Büyük Yalan Teorisi ve İnsan Davranışı

Hüseyin GÜZEL

Hüseyin GÜZEL

EEE / PM / MSc / huseyinguzel.net

                         Propoganda Dehası Joseph Goebbels “Büyük Yalan” Ustası

“Yeterince büyük bir yalan söylerseniz ve tekrar ederseniz bu yalanı sürekli, insanlar sonunda buna inanmaya başlayacaktır. Yalan, halkın yalanın siyasi, ekonomik ve / veya askeri sonuçlarından devlet tarafından korunabilmesi için muhafaza edilebilir. Dolayısıyla Devlet, muhalefeti bastırmak için tüm güçlerini kullanması açısından, yalan hayati bir önem taşımaktadır; çünkü gerçek doğru yoldur ve bu da devletin en büyük düşmanıdır” Joseph Goebbel
Büyük Yalan Teorisi ya da yaygın olarak Goebbels’in prensibi olarak bilinir; eğer bir yanlış bir çok kez tekrarlanırsa, insanlar yanlışı doğru olarak kabul edeceklerdir. Joseph Goebbels, “En parlak propagandacı tekniğin (kendini birkaç noktaya odaklama ve defalarca tekrar etme); bir temel ilke sürekli akılda tutulmadıkça hiçbir başarıya imza atılamayacağına” inanmıştı
Eğer sonsuza dek yanlış olan bir şeyi tekrar tekrar söylersek, örneğin; güneş güneyden doğar dersek ve insanların bir çoğunun bunun doğru olacağını düşünecekleri bir zaman olacaktır. Başka bir deyişle, büyük bir yalan (Almanca: Große Lüge) propaganda tekniğidir. Bu ifade, Adolf Hitler tarafından 1925 yılında yayınlanan Mein Kampf adlı kitapta yazıldığında, birisinin “gerçeği öyle çarpıcı biçimde çarpıtmak için bir kabiliyete sahip olabileceğine” kimsenin inanmayacağını söyledi. Hitler, bu tekniğin Yahudiler tarafından I. Dünya Savaşı’ndaki Alman ordusu subayı Erich Ludendorff tarafından Almanya mağlubiyetini adaletsizce suçlamak için kullandığını ileri sürdü.
Paul Joseph (29 Ekim 1897 – 1 Mayıs 1945) 1933-1945 yılları arasında Alman siyasetçi ve Reich Nazi Almanyasında Propaganda Bakanı olarak görev yapıyordu. Adolf Hitler’in en yakın ortakları ve en adanmış takipçilerinden biri olarak, Nazi liderliğinde “Nihai Çözüm” ü geliştirdiğinde, Yahudilerin imha edilmesine güçlü destek vermesine neden olan gayretli sözleri ve derin ve öldürücü antisemitizmiyle tanındı. 1926’da Berlin’in Gauleiter (bölgesel parti lideri) görevine atandı. Bu pozisyonda, propaganda becerilerini tam olarak kullandı; Almanya Sosyal Demokrat Partisi ve Almanya Komünist Partisi’ne saldırıyor ve işçi sınıfı destekçilerini kazanmak istiyordu. Goebbels, Nazilere hem proletarya hem de ulusal karakteri vurgulamanın gereğini ortaya koydu. 1928 yılına gelindiğinde parti genelinde en önemli üyelerden biri oldu. Goebbels, Hitler’in şansölyesi olarak atanmasından altı hafta sonra 1933’te iktidara geldi; Hitler, Goebbels’i Propaganda Bakanı olarak belirledi. Goebbels’in ilk icralarından biri, ‘yozlaşmış’ kitapların yakılmasını organize etmekti. Goebbels liderliğindeki Propaganda Bakanlığı, Almanya’daki medyaya, sanat ve bilgi denetimi konularına hızla hakim olmuş ve denetlemiştir.

Joseph Goebbels Gerçek Konuşma Videosu:

