Günümüz Teknolojisine Ulaşmamızı sağlayan Buluş “TRANSISTOR”

Günümüzde kullandığımız ya da çığır açan teknolojilerin temelinde transistor yatıyor diyebiliriz.
Çünkü kullandığımız cep telefonlarından bilgisayarlara ,kızartma makinelerinden buzdolabına kadar kontrol edilebilen tüm aletlerde milyonlarca transistor bulunmaktadır.

Nedir bu Transistor?

-Transistor kelimesinin kökeni transfer ve resistor kelimelerine dayanır.

-Transistor 1947 yılında Bell Labaratuvarlarında John Bardeen, Walter Brattain ve William Shockley’in bulunduğu ekip tarafından üretilmiştir.

-Transistor barındıran bütün teknolojilerin aslında 2 tabanında oluşan bir mantıkla kontrol edilir(bilgisayarlar gibi).Örneklendirmek gerekirse;

Bir devrede elektrik akımı oluşursa ona 1, oluşmazsa 0 olduğunu kabul edelim. YAYA yazabilen bir kod yazalım. A harfi 0 olsun, Y harfi 1 olsun . YAYA kelimesini oluşturmak istersek 1 0 1 0 şeklinde 4 bit dijital bir bilgi oluşturmalıyız; bunun için transistörün 2 defa üst üste voltajı aç kapa yapması gerekir. Voltajı açıp kapama işini 1 saniyede 1 milyar kere yapmaya bilgisayarlarda da hızı anlatmak için kullandığımız Gigahertz denir.

-Günümüz teknolojisinde en küçük transistor 1nm’dir.

-Çoğu modern işlemcide,transistorlerin büyük bir kısmı CPU önbelleğinde bulunuyor.   -Moore yasasına göre,entegre devrelerde transistor sayısı her 2 yılda bir 2 katına çıkıyor.Örneğin Apple’ın son telefonu Iphone 7 deki A10 işlemcisinde 3.3 milyar transistor bulunmakta. 1970lerde işlemciler en fazla 29000 transistore sahipti.(Intel 8086)

Başka bir örnek olarak;
Apollo Projelerini Kontrol Eden (Transistor bulunduran 0.043Mhz hızındaki) Sistem
Apollo 11 Ay üzerine yapılan ilk insanlı uzay uçuşudur. (1969) 
Toparlayacak olursak, 20.yüzyılın en önemli icadı ve devrelerin can damarı olarak kabul edilen transistor, günümüz teknolojisinin kontrol edilebilmesinin kilit noktasıdır.

Yorumlar (0) Yorum Yap

/