönüllü Hizmeti projesine katılmanız için gitme işlemlerinizi halledecek olan kuruluştur.
Koordinatör Kuruluş (Coordinating Organisation): Yurt dışına gönüllülük için gideceğiniz süre boyunca projenizin idari ve mali işlerini yürüten ve Ulusal Ajans’a karşı sorumlu olan kuruluştur.
Ulusal Ajans (National Agency): Avrupa Komisyonu adına ülkelerde bütçeyi yürüten ve projenizin hibesini sağlayan kuruluşlardır.
Rehber (Mentor): Avrupa Gönüllü Hizmeti boyunca ev sahibi kuruluşta size destek olmak üzere atanan rehber kişi. Bu kişi sizin gönüllü olarak gittiğiniz ülkeye entegrasyonunuz için yardımcı olacak kişidir.
AGH: Avrupa Gönüllü Hizmeti’nin kısa adı
European Voluntary Service (EVS): Avrupa Gönüllü Hizmeti’nin İngilizce adı
Türkiye Ulusal Ajansı Avrupa Gönüllü Hizmeti Sayfası
Vopool.net
Yorumlar (0) Yorum Yap