KIIT Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nden doçent, Aparup Pakhira: “Goebbels Hitler’in propaganda adamıydı ve teorisi dünya çapında komünistler tarafından başarılı bir şekilde kullanılmıştır,” dedi.
Şimdi büyük yalan teorisinin insanlara nasıl etki ettiğini cevaplamak için: Aparup Pakhira; bilinçaltında yaptığımız şeyin doğanın kanunlarına tabi olduğunu açıklıyor. İnsan, bilgi toplayarak, doğayı kabul veya reddetmektedir. Günlük uygulamada kabul edilen ve inhibe edilen şey doğa yasası haline gelir. “Halkın doğasında var olan, kendi alanlarında ünlü olan insanlara sürekli olarak mecburiyet duymalarıdır. Bu insanlar yanlış bir şeyler söylediğinde, insanlar akıllarını kullansın ya da kullanmasın ilk seferde doğru ile yanlışı ayırt edebilirler. Ancak bilinçsizce yanlışı kabul ederler. Zihin uygulaması alt bilincin üstesinden gelene kadar, insanlar yanlışa inanmazlar. Ancak birçok kez aynı şeyi dinlemek, insanların zihnini bulandıracak ve “doğa kanunları” kendi rotasını çizerek yanlış olduğuna inanmaya başlayacakları bir etki yaratacaktır”. Bir kişi aklını ne kadar süreyle kullanabilir ve kişiliğine bağlı olarak yanlışları kabul etmeyecektir. Tabii ki daha fazla cehalet az kişiliğe yol açacaktır demektir. Kişilik ayrıca farklı özelliklere bağlıdır ve bu da sosyologların konusudur.
Günümüz medyası da bu politikayı uyguluyor. Hindistan’daki son parlamento seçimlerinden çıkarımlar yapılabilir: Politik analist Ram Das: “İnsan haklarını kötüye kullanan büyük yalan teorisini hâlâ uygulayan herhangi bir hükümetin var olup olmadığını sordu: Hindistan’ın doğu bölgesindeki bir devlet olan Batı Bengal Başbakanı Mamata Banerjee’in Saradha Chit fonu aldatmacasını herkes biliyordu. O başbakan olmadan önce bile bunlar hakkında uyarıldı. Hatta bazıları onu tüm Para piyasası şirketlerini yasaklamaya çağırıyordu. Başbakan olduktan sonra bile hiçbir şey yapmadı. Saradha davası patladığında, o şirketi sadece 15 Nisan 2013’te tanıdığı konusunda yalan söyledi. Bunun şimdi ‘Büyük bir Yalan” olduğu kanıtlandı. Demiryolu Bakanı olarak, IRCTC Sözleşmesini bir Saradha teşkilatına vermişti ve bunun nedeni Darjeeling’deki Konuk Evinde Sudipta Sen ile bir toplantı yapmasıydı. Bu, fon şirketi milyonlarca fakiri madur ederek TMC’nin imajını mahvetti”
Çoğu kişi, bir politik liderin imajının, görüşüne dayandığına ve kişinin o vizyonu yerine getirmek için bir ekip kurup kuramayacağı konusunda yargılanması gerektiğine inanır. Sonuç olarak, dış görüntü de önemlidir. Mamata Banerjee daima beyaz sari(hint elbisesi) giymiş olabilir, çoğu zaman bu nahoş görünmüyor, ve bu şekilde genelde Hintli kadınları karakterize eden herhangi bir süs yokluğunu ortaya koydu … Bu, herkes için endişe duyan ateşli bir protestocunun ve gerçek bir politikacı imajının görüntüsüdür. Ancak bu küçük ama yine de büyük bir YALANdır ki aydınları etkilemeyi başarmış ve artık Batı Bengal yönetiminden duydukları şeylere inanmaya zorlamıştır!
Başka bir uzman sınıfı, Devlet’in sadece bir oyuncu olduğuna karar verirken, büyük yalan teorisi, özellikle yalanın ciddi bir suç olmadığını ve yargının sürekli meşgul olduğu ülkelerde insan hayatının her alanının bir parçası gibi görünüyor.
Frank Zappa, The Real Frank Zappa adlı kitabında “Büyük Yalana” sürekli olarak değinmiştir. Bunu örgütlü din, hükümet ve müzik endüstrisini tanımlamak için kullandı. Zappa’nın 1989 tarihli Broadway the Hard Way adlı eserindeki “When Lie’s So Big” adlı şarkısında da bu konsepti ele aldı…
Fransız gazeteci Thierry Meyssan, 2002’de 9/11 adlı kitabı yazdı: Büyük yalan teorisinin, 11 Eylül saldırılarının ABD hükümetinin yaptığı bir komplonun sonucu olduğunu savundu bu kitabında. Bugün ABD’de söylenen birçok yalan var.
Dinciler, tanrının ibnelerden nefret ettiğini söylüyorlar; Bu büyük bir yalan!. Kimse Tanrı ile konuşmadı ve görüşünü sormadı. ve eski çağlardan gelen bir ayet, bir ulus için temel olmamalıdır.(bu yaklaşıma katılmıyorum).
Muhafazakârlar, liberallerin, silahlarını almak için ortaya çıktığını ve herkesi silahsızlandırmaya çalışacaklarını söylediler. Bu büyük bir yalan! Muhafazakâr Liderler sadece takipçilerinin korktuğunu bildikleri için silahların onlarla aynı fikirde olmayanları korkutmalarına ve büyük aşağılık komplekslerini telafi etmelerine izin verdiklerini söylüyorlar.
Muhafazakârlar, evsiz insanların serseri ve çatlak kafaları olduğunu söylüyorlar. Daha sonra, evsiz sorununun çözülmesi için yalvarıyorlar. Bu da büyük bir yalan. Tüm evsiz insanlar serseri değildir! .
Bu Büyük yalanları çoğaltabiliriz… Sonuç olarak Büyük Yalan’ı dinlemeyin! 🙂
Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/