Geçmişten Günümüze “Parmak Arası Terlik”

Gündelik hayatın ve tatil beldelerinin vazgeçilmezi olan parmak arası terliğin ortaya çıkışı tam olarak bilinmemektedir. Kullanımı Taş Devri’ne kadar uzanan parmak arası terliklerin yaklaşık 15.000 yıllık bir tarihi var.

Parmak arası terlik, İngilizce karşılığı ile flip-flop, adını ise yürürken çıkarttığı sesten almıştır.

İsa’dan önce 1.500 yıılında papirüs yapraklarından yapılan flip-floplar günümüzde halen British Museum’da sergilenmektedir.

Parmak arası terliklerin(Flip-flopun) ilk örnekleri çok çeşitli malzemeden yapılmaktaydı. Antik Mısır’da oldukça sağlam olan papirüs ve palmiye yaprakları, Afrika’da ham deri, Hindistan’da ahşap, Çin ve Japonya’da pirinç kamışı ve Mısır’da yukka bitki lifi flip-flop üretiminde kullanılıyordu.

Bu Terliğin Kullanım Şekli Bile Örf ve Adetlere Bağlı

Belki de parmak arası terlik tarihinin en tuhaf kısmı, uygarlıklara göre kullanımının farklı olmasıydı. Antik Yunanlılar, büyük baş parmaklarının, Romalılar ikinci ayak parmaklarının, Mezopotamyalılar ise üçüncü ayak parmaklarının arasında giyiyordu. Bunun nedeninin, uygarlıklardaki farklı örf ve adet olduğu düşünülüyor.

1950’li yıllarda 2. Dünya Savaşı’ndan dönen Amerikalı askerler evlerine dönerken hediye olarak, Japonya’nın geleneksel kıyafetlerinden olan “Japon-Zori” adındaki sandaletten getirdiler. Zori, geçmişte genellikle hasırdan yapılan, düz tabanı ve parmak arası kısmı ile giyen kişiyi rahatlattığına inanılmaktadır. Kadınlar için genellikle kırmızı, erkekler için ise siyah tercih edilmektedir. Özellikle bir nevi festivaller ülkesi olan Japonya’da, festivallerde birçok insanın tercihidir.

Japonya’dan Amerika’ya giren flip-floplar modern kültüre karşı koyamadı ve geleneksel tasarımından uzaklaşarak renkli ve ilgi çekici tasarımlara kavuştu. Zaman geçtikçe Amerikalılar; yeni tasarımlarla, daha parlak renklerle ve daha fazla ayak şeklindeki kalıplarla biçimlendirdiler. 1960’larda bu terlikler California sörfçüsü üniformasının önemli bir parçası haline geldi ve böylece herkes tarafından kabul gördü.

Başlarda sadece plajlarda kullanılan parmak arası terlik 90’lı yılların sonunda yavaş yavaş gündelik hayatta da kullanılmaya başlandı. Günümüzde ünlü markaların yeni tasarımları ile gündelik hayatta da kullanılabilen modeller üretildi. Bu sayede sadece plajlarda değil, gündelik hayatta neredeyse her yerde giyilmeye başlandı.

Genellikle rahat olması ve kullanım kolaylığı için tercih edilen Flip-Flops’lar, artık dünyaya yayılmış ve büyük bir pazar payı elde etmiş durumdadır.

En ucuzundan en pahalısına keyifle girdiğimiz bu terliklerin ne kadar geçmişten günümüze uzanmış olduğunu görmek bizler için ilgi çekici ve bilgilendiriciydi. Umuyoruz bu yazımızdan sizler de keyif almışsınızdır.

Merak ettiğiniz ürünlerin tarihinin de bu blogda yer almasını isterseniz bu satırların altına yorum olarak belirtmeniz bizleri mutlu eder. Belki de bir sonraki “geçmişten günümüze” yazımızın ürünü, sizin seçtiğiniz ürün olur.

Merakınız daim olsun…

Daha fazla içeriğe ulaşmak için Blogager adlı blog sitemizi ziyaret edebilirsiniz…
Kategoriler: Kreatif, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/