Kronik Yorgun Olmanızın 13 Sebebi

Küçük olarak gördüğünüz detaylar bir olup hayatınızda angarya oluşturuyor ve siz inatla onlarla savaşmaya devam ediyorsanız bütün enerjinizi tüketmeye hazır olun! Uzmanların yaptığı araştırmaya göre size kötü görünmeyen fakat bedeniniz ve beyniniz için oldukça “masum” kötü alışkanlıklar bulunuyor. Bu masum kötü alışkanlıklar yorgun hissetmenize ve moralinizin olduğu gibi çökmesine sebep oluyor.

“Nedir bu kötü alışkanlıklar?” diyenler için, hemen aşağıda…


1) Yorgun hissettiğiniz anda egzersizlere ara vermek

Enerji tasarrufu yapabilmek için egzersizlere ara vermek vücudunuzun defansını gerçekten bozuyor. Araştırmalara göre; en az 20’şer dakikadan haftada üç gün olmak üzere 6 hafta boyunca düzenli egzersizden sonra programa uyan yetişkinlerin daha enerji dolu hissettiği belirlenmiş. Düzenli egzersiz kardiyovasküler yapıya yardımcı olması ve dokulara oksijen gibi önemli besin kaynakları sağlaması sebebi ile vücut direnciniz için oldukça büyük öneme sahip.

Bir dahakine kanepeye çökmek yerine kısa bir yürüş yapmayı deneyin, pişman olmayacaksınız!


2) Yeterince su içmemek

Her hücrenin işlevinin yerine getirebilmesi ve hayati metabolik olayları tamamlayabilmesi için suya ihtiyacı vardır. Vücut sıvısının %2 kadar azalması bile hafif yorgunluk, yakın zamanlarda unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi büyük sorunlar doğurabilir. Gün boyu devam eden ve vücudunuzun sizi yarı yolda bırakmasına sebep olan hafif yorgunluğun kaynağı yeteri kadar su tüketmemek.


3) Vücuda gereken demiri kazandırmamak

Birçoğumuz demir eksikliğinin ne demek olduğunu, demiri vücudumuza nelerden temin edebileceğimizi bile bilmiyor. Bilmemekle kalmıyor, çoğu zaman bu eksikliği umursamıyoruz fakat tahminimizden büyük problem yaratabiliyor. Demir eksikliği vücutta en çok yorgunluk olarak kendini belli etse de gün içinde hissettiğiniz sinirli, güçsüz ve duyguları kontrol edememe halleri de demir eksikliğinden kaynaklanıyor.

Bilim adamları yağsız kırmızı et, fasulye, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve fıstık ezmesi gibi besinleri yoğun demir kaynağı olarak belirtiyorlar.


4) Fazla mükemmelliyetçi olmak

Mükemmel olmak, mükemmelleri başarmak hepimizi oldukça tatmin eden ve hırs kazandıran durumlar olmasına rağmen hedeflerine aşırı mükemmelliyetçilikle karar veren insanların hayal kırıklıkları da büyük olacaktır. New York Üniversitesi psikiyatri profesörü Irene S. Levine hedeflerimizi realist sonuçlardan uzak kurduğumuz sürece işin sonunda kişisel tatmin elde edemeyeceğimizi söylüyor.

Zaman kontrolünü elinizde tutabildiğiniz sürece daha başarılı olduğunuzu ve fazla mesailerin daha iyi iş başarmak için değil fazla mükemmelliyetçilikten kaynaklandığını fark edeceksiniz.


5) Pireyi deve yapmak!

Eğer en yakın arkadaşınızla aranızın limoni olduğu bir dönemde sizi yanına çağırdığında “İşte şimdi arkadaşlığımız bitti, kesin tartışacağız.” şeklinde düşünen biri iseniz, pireyi deve yapmayı çok iyi başardığınızı bilin! Küçük sorunlardan büyük kaygılara kapılmak sizi zihinsel bitkinliğe ve hatta felç kalmaya kadar sürükleyecektir.

Bu düşüncelere kapıldığınızı hissettiğiniz an derin bir nefes almak için kendinizi çevreden uzaklaştırın. Açık havada tempolu bir yürüyüş sizi bunlardan uzaklaştırmak için en güzel araç olacaktır.


6) Kahvaltı yapmamak

Kahvaltı günün en güzel öğünü olduğu kadar en özel öğünüdür de. Gece uykusunda vücudunuz size enerji sağlamak için gün boyu tükettiğiniz besinleri harcayarak sabaha hazır hale getiriyor. Fakat bu döngünün devam etmesi için sizin sabahları onu ödüllendirip kahvaltıyı eksiksiz yapmanız gerekiyor!

