Bazılarımız çalışmayı çok severken bazılarımız da hiç istemeye istemeye çalışır. Ancak bir grup var ki onlar iş yapmadan duramıyor ve hastalık derecesinde iş yapmak istiyor. Günümüzde artan rekabet dünyası bizi çalışmaya mecbur bırakırken her an çalışmaya itiyor. Bir yerlere gelme amacıyla sürekli çalışarak kendi hayatını, ailesini ve arkadaşlarını ihmal etme noktasındaki işkoliklik, çok çalışmaktan farklı bir eylem. Bağımlılık konumuna gelen çalışma isteği beyinde kimyasal bazı değişikliklere neden olarak beyni de değiştirir. Bir noktadan sonra siz istemeseniz bile beyniniz iş yapmadan duramaz konuma gelir ve çalışmadığınız her an rahatsız olmaya başlarsınız.
…
İşkoliklik nasıl ortaya çıkar?
Psikolojik ve sosyal değişikliklere neden olması, hayatı olumsuz yönde etkilemesi gibi nedenlerle bu kavram literatüre hastalık olarak geçmiştir. Eğer sizin de; isteseniz bile beynininiz çalışmayı durduramıyorsa, kendinize ve hobilerinize hiç vakit ayıramıyorsanız, iş dışındaki diğer sorumluluklarınızı ihmal ediyorsanız ve vücudunuzda fiziksel semptomlar görülmeye başlamışsa işkolik olabilirsiniz. Bu durum sanıldığı kadar hafif olmamakla birlikte ilerisi için tükenmişlik sendromu ve depresyon gibi birçok soruna yol açabilmektedir.
Yapılan araştırmalarda iş yerlerinde uygulanan baskıcı çalışma ortamının ve artan iş yükünün çalışanlardaki çalışma zevkini kırdığı böylece verimin düştüğü gözlemlenmiştir. Kendinize vakit ayırmayıp, yorgun ve halsiz hissetmenizle başlayan ve zamanla duygusal tükenmişliğe de sürüklenen bu durumdan kurtulmak için en temel çözüm kendinizi fark etmenizdir.
…
Nasıl baş edilir?
İş yerinizdeki uygulanan baskılardan dolayı düşen çalışma zevkiniz ancak artan iş yükünüzü kendi kontrolünüz altına alarak çalışma düzeyinizi belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte çalışma sürelerinin arasına molalar koymak, iş dışı bir konuda hobi edinmek, boş vakitleri sosyal alanlarda değerlendirmek de bu alanda başa çıkmada size yardımcı olur. Tüm bu yardımlarla birey kendini zorunlu hissetmeden zevk aldığı çalışmasını ortaya koyarak hem çalışma verimini arttırabilir hem de kendi sağlığını koruyabilir.
Yorumlar (0) Yorum Yap