Çevrenizdeki Cahilleri Artık Ayırt Edebileceksiniz: Cahil İnsanların 4 Ortak Özelliği

Sözlük anlamına göre cahil, belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan ya da öğrenim görmemiş, okumamış kimselerdir. Ancak toplumsal bağlamda duruma baktığımızda durum, çok daha başka göstergeleri dile getiriyor. Tek bir kalıba ve cümleye sığdıramayacağımız bu kelime ise toplumları zora sokan ve ciddi sıkıntıları oluşturan bir durum.
Gelin bakalım, çevremizde bu tanıma uyan veya cahil insanları değerlendirebileceğimiz ortak özelleri nelerdir?

1) Mantık dışı senaryoları vardır ve güvenilmez olurlar.

Cahil insanların ortak özelliklerinden biri ise rasyonel düşünemedikleri için güvenilmez olmalıdır. Onlar için her zaman tek bir olasılık ve tek bir kişi vardır. Ancak mantık dışı geliştirdikleri olasılıklara daha çok sahip çıkarlar ve öngörülemeyen davranışlar karşısında güven verici değildirler.

2) Neden-Sonuç ilişkisini yok sayarlar.

Doğumumuzdan bu yana neden-sonuç ilişkisini kurmak için öğrenim yolu şarttır. Olaylar arası bağ kurmak için zekâ ve gelişmişlik gerekir. Gelişimle beraber deneyimler kazanılmaya başlanır ve eylemler sonuçları düşünülerek yapılır. Toplum içinde de empati yeteneği kazanmaya olanak sağlar. Cahil insanlar ise yetersiz entelektüel bilgileri nedeniyle neden-sonuç ilişkisi kurmakta zorlanır ve empati duygusundan yoksun kalır.

3) Kendileri gibi düşünen insanlarla beraber olurlar ve eleştirel bir bakış açısından korkarlar.

Neden-sonuç ilişkisinin yetersizliği sebebi ile kişi bilgi birikimine katkı sağlamakta başarısız olur. Yaşadığı çevreyi de kendilerine benzetip, korkuyu en aza indirmeye çalışırlar. Bunun için kendilerini rahat hissettikleri gruplar içerisinde yer alır ve bu gruplar da kendilerine ilke edinecekleri kutsallaştırılmış değerler yaratma ihtiyacı hissederler. Bu gruplar toplum geneli olarak bir din, futbol takımı, siyasi parti, ırk ve ideolojilere göre ayrılır. Kendini geliştirmeyen ve bu anlamda bir amaç hissetmeyen kişiler, hiçbir katkısı olmayan bu gruplara kendilerini adarlar. İç dünyasının yetersizliği sebebi ile dış dünyaya karşı yaşadıkları bu korkuyu ancak bir yere bağlılık ile bastırabileceklerine inanırlar.

4) Fanatizm ve nefret kültürüne sahip olurlar.

Fanatizmin özü, karşıtlıktır ve devamlılığı için çıkarı olan insanların katkıları ile cehaleti temel felsefesi yapar. Fanatizmde, nefret ve öfke duygularını kontrol edemeyen ve bu konuda kendini geliştirmeyen insanlara ihtiyaç vardır. Karşıtlığında bulunduğu fikirlere ise ancak bunları empoze ederek saldıracağının farkında olup, cahil kişileri grubun temsili yapar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/