“Bunun da Korkusu mu Olur?” Dedirten 10 Tuhaf Fobi

Çocukken yaşadığımız çoğu olay ve travmalar yaş aldıkça hayatımızda bambaşka duygulara ve bazen korkulara dönüşür. Çocukken bir köpeğin saldırısına uğramanız tüm hayatınız boyunca köpeklerden korkmanıza sebep olabilir. Bazı durumlarda ise etrafımızda gördüğümüz tepkiler davranışlarımızı şekillendirir ve korkularımızı oluşturur. Bir çocuğun yanında böcek gören bir yetişkinin ondan korktuğunu belli etmesi o çocukta böceklerin korkulması gereken canlılar olduğu izlenimini uyandırabilir. Bunun gibi birçok basit etken insanlar da aşılması zor korkular yaratıyor. Özellikle bazıları var ki inanmakta güçlük çekebilirsiniz. İşte o tuhaf korkular:

1) Anuptaphobia – Bekar Kalma Korkusu

Özellikle çocukluğunda terk edilme üzerine travmalara sahip olan kişilerde görülür. Bu kişilerde ciddi öz güven eksikliği vardır. Nefes darlığı, hızlı nefes alma, düzensiz kalp atışı ve bulantı bu korkunun semptomlarındandır. Bu korkuya sahip kimi insanlar düğünlerden korkarken kimileri sürekli düğüne gitmek ister. Hayatları boyunca en doğru partneri bulmak için çalışırlar ve hayatlarının geri kalanı bundan daha önemli değildir. Konuşma terapileri ile bu korkudan kurtulmak mümkündür.




2) Ablutophobia – Yıkanma Korkusu

Özellikle kadınlarda ve çocuklarda daha yaygın görülür. Anksiyete bozukluğuna dönüşebilir ve kişiye rahatsızlık verebilir. Eğer tedavi edilmezse daha da kötüleşebilir ve bol terleme, mide bulantısı gibi semptomlara sebep olabilir. Uzun vade de ise iş, eğitim ve sosyal hayatta olumsuz etkilere sebep olabilir. Kişisel temizliği yeterli olmayan bir kişi toplum tarafından dışlanabilir. Tedavisi olan bir korkudur. Bazen ilaçlar ile bazen ise psikoterapi ile bu korkunun üstesinden gelinebilir.

3) Atelophobia – Kusursuzluk Korkusu

Her şeyin mükemmel olması gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Eğer çok ciddi düşünceleriniz var ise bu konuya dair belki de kusursuzluk korkusuna sahip olabilirsiniz. Bu korkuya sahip olan insanlar, normal hayatta karşılaştıkları her şeyin yanlış olduğunu düşünürler. Karşılarındaki insanları yetersiz olarak tanımlarlar. Bu korku da somatik semptomlara sebep olabilir. Bu semptomlar arasında mide bulantısı, titreme, yeterli oksijene sahip olamama düşüncesi ve sıcak basması olabilir. Günlük yaşantısında insana pek çok zorluk çıkaran bu korku, psikoterapi yolu ile geçirilebilir.

4) Anthophobia – Çiçek Korkusu

Baharın gelişiyle açan çiçekler belki de pek çok insan için mutluluk sebebidir. Oysa bazıları çiçeklerden nefret ediyor. Bu korkuya sahip insanlardan bazıları tüm çiçeklerden korkarken belli bir kısmı birkaç çeşit çiçekten korkar. Böcek ve arı korkusunun bir getirisi olabileceği gibi televizyon şovlarında yoğun çiçek kullanımının da bu korkuya sebep olabileceği düşünülmekte.

5) Chronophobia – Zaman Korkusu

Herhangi bir olayla ilgili fazla beklenti, sevilen bir yakının ölümü gibi şeylerin sebep olduğu bir korku türüdür. Özellikle hapishanede mahkumların gözlem sürelerinde bu korkuyla yüz yüze geldikleri görülmüştür. Yeni mezun bir öğrencinin henüz ne yapacağına kara vermemesi onda bir zaman korkusu yaratabilir.




6) Eisoptrophobia- Ayna Korkusu

Bir günde kaç defa aynın önünden geçiyor ya da aynaya bakıyorsunuz? Kendinizi bazen güzel görüyor bazen ise bakımsız bulabilirsiniz. Ancak öyle bir korku var ki aynaya bakabilmeniz çok zor. Travmatik bir olay veya zayıf özgüvenin sebep olabileceği korku uzmanlar eşliğinde tedavi edilebilir.

7) Gerontophobia- Yaşlanma, Yaşlı İnsanlar Fobisi

Bebekler doğar, yürür, koşar, okula gider, işe girer, evlenir, çocuk sahibi olur, yaşlanır. Genel anlamda bir insanın hayat döngüsü bu şekilde ilerler. Ancak bazen bu döngü insanlarda korku yaratabilir. Yaşlanmaktan çok korkan kişiler yaşlılardan da korkar. Çünkü bir gün onlar gibi olacak olma düşüncesi dahi korkunçtur.

8) Heliophobia – Güneş Korkusu

Güneş dünyada yaşamın devamlılığını sağlar. Bir gün güneş doğmasa tüm düzen bozulur. Ancak güneşin varlığı bazı insanlar için çok büyük bir korku sebebi. Güneşin onları kanser yapabileceğini, zarar vereceğini düşünürler. Bu yüzden genellikle evden dışarı çıkmamaya çalışırlar. Dışarı çıktıklarında ise koyu renk gözlükler takarken tüm vücutlarına güneş kremi sürerler.




9) Somniphobia- Uyuma Korkusu

Genelde sık sık kâbus gören insanlarda görülen bir korkudur. Bu korkuya sahip insanlar uyku vakti yaklaşınca panik atak geçirebilir, uyku ve uyuma eylemini düşündükçe endişe hissedebilir. Hayatın en önemli parçalarından biri olan uyku bazı insanlar için tam bir işkence demek.

10) Stasiphobia- Ayakta Durma veya Yürüme Korkusu

Özellikle Parkinson hastalığına sahip bireylerde görülür. Ayağa kalktığında düşüp kendilerine zarar vermekten korkarlar. Bu korkuya sahip kişiler yürüyebildikleri halde tekerlekli sandalye kullanmayı tercih ederler. Evden çıkmaktan korkan pek çok kişide bu korku da mevcuttur.

Korkunun çok fazla türü var. Ancak tüm korkuların bir de çözümü var. Psikolojik destek ile korkularınızın üzerinden gelebilirsiniz.
Kaynak 1, 2, 3
Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/