Kabul edelim, çoğumuz bu durumdayız. Hayatı yaşamak için (yani para harcamak için) o kadar çok şey varken, yani hayat akıp giderken üç kuruşla geçiniyor olmaya isyan edip duruyoruz. Ay sonunu getiremiyor olmak, arzuladığımız hayat standardına bir türlü ulaşamamak işkence haline geliyor.Bu durum için kısa vadede yapılabilecek iki şey var:
1) banka soymak,
2) para biriktirmek.
Banka soymak yerine para biriktirmeyi tercih ediyorsanız doğru yerdesiniz.
Niye para biriktiremiyoruz?
Cevabı çok basit, aylık giderler gelirlerden çok! Bunun iki sebebi var, ya gelirin çok az ya da giderin çok fazla olması. Gelirin ile ilgili yapabileceğin çok az şey var, örneğin ailenden daha fazlasını istemek, işe girmek, iş değiştirmek, iş kurmak vs. Ama bunların hiçbiri kısa vadede gerçekleşmeyecek, uzun emek ve uğraşlar gerektiren, çoğu zaman zor ve zahmetli süreçler.Ama gelirin artmaması bir yana, asıl problem giderlerin harcama gücünü yansıtmaması. Harcama gücümüzün üzerinde alım yapmaya çalışıyoruz
Para biriktirmek aslında çok kolay
Orta-Yüksek gelirli Türk insanı bir bardak kahveye 7-8 TL ödüyor ve bu kahveyi hayatının bir parçası haline getirmiş durumda.
Kaba bir hesap yaparsak; bu popüler kahve firmalarından haftada 3 kahve içen bir kişi ayda 96 TL, yılda 1152 TL para ödüyor! “Ne var canım, 8 TL’lik de lüksüm olsun” derken bunun sonunun güzel bir yaz tatili kadar paraya vardığını göremiyoruz. Bu lezzetli kahveleri içmeyi bıraktığımızda bile muazzam bir parayı kenara ayırabiliyoruz.
Para biriktirmeyi işkence halinden daha çekilebilir, kontrol edilebilir ve belki de keyifli hale getirmek için aşağıda tavsiye edilen 10 yöntemi uygulayabilirsiniz.
Para biriktirmek için 10 Kolay Yöntem:
1) Giderlerinizi takip edin: Bir ay boyunca en ufak harcamalarınızı bile (ki buna pastaneden aldığınız poğaça bile dahil) not edin. Ay sonunda ufak tefek sandığınız masraflarınızın biriktiği zaman ne kadar yüksek olduğunu göreceksiniz.
2) Gereksiz harcamaları kısın: Size değer katmayan, ufak tefek ama biriktiğinde çok büyük bir meblağ tutan harcamaları tespit edin ve hayatınızdan çıkartın
3) Üyelikleri kapatın: Dergi abonelikleri, kullanmadığınız telefonlar, düzenli gitmediğiniz spor salonu vb. harcamaları kapatın. Mümkünse hiçbir şeye üye olmayın.
4) Kredi kartınızın taksit özelliğini kapatın: Taksit yaptırmak henüz elde etmediğiniz bir gelire ipotek koymaktan farksızdır. Eğer o ay içinde bir şeyi alamıyorsanız almayın. Taksit para biriktirmenin önündeki en büyük engeldir.
5) Harcama refleksini durdurun: Vitrinde gördüğünüz bir giysiyi hemen almaya kalkmayın. İradenize hakim olun ve onu aklınızın bir kenarına not edin. “Ya satarlarsa” korkusunu yenmeye çalışın, unutmayın o vitrinin önünden geçmeseydiniz, giysiden haberiniz bile olmayacaktı. Bu tamamen yapay bir dürtü. Bir ay içinde o giysi hala aklınızdan gitmediyse, o zaman gidin ve alın.
6) Pahalı eğlencelerden uzak durun: Pahalı eğlenceler yerine en az onlar kadar eğlenceli başka aktiviteler bulabilirsiniz. Mesela sinemaya gitmek yerine evde arkadaşlarınızla tabu oynamak daha eğlenceli olabilir. Lüks bir lokantada yemek yerine, sevgilinizle piknik yapmak daha hoş olabilir. Yaratıcılığınızı kullanın.
7) Hayal edin: Kendinize hakim olarak harcamadığınız her paranın bir kenarda biriktiğini, sonrasında çok istediğiniz bir şeyi yapmak için (güzel bir tatil, araba, ev vs.) bu parayı kullandığınızı gözünüzde canlandırın.
8) Alışveriş merkezlerinden uzak durun: Alışveriş merkezine gidip de bir şey almadan çıkmak neredeyse imkansızdır. “Hiçbir şeye ihtiyacım yok” diyip de elinizde poşetlerle alışveriş merkezinden çıktığınız günleri hatırlayın. Gerçekten muhtemelen hiçbir şeye ihtiyacınız yok, dolayısıyla çok mecbur kalmadıkça gitmeyin.
9) İkinci el kullanmayı deneyin: Almak istediğiniz ipod’un az kullanılmış ikinci elinin neredeyse yarı fiyatına düştüğünü biliyor musunuz? Niçin sıfırını kullanasınız ki? İkinci el sitelerine bir bakın, sıfırına para verdiğiniz günlere çok acıyacaksınız.
10) Her gün 5 TL: Her gün kumbaraya 5 TL koymayı alışkanlık edinin. 30 gün boyunca hiç sektirmeden bunu yaptığınızda 150 TL para biriktirmiş olacaksınız. Günde 5 TL ile neredeyse hiçbir şey yapamayacakken 150 TL ile harika alternatifler bulabilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap