2017’nin Şampiyon Rengi İle Tanışın!

“En sevdiğin renk nedir?” sorusunun mutlaka bir cevabı vardır. Çünkü hemen hemen her insan bir favori renge sahiptir. G.F Smith ise “Dünyanın en sevdiği renk nedir?” diye sordu. 100’den fazla ülkeden yaklaşık 30.000 kişi ile yapılan araştırmada şampiyon belli oldu.

Algılarımızın %80’i görme duyumuzdan besleniyor. Görme işlevinin de renklerden kaynaklandığını düşündüğümüzde, insan ve renk arasındaki bağı anlamak zor değil. Bu bağ kurma, hatta “renklerden etkilenme” davranışı, renklerin insanlar üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkilerinin yüzyıllardır araştırma konusu olmasına sebep oldu.

Araştırmalara göre, antik çağlardan beri insanlar renklere birçok duygu, motivasyon ve deneyim içeren anlamlar yüklediler. Dolayısıyla tüketici motivasyonuyla yakından ilgilenen tasarım ve pazarlama dünyası için renkler, ürünle ve iletişimle ilgili kararlarda kullanılan bir öğe oldu.

Geçtiğimiz Ocak ayında renkler konusunda yeni bir araştırma yine bir markadan, kağıt üreticisi G.F Smith’ten geldi. Şirket, 100 ülkeden 30.000 katılımcı ile 2017 yılının favori rengini belirlemek üzere bir anket düzenledi. 2017 İngiltere Kültür Kenti Hull’un desteklediği araştırmada katılımcılar, online ortamdaki sonsuz bir renk paletinde en sevdikleri rengin en sevdikleri tonunu işaretlediler. G.F Smith için araştırma konusu olan hareket, renkler arası bir yarışa dönüştü ve kazanan belirlenene kadar heyecan doruktaydı.

Ve Yarışmanın Şampiyon Rengi “Marrs Yeşili” Oldu!

“Marrs Yeşili” rengini ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Çünkü “Marss Yeşili” adı yenice, 2017 ‘nin başında, tam da bu araştırmayla hayatımıza girdi. 2017’nin favori rengi, katılımcıların yoğunlaştığı renklerin birleşmesi ile elde edildi. Kazanan renk, ton skalasında bu renge en yakın tonu işaretleyen katılımcı Annie Marrs’ın ismini aldı.

Şimdiden birçok markanın koleksiyonuna giren “Marrs Yeşili”nin şampiyonluk kutlamaları Hull’da gerçekleşti. Kutlamalara katılan Annie Marrs bu yeşil tonunu, Tayland Nehri’nde çıktığı bir gezide doğanın yeşil ve mavi yansımalarında gördüğünü dile getiriyor. G.F Smith’in renk yarışmasından haberdar olan Marrs, geziden hemen sonra, aklına yer eden bu rengi anketin renk skalasında işaretlemiş.

Açık Ara Farkla Dünyanın En Sevdiği Renk

“Marrs Yeşili”, yarışı birçok ülkede açık ara önde bitirdi. Peki, bu rengi bu kadar cazip kılan ne oldu? Gerek Annie Marrs’ın ifadeleri gerekse uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa; sebep, “doğal olana duyulan arzu ve özlem“.

Yeşil, ilk çağlardan beri tazelik, yenilik ve doğurganlığı imgelemiş. Yapılan birçok araştırma da yeşilin, insanlara dinginlik ve huzur verdiği kanıtlanmış. Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre de yeşile maruz kalan insanlarda acı eşiğinin yükseldiği görülmüş. İddialara göre yeşil rengin insan gözü için sakinleştirici ve ağrı giderici özelliği tespit edilmiş.

Dünya üzerindeki kaotik ve zorlu ortam huzura ve doğaya olan açlığı zirveye taşımış olacak ki Pantone markası da 2017 rengini Greenery 15-0343 olarak belirlemişti. Uzmanlar, Marrs Yeşili’nin güçlü bir turkuaz olduğunu, kişiye ve ortama göre yeşilin değil; mavinin bir tonu gibi de algılanabileceğini belirtiyor. Ancak algı değişse de seçimlerdeki motivasyon değişmiyor. Nitekim 2015’te YouGov’un 10 ülkede uyguladığı ankette, dünyanın en sevdiği renk yine sükûnet ve barış temsilcisi, sakinleştirici mavi olmuştu.

Günümüzde tüketicilerin demografik özelliklerinin değil, motivasyonlarının ayırt edici olduğu; ürün ve iletişimin duygular için de tasarlanması gerektiği konuşuluyor. Dolayısıyla tasarımcılar ve pazarlamacılar son yıllarda artan yeşil trendini derinlemesine araştırmalı ve tüketicinin “Marss Yeşili” aracılığıyla verdiği mesajı iyi anlamalı.

G. F Smith’in ana sayfasında yer alan Marrs Yeşilinin üretimi ile ilgili videoyu burada sizlerle paylaşıyoruz.

Renklerin önemi ile ilgili olarak “Marka Logolarında Renklerin Önemi” başlıklı yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.
Daha fazla içeriğe ulaşmak için Blogager adlı blog sitemizi ziyaret edebilirsiniz…
Kategoriler: Kreatif, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/