Kuantum fiziğinde bir parçacık davranışı bir gözlemcinin olup olmadığına bağlı olarak değişir. Evet bu yapılan tüm deneyler, testler vs. size karmaşık olarak gelmiş olabilir. Ama gerçeklik siz orada olduğunu görmek isterseniz var olur!
Kuantum Fiziği temel olarak, gerçekliğin bir tür yanılsama olduğunu ve yalnızca ona baktığımızda var olduğunu önermektedir. Geçmişte sayısız kuantum deneyleri yapıldı ve bunun gerçekten de geçerli olabileceğini gösterdi.
Avustralya Ulusal Üniversitesi’ndeki fizikçiler, gerçekliğin hayali doğası için daha fazla kanıt bulmuşlardır. John Wheeler’ın gecikmiş seçmeli deneyini yeniden yarattılar ve gerçekliğin ölçülene kadar, en azından atomik ölçekte var olmadığını doğruladılar.
Fotonlar veya elektronlar gibi bazı partiküller, hem parçacık hem de dalgalar halinde davranabilir. Bir foton veya bir elektronun hem parçacık hem de dalgasal bir halde davranışının nasıl gerçekleşebildiğini ise Wheeler şunu sormuştu: “Ne zaman veya hangi şartta partikül buna karar veriyor?”Nature Physics dergisinde yayınlanan Avustralyalı bilim insanlarının deneyinin sonuçları, bu seçimin, kuantum teorisinin öngördüğü gibi, nesnenin ölçülme şekline göre belirlendiğini göstermektedir.
Baş araştırmacı Dr. Andrew Truscott basın açıklamasında ise “Bu deney ölçümün her şey olduğunu kanıtlıyor. Kuantum seviyesinde, bakmadığınızda (görmek istemediğinizde) takdirde gerçeklik yok “dedi.
Peki bu deneyde ne yaptılar?
İkinci ızgaralar sadece atom birinciden geçtikten sonra eklendiğinden, atomun ikinci ölçümden önce bir parçacık mı yoksa dalga mı olduğunu ‘kararlaştırmadığını’ kabul etmek makul olur.
Truscott’a göre, bu sonuçların olası iki yorumu olabilir. Ya atom, ölçüme dayalı olarak nasıl davranacağına “karar verdi” ya da gelecekteki bir ölçüm, fotonun geçmişini etkiledi ve öylecekarar verdi.
Partikülsel veya dalgasal hareketin ölçülmesi sağlanırken görülmüş olundu ki parçacıklar A noktasından B noktasına bir geçiş yapmadı. Elektronlar (parçacıklar) bir çok yere aynı zamanda gittiler.
Böylece, bu deney, kuantum teorisinin geçerliliğini arttırır ve bir gözlemci olmadan gerçekliğin var olmadığı fikrine yeni kanıtlar sağladı. Belki de kuantum fiziği alanında daha ileri araştırmalar ve bunun gibi daha düşünce kışkırtıcı deliller ile bir gün gerçeklik anlayışımızı tamamen değiştirecektir.
Fakat daha şimdiden “Matrix” olgusunun neredeyse doğru olduğunu bu deney ile açıklamış oldular. =)
-Kaşığı eğmeyi başa deneme. Bu imkansızdır. Bunun yerine sadece gerçeği anlamaya çalış. Tamam mı?
-Gerçek nedir?
-Aslında bir kaşık yok. Eğilen sadece kendinsin.”
Spoon boy: Do not try and bend the spoon. That’s impossible. Instead… only try to realize the truth.
Neo: What truth?
Spoon boy: There is no spoon.
Neo: There is no spoon?
Spoon boy: Then you’ll see, that it is not the spoon that bends, it is only yourself.
Yorumlar (0) Yorum Yap