Kahvaltı vücudunuzda size sıcaklık veren bir yangını başlatacaktır. Önemsiz görüp, sabah öğününü atladığınız sürece kendinizi gün boyu yorgun hissedeceğinizi bilmekte fayda var.


7) Abur cubur tüketerek yaşamak

Şeker ve karbonhidrat yüklü glisemik endeksi yüksek atıştırmalıklar kan şekerinizi aniden yükselttiği için vücut düzeninizi kolayca bozabiliyor. Kan şekerinizdeki ani değişimler gün boyu sizi yorgun tutan en önemli sorun. Sabit kan şekeri için her öğün tahıl ve yağsız proteini beraber tüketin. Tavuk, meyve, kahverengi pirinç, tatlı patates ve somon iyi seçimler sayılabilir.


8) “Hayır” demekten çekinmek

Hayır diyememek bir süre sonra sizi çevrenize karşı kızgın ve kırgın bir insan haline getirebilir. Herkesin beklentisini karşılamak için koştururken kendinizi yorgun bulmak istemiyorsanız hayır demeyi biran önce öğrenmeniz gerekiyor.

Arabada veya yalnız kaldığınız bir ortamda yüksek sesle hayır diyerek kendi sesinizi işitmek bu konuda en güzel eğitim yolu olacaktır. Hayır demek insanları kırmak değil, isteklerinize önem vermek demektir.  Unutmayın!


9) Dağınık bir çalışma ortamına sahip olmak

Princeton Üniversitesinin yaptığı araştırmalara göre dağınık çalışma ortamları odaklanma gücünüzü ve öğrenme için beynin sahip olduğu yetenekleri sınırlıyor. Günün sonunda iş ve kişisel eşyalarınızı toplamadan çalışma ortamınızdan ayrılmamakta fayda var. Bu 10 dakikalık küçük toparlama bir sonraki güne mutlu ve pozitif uyanmanıza sebep olacaktır.

Size fayda sağlayan bu toplu düzene girdiğinizde gün boyu hissettiğiniz yorgunluk hissinin azaldığını göreceksiniz!


10) Tatile iş götürmek

Havuz kenarında e-mail kontrol etme hastalığına kapılmayın! Zihin ve bedeninizi dinlendirebilmek için tatilden tam zamanlı verim alabilmek çok önemlidir. İşlerinizin ve içinizdeki çalışma hissinin fişini ofisten çıkmadan önce çekmeyi unutmayın.

Gerçek bir mola, yerinize döndüğünüzde çok daha yaratıcı ve üretken olmanızı sağlayacaktır.


11) Yatmadan önce bildirimleri kontrol etmek

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarların ekran ışıkları yatmadan önce gözünüze çarptığı an, uyku ve uyanıklık döngülerinizi düzenleyen melatonin hormonunu baskılayarak bu düzenin bozulmasına sebep oluyor. Bir sonraki güne yorgun uyanmamak için akıllı aletlerinizden en az 14 cm uzakta uyuyun lütfen!


12) Gereğinden fazla kafein tüketmek

Java sarsıntı denen sabah uykunuzu açmak için kahve içmek metodu güne aktif başlamak için güzel bir yöntem fakat gün içinde gereğinden fazla kahve tüketmeniz bir sonraki uyku düzeninizi bozacaktır. Öğrenciler için gün içinde 3 bardak kahveden fazlası bir sonraki güne yorgun uyanmaya sebep oluyor. Bilimsel araştırmalara göre yatmadan 6 saat önce kahve tüketmek verimsiz bir gece geçirmenize birebir etken!


13) Hafta sonları geç saatlere kadar uyanık kalmak

Cumartesi ve pazar gecelerini eğlenmeye ayırmak kadar vücut düzeninize dikkat etmek için de kullanmalısınız. “Pazartesi sendromu” kavramının ortaya çıkmasına sebep olan uykusuz pazar geceleri, kronik yorgunluğunuzun en büyük tetikleyicisi.

Yoğun cumartesi ve pazardan sonra hafta içi gün ortasında 20 dakikalık şekerleme yapmak daha yorgun uyanmanıza sebep olacaktır. Vücut derin uykuya dalmadan kendini şarj etmeye çalıştığı için yaptığınız her bir kısa şekerleme halsizliği de beraberinde getirecektir.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Sağlık, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/