Bunları Yapmayın: Finansal Geleceğinizi Sabote Etmenin 7 Yolu

Para ve emeklilik söz konusu olduğunda kimse mükemmel değildir. Geleceğimizi sabote etmek genellikle bilinçli yaptığımız bir durum değildir. Bu, uzun vadeli sonuçları beklemek yerine kısa vadeli sonuçları tercih etmemiz sonucunda meydana gelir. İşte yaygın olarak yapılan o hatalardan birkaçı…

1) FOMO

FOMO belirtisi gösteriyor musun? FOMO bir tür kaçırma korkusudur. Açılımı ise ‘Fear of Missing Out’ dur. Fomo durumunda birey, diğerlerinin deneyimlediği şeylerden eksik kalma duygusu hisseder. Bu durumda birey son model bir arabaya, yeni bir elektronik cihaza sahip olmaktan mahrum kalma, Black Friday’i kaçırmaktan korkma gibi korkular yaşar. Zaman içinde birkaç dürtüsel satın alma sizi finansal çöküşe götürmeyebilir, ancak tasarruf fırsatlarını kaçırmak sizi çöküşe götürebilir.




2) Felakete yol açan yatırımlar yapmak

Felaket kavramı fazla iddialı kaçsa da durumu en iyi özetleyen tabirdir. Peki finansal felakete neden olacak kararlar nedir? Bir ev, araba veya tekne satın almak gibi geri dönüşü zor olan büyük kararlardır. Kredi kartınızla gerçekleştirdiğiniz pahalı bir çift ayakkabı satın alımı akıllıca bir karar olmayabilir, ancak muhtemelen sizi finansal bir felakete götürmez.
Büyük alımlar yaparken yeniden satış değeri her zaman dikkate alınmalıdır.  Satın aldığınız ev araba veya teknenin özellikleri türünün içerisinde oldukça benzerse daha az alıcılar getirecektir.


3) Artan gelir sonrası ihtiyaç dışı harcama yapma bağımlılığı

Maaş zammı almak her zaman oldukça heyecan vericidir, ancak bu artan gelirle yaptığınız şey, zengin ve fakir ayrımını koruyabilir. Bazı insanlar gelirleri arttıkça, harcamalarını artırmak ve yaşam standartlarını yükseltmeye meyillidir. İnsanların birçoğu, tüm finansal sorunların çözümünün daha fazla para kazanmak olduğunu varsayar. Bununla birlikte daha fazla gelir, ikinci ev, lüks arabalar veya gereksiz giyim satın almaları gibi harcamalarla eşleştirildiğinde, bu zam ortadan yok olur. Artan geliri sürekli harcamalar doğrultusunda eritmek sizi ileriye götürmeyecek aynı noktada kalmanıza neden olacaktır.




4) Yanlış öncelikleri belirleme

Bazen yanlış şeyler için tasarruf ederiz. Çocuklarınızın kolej veya özel eğitimi için tasarruf büyük bir hedeftir.  Çocuğunuzun eğitimine veya ikinci bir eve çok fazla para yatırmadan önce emeklilik ve finansal bağımsızlık yolunda olduğunuzdan emin olun. Çocuklarınızın burslar, hibeler ve hatta krediler de dahil olmak üzere eğitimlerini nasıl finanse edebilecekleri ve alabilecekleri konusunda çok daha fazla seçenek vardır. Geleceğinizi, çocuklarınızın üniversiteye gitmesi için para ödeyerek kolayca sabote edebilirsiniz.


5) Savunmayı ihmal etmek

Kapsamlı bir finansal plan, hisse senetlerine yatırım yapmak gibi saldırgan stratejileri, acil durum fonu oluşturmak ve yeterli sigorta kapsamı satın almak gibi savunma stratejileriyle birleştirir. Birçok insan için, nakit rezervleri ve tüm sigorta ihtiyaçlarını karşılamak onlar için çok önemli değildir. Ancak, örneğin bir araba kazası sonrasında eğer kaskonuz mevcutsa panik gerektiren bir durumunuz oluşmaz. Eğer kaskonuz olmasaydı işte o zaman paniğe kapılabilirsiniz.
Sigortasız olmak ve acil bir duruma kötü bir şekilde yakalanmak, yatırım planınıza yıllarca geri dönmenize ve acil durum karşısındaki potansiyel avantajı yok etmenize neden olabilir.




6) Geçici kayıpları kalıcı hale getirmek

“Kağıt kayıpları” terimini biliyor musunuz?” Birçok kişi için Menkul Kıymetler ile bu kavram daha iyi anlaşılır. Bugün 500.000 TL’lik bir ev satın alırsanız ve altı ay sonra evin değeri 400.000 TL’ye düşerse 100.000 TL kaybetmiş mi olursunuz? Bu tam olarak böyle değildir, bu sadece kağıt üzerinde böyledir. Eğer kapını çalıp sana 400.000 TL ödemeyi teklif edersem ve kabul edersen işte o zaman bu kaybı kalıcı hale getirebilirsin. Evinizi gelecekte 500.000 TL veya daha yüksek bir fiyata satmayı beklerseniz, bu kayıp asla gerçekleşmez.
Aynı şey hisse senetleri için de geçerlidir. Hisse senetleri, tahviller ve yatırım fonlarının hisselerine sahipsiniz. Bu değer günlük olarak dalgalanır, ancak daha fazla kayıptan kaçınmak için düşük değerlere tepki vererek ve satarak geçici kayıpları kalıcı hale getirebilirsiniz.
2008’deki büyük durgunluk sırasında hesaplarını günlük olarak izleyen kişiler bakiyeleri %50 oranında düştüğünde, tüm yatırımlarını hisse senetlerine satmış ve daha fazla kaybetmemek için sadece nakiti ellerinde tutmuşlardır. Daha da kötüsü, piyasa geri döndüğünde, daha fazla kaybetme korkusuyla tekrar yatırım yapmaktan korkarak ellerindekilerini nakit olarak bırakmışlardır. Bunu yatırım hayatınızda birkaç kez tekrarladığınızda ne kadar tasarruf ederseniz edin kendinizi sabote edeceğinizden emin olabilirsiniz.



Sık sık kendi kör noktalarımızı görmekte sıkıntı çekeriz. Finansal planlama söz konusu olduğunda birçoğumuz bunu tek başına yapmakta. Ama çoğu zaman bilmediğimiz birçok şey vardır. Bir finansal danışman, kör noktalarımızı görmemize ve finansal geleceğimizi sabote etmekten kaçınmamıza yardımcı olabilir.
Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/