Çocuklar, Futbol ve Olgunlaşma

Olgunlaşma; vücudun bir bölümünün veya tamamının ya da bir uzuv ya da organın bir işi yapabilecek işlevsel yeterliliğe ulaşması demektir. Büyüme ön koşuluna bağlıdır ancak büyümeden farklı bir anlam ve içerik taşır. Bir işi yapmak için büyümeye ilaveten o iş için gereken işlevselliği kazanma ile ilgilidir ve tamamen genetik olarak kodlanmış zamanlama ile ortaya çıkar. 

Örneğin midenin bir besini sindirecek olgunluğa erişmeden bebeğe katı besinin verilememesi nedeni midenin henüz o besini sindirecek düzeyde gelişmemiş yani işlevsel olmamasıyla ilgilidir.

El parmakları bir kalemi gereken şekilde tutacak yeterliliğe ulaşmamışsa çocuk kalemi tutar gibi değil de tüm parmaklarıyla sımsıkı kavrar gibi tutmasının nedeni de parmakların yeterince işlevsellik kazanmamış olmasıyla ilgilidir.

Futbolda da böyledir. Topu bir hedefe ya da bir noktaya ayak ile gönderebilmek için ayak ve bacağın olgunlaşma dediğimiz o işi yapacak yeterliliğe / işlevselliğe ulaşmış olmasını beklemek zorundayız.

Olgunlaşma büyüme dediğimiz hacimsel artış ile karıştırılmamalıdır. Büyüme ile birlikte ve onu biraz daha geriden takip eden şekilde bir gelişim olan olgunlaşma, sinirlerin yeterince miyelin adlı madde ile kaplanması sonucu sinir faaliyetinin artarak kasları kontrol etmesiyle ortaya çıkan bir gelişim durumudur.

Sonuç olarak biz ne kadar acele edersek edelim çocuk yürüme olgunluğuna ulaşmadan yürüyemez, koşma olgunluğuna ulaşmadan koşamaz, topu istenilen noktaya pas olarak atma olgunluğuna ulaşmadan isabetli pas atamaz. Çünkü kaslarını yönetemez. Yani güç kademelendirmesini gerçekleştiremez.

Çocuklardan zamanı gelmeden bir iş veya bir işe ilişkin beceri düzeyinde davranışlar beklemek beklemek büyük yanlış ve bunun için çocukları zorlamak büyük gaflettir.

Bunun yanı sıra çocuklardan olgunlaşmaya paralel bir şeyleri isteme işini geciktirmiş olmak da çocuğun temel teknik becerilerinin mükemmelleşmesi açısından büyük bir eğitim hatasıdır.

Olgunlaşma BİR İŞİ YAPMAK İÇİN EN UYGUN ZAMANIN biricik anahtarıdır. Onun içindir ki futbol temel teknik becerilerinde mükemmellik için 6-7 yaş erken, 8-9 yaş küçük ve hafif toplar ile teknik becerilere geçiş,

10-12 küçük numara toplar ile sihirli dönem 13-15 ise becerilerde mükemmelleşme sürecidir.

Bu tamamen OLGUNLAŞMA denilen sinir sisteminin yeterliliğine dayalı bir gelişim sürecidir. Eğer bilinir ve zamanında yakalanırsa sonuç mükemmel olur.

Not: Olgunlaşma asla öne çekilemez. Zorlayarak erkene alınamaz… Onun içindir ki küçücük çocukları formal anlamda futbol altyapı eğitimine alıp, onlardan gerçekleştiremeyecekleri hareket becerileri istemek onları yetersizlik duygusunda boğmak demektir.

Kategoriler: Eğitim, Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/