Nörobilime Göre Sizi 2000 Çikolata Yemek Kadar Mutlu Edebilecek Şey Nedir?

Daha mutlu olmayı istemek evrensel bir özelliktir. Mutluluğun hakkında yapılan araştırmalar (diğer adıyla pozitif psikoloji), son yirmi yılda mantar gibi çoğaldı. Büyük araştırma kurumları, şaşırtıcı ve çoğu zaman aydınlatıcı sonuçlarla, sevincin neşesine doğru önemli ve çoğu zaman düşündürücü hamleler yaptılar.
Bugün inceleyeceğimiz araştırma, araştırmacıların elektromanyetik beyin taramaları ve kalp atış hızını ölçen monitörler kullanarak farklı uyaranlar için “ruh halini yükselten değerler” olarak adlandırdıkları değerleri oluşturdukları bir araştırma. Başka bir deyişle, araştırmacılar katılımcıların farklı şeyler yapmasını, incelemesini veya dinlemesini sağladılar ve bunun onları ne kadar mutlu ettiğini ölçtüler. Bu araştırma Birleşik Krallık’ta gerçekleştirildi.
Bir şey diğerlerinin önüne geçti. Bu şeyin katılımcılara 2.000 çikolataya eşdeğer düzeyde beyin stimülasyonu sağladığı ortaya çıktı. Hatta 25.000$ kazanmak kadar da teşvik ediciydi. Peki bu sihirli uyaran neydi?




Gülümsemek

Görünüşe göre gülümsemenin gerçekten dikkate değer etkileri var. Birincisi, bunu yapmak, o anda kendinizi iyi hissetmeseniz bile aslında öyle hissetmenizi sağlar. Münih’teki Echnische Universität’de 2009 yılında yapılan bir araştırmada, gülümsediğinizde (mevcut ruh halinizden bağımsız olarak) beynin mutluluk devresinin aktive olduğu kanıtlandı. Eğer moraliniz bozuksa, gülümsemek aslında beyninizi iyi hissettiren hormonlar üretmeye sevk eder. “Gerçekleşene kadar taklit et.” sözünü dikkate alın.



Gülümsemek aynı zamanda uzun ömürlülüğün de bir göstergesidir. 2010 yılında, Wayne Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar 1952’deki Major League beyzbol kartlarındaki fotoğraflara baktılar. Bir oyuncunun gülümsemesinin aslında yaşam süresini tahmin edebilmeye yaradığını fark ettiler. Gülmeyen oyuncular ortalama 72.9 yıl yaşarken, gülümseyen oyuncular tam yedi yıl daha uzun yaşadılar.
Benzer şekilde, UC Berkeley’de 30 yıllık bir boylamsal araştırma, eski bir yıllığındaki öğrencilerin gülümsemelerini neredeyse ürkütücü sonuçlarla inceledi. Öğrencilerin gülümsemelerinin genişliği, standartize edilmiş refah ve genel mutluluk testlerinin ne kadar yüksek olacağının, başkalarının onları ne kadar ilham verici bulacağının, hatta evliliklerinin ne kadar tatmin edici olacağının kesin bir göstergesi olarak ortaya çıktı. En büyük gülümsemeye sahip olanlar tüm sıralamalarda zirveye çıktı.
Son olarak, araştırmalar gülümsediğimizde başkalarına daha iyi göründüğümüzü de gösteriyor. Sadece daha sevimli ve kibar olarak algılanmakla kalmıyor, aynı zamanda güneşli gülümsememizden faydalananlar da bizi daha yetkin görüyorlar (sunum yaparken veya ofiste etkileşimde bulunurken akılda tutulması gereken bir şey).
Gülümseme söz konusu olduğunda nerede durduğunuzu bilmek ister misiniz? Şunu bilin: %14’ten azımız günde 5 kereden daha az gülümser (muhtemelen o grupta olmak istemezsiniz). % 30’umuzdan fazlası günde 20 defadan fazla gülümsüyor. Ve günde 400 kadar gülümsemeye yaklaşan, gülümseme oyununda kesinlikle hakim olan bir nüfus var: çocuklar.
Yüzünüzden gülücükler hiç eksik olmasın.

This post is also available in: English

Